Postřehy z Japonska

25. února 2021 21:15
Offline Garfie
28233 příspěvků moje polička 18. zaří 2025 08:36

Samara Ano, navíc sympatická, milá od pohledu, velmi kultivovaná. Já vím, že to pochopitelně není žádná záruka, ale taky mě to zaskočilo. 

Offline rasaNori
8795 příspěvků moje polička 18. zaří 2025 09:06

Samara hele to bych jí fakt nevycitala, my takhle strejchli centrum Barcelony i Edinburghu, naštěstí jsme se vždy nějak vymotali, ale ono je to opravdu hned, ani nevíš jak a už jsi blbě. Což mě připomnělo, že chci objednat ty známky na sklo... 

Offline moora
8658 příspěvků moje polička 18. zaří 2025 10:24

Garfie pěstování spider lilii bohužel skončilo faskem... kalokvěty mi letos po 3 letech konečně vykvetly, ale ty spider lilie totálně odešly, vloni aspoň listy a letos už ani ty

Offline Garfie
28233 příspěvků moje polička 18. zaří 2025 11:10

moora To je škoda :-( Já je u nás asi ani neviděla, ale tady je jich plno. Jen letos si zatím dávají na čas.

Offline moora
8658 příspěvků moje polička 18. zaří 2025 11:24

Garfie jsou krásný

Offline Samara
příspěvků moje polička 18. zaří 2025 11:29

rasaNori dobre dobre :-) my s autem byli vsude mozne, a verim, ze pro cechy je nepochopitelny, jak moc se vjezd do centra jinde reguluje plus teda, ze s naftou te nekam ani nepusti. Ale proste jsme si to vsechno bud vyridili predem (povoleni, naftu uz nemame) nebo jsme tam nejeli. Ony ty zakazy nejsou samoúčelné, maji zabranit poskozovani mistnich ze jo. Cesi nezajem, nikdo neni dulezitejsi nez moje svoboda. No nic :-)

Offline Samara
příspěvků moje polička 18. zaří 2025 11:33

Garfie tak snad te pak nebude shanet, ze ma problem pani doktorka ;-)

Online Sweet Potato
39919 příspěvků moje polička 18. zaří 2025 11:43

rasaNori Vjezd se stane. Ale stěžovat si, že za to může kamera, kterou nestihli občů, pardon objet?

Offline Garfie
28233 příspěvků moje polička 18. zaří 2025 11:44

Samara No já ji docela potřebuju, takže zanevřít na ni nemůžu. Ale bude zhruba 1500 kilometrů daleko, takže to asi nehrozí. 

Offline rasaNori
8795 příspěvků moje polička 18. zaří 2025 12:29

Sweet Potato no to je jasné, ze je blbost, to rozhodně neomlouvám:)

Samara zrovna tu Barcu jsme si vzpomněli ten den ráno, to už se blbě vyřizuje předem. 

Offline Samara
příspěvků moje polička 18. zaří 2025 15:26

:-) tak stastnou cestu vsem

Offline Garfie
28233 příspěvků moje polička 20. zaří 2025 05:38

Včera jsem vyzkoušela novou japonskou restauraci, na doporučení kamarádky a bylo to moc zajímavé! Jako welcome jídlo nám donesli něco, co vypadalo jako kopeček vanilkové zmrzliny s wasabi, chutnalo trochu jako mozzarela a ve skutečnosti bylo speciální tofu....potom jsme si dali pečenou makrelu (protože jsme v létě na rodinné oslavě mluvili o makrele na klacku) a chutnala úplně stejně jako na hřišti, když jsem byla malá. Jen chyběla ta tuna koření, která se dává u nás. A pak jsme si dali mleté maso v paprice, tak tomu chyběla už jen rajská...no prostě nečekaně skoro čeká večeře! Grilovaná sépie na závěr to ale zachránila. Byla skoro (bohužel jen skoro) tak dobrá jako ve stánku u mého oblíbeného stařečka v Matsushimě, kde jsme bydleli před dvaceti let a který (stánek určitě, dědečka snad ne!!) smetla tsunami při velkém zemětřesení. 

Offline Garfie
28233 příspěvků moje polička 21. zaří 2025 12:07

Tak lehce už se tady ten pozdim taky sem tam ozve....:-)

Offline Kokoska
34400 příspěvků moje polička 21. zaří 2025 12:10

Garfie moc hezka fotka!

Offline Fakirka
2224 příspěvků moje polička 22. zaří 2025 16:04

@Garfie to je tak krásně

Offline Garfie
28233 příspěvků moje polička 22. zaří 2025 23:18

Fakirka Je, podzim je tu nej!!

Offline Garfie
28233 příspěvků moje polička 22. zaří 2025 23:40

Je tady období Shuubon, podzimní rovnodennost, kdy kdy je hranice mezi námi a oním světem nejtenší....

První mikrosezona (od 23.9.) nese název Kaminari sunawachi koe o osamu, hrom ustává. Lidé v minulosti věřili, že hrom způsobuje velkou úrodu rýže, ale ta už je sklizená a hromy mohou přestat dunět. Modrou oblohu vystřídá typická podzimní. O té se dá říct jen to, že je nestálá. Japonské rčení to připomíná slovy "podzimní obloha a ženské srdce....". :-)

Mračna, která se objevují na obloze mají různé názvy, ale všechny jsou bůhvíproč spojené s rybami. Říká se jim třeba mraky sardinek, šupinovité mraky (ty předvídají déšť) nebo makrelové mraky. Není to asi až tak proto, že by je připomínaly, ale spíš proto že sezóna sardinek a makrel. Konečně se snad dočkáme prvních spider lilií, které tradičně rostou na okrajích polí, jako u nás vlčí máky. Mimochodem, i když je spider lili jedovatá, jed se dá odstranit namáčením ve vodě, což lidé v minulosti dělali a poté z nouze konzumovali během hladomorů. 

V obchodech se začínají objevovat houby matsutake. Jsou považované za luxusní zboží a podle toho se i prodávají-v luxusním balení a za slušnou cenu. Údajně zvyšují chuť k jídlu a předchází rakovině. Vůbec všechny sezónní potraviny jsou velmi ceněné, Japonci věří, že konzumace podzimních plodin přináší štěstí. 

(ta dražší vyjde zhruba 2800 Kč)

Offline andulka01
12759 příspěvků moje polička 23. zaří 2025 13:25

Garfie ooo, ta makrela! A vůbec, to je tak příjemná pauza, otevřít si tvé vlákno a kochat se děkuji.
V pátek zkusím vlítnout do makra, kdyby měli čerstvou makrelu. Jíme často uzenou, ale čerstvá na ohni je top.

Offline luciole
1213 příspěvků moje polička 25. zaří 2025 14:06

René má v Ósace úspěch a ještě náš pavilon získal první místo v kategorii People‘s Choice.

Česko má druhého nejkrásnějšího maskota na světové výstavě, triumf má pak ještě cennější

Offline Garfie
28233 příspěvků moje polička 27. zaří 2025 09:07

A po Expo úspěchu i nějaké moje osobní úspěchy, byla jsem na další lekci Kintsugi, přísáhám, že už jsem nechtěla, ale přemluvila mě kamarádka.