continuity Budu o víkendu poblíž, ale záleží i na zbytku, udělám co budu moct! :-)
Postřehy z Japonska
Garfie Mushi kakurete to o fusaku je období, kdy hadi lezou do fusaku. ![]()
Garfie spoléháme na tebe! ![]()
Jitka77"I honestly don’t get why they’re not playing any Janáček. It’s always the same old Dvořák!" ![]()
Je to vtipný!
Včera jsem šla na večeři ke kamrádce, co bydlí v Čínské čtvrti a úplnou náhodou jsem natrefila na rituál tance čínského lva, už jsem ho sem párkrát dávala, ale tohle bylo super, zjevně úplně neoficiální, obcházel obchody a tančil pro dobrý business....žádní čumilové okolo, prázné ulice, super to bylo!

Jitka77 jezis to je dokonaly!
Jitka77 - tak tomu poviem vtipná a chytrá reklama -perfektné !
Jitka77 Však tam hrají Japonci, tak ještě aby měli špatnou japonštinu! :-) Ale je to opravdu povedené, takové klasické Japonsko ze všech úhlů!
Je tady další období, Mizu hajimete karuru, voda začíná vysychat. Je to čas, kdy docházely vodní zdroje a začaly vysychat studny. Existuje na to téma mnoho teorií, asi ta nejčastější dává tento jev do souvislosti s odvodňováním rýžových polí. Dnes už pochopitelně jev, který dal období jméno, nijak nepocítímě. Je to také období, kdy se začínají hromadně slétat kachny. Jednou jsem jich viděla doslova plné rýžové pole, tak plné, že prakticky nebyla vidět zem. Teď žiju bohužel ve městě, takže žádný podobný zážitek nemám.
V době, kdy začíná voda vysychat je nejkrásnější měsíc. V Číně se tento týden slaví Moon festival, Japonsko má svůj svátek, který jsem zmiňovala už v září-tsukimi, tedy pozorování Měsíce. 6. říkjna by měl být nejkrásnější. Je to období, kdy se pořádají nejrůznější festivaly jako výraz vděku za sklizeň a měsíc má často názvy spojené právě s úrodou, třeba Bramborový měsíc nebo Kaštanový měsíc. V Japonsku se během oslav Rsukimi doma vystavují dekorace s dango (rýžovými koláčky) a stříbrnou japonskou trávou (druh tampa trávy). Tráva představuje zrnka rýže, přeje dobrou úrodu a také odhání zlo, zatímco dango představují úplněk a slouží jako obětina k modlitbě za dobré zdraví dětí a jejich potomků.

V září jsem vás zásobovala poetickými historkami o pozorování Měsíce a výzdobami z králíků, kteří na Měsíci údajně žijí, dnes trochu v moderním tónu, v McDonalds a dalších podobných řetězcích vždy touto dobou najdete sezónní menu, třeba Tsukimi moon burger s velkým vejcem uvnitř, které představuje Měsíc.
Anebo koláček s fazolemi a mochi uvnitř!

Burger dostanete zabalený v krásné měsíční krabičce. :-)

Začíná také sezóna ginko, už nám okolo začíná pěkně smrdět!
Minule tady byl někdo překvapený, že ginko má plody, takže jsem vám vyfotila důkaz místo slibů, okolní stromy jsou pěkně obsypané. Musím říct, že rozplizlé a smradlavé ginko plody se pro mě pomalu stávají symbolem japonského podzimu. Ořechy se nejčastějí jí vařené nebo smažené, ale používají se také jako přísada do chawanmushi (slaného vaječného krému).

Asi největší sezónní událostí je festival Hanauma slavený v prefektuře Nagano nebo Gifu. Podstatou je opět díky za úrodu a průvody, tentokrát jsou ústředním motivem "květinoví koně", tři koně, kteří nesou celkem 365 umělých květin. Sedla jsou zdobená bambusovými proutky s ozdobným papírem. Po dlouhé a pomalém průvodu začíná na konci cesty bitka o květiny-kdo je ukořistí, má štěstí! Umístí ji u vchodu do domu jako talisman, který odpuzuje zlé duchy, případně ji umístí na okraj svého rýžového pole, kde má odhánět hmyz. Historie festivalu je zhruba 800 let.

Garfie jedno parádní období za druhým! ![]()
A tentokrát bych možná rozluštila i kousek názvu. Mizu jako voda a hajime znám z karate. ![]()
Tabea
Paráda! Já si právě říkala, že to už se dá odvodit...v anglickém překladu se používá "Farmers drain fields", ale nedalo mi to a musela jsem to napsat doslovně! ![]()
Ten podzim je jinak na ty různé slavnosti hrozně bohatý, asi jak lidi přestali dřít na polích, přitom do zimy daleko....
Garfie dik za dalsi krasne povidani. Ta prvni fotka je uplne magicka!
Jitka77 vsak kdyz si muz zacatkem kvetna vzpomnel, ze by chtel na Prazskem jaru videt dirigovat Byckova, tak jsem mu rikala, ze mozna by mel jeste malou sanci v Tokiu nebo Osace ![]()
Ten podzim je jinak na ty různé slavnosti hrozně bohatý, asi jak lidi přestali dřít na polích, přitom do zimy daleko....
Tohle se mi hodně líbí, že nám jenom nevyjmenováváš tradice a slavnosti, ale přidáváš tam i ty důvody proč se děje/slaví/jí zrovna ta která věc :o)
A teda být teď v Japonsku, tak se po shlédnutí té reklamy na českou filharmonii snažím sehnat lístky. Nepůjdete? ;o)
DruI Ráda bych, ale filharmonici jsou v Tokyu, Garfie v Hanoji...:-(
A děkuju!
Garfie A prosím jsou ty Ginkgo plody taky léčivé? Mám stromek doma, roste strašně pomalu a plody nemá a co jsem se ptala v zámecké oranžerii tak jejich Jinan je v parku od roku 1825 a přijde mi vysoký, ale hubený, oni teda hodně seřezávaj větve, fotka je z jara a je vidět zakrácení a nové pučení.

Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Jak voní rekonstruovaný parfém?
Ztráty a nálezy 2025
Stránka parfumanie.cz se stěhuje