Tabea Shirako, ale z něčeho divného, zkusím se zeptat. ![]()
Ty jsou super, že jo?
Pracovní oděvy je mají stopro, myslím že každý takový ten levný obchod, kam bys běžně nevlezla. Stačí si k nim sednout, ve vlaku se vždycky snažím posadit někde poblíž.
Tabea Shirako, ale z něčeho divného, zkusím se zeptat. ![]()
Ty jsou super, že jo?
Pracovní oděvy je mají stopro, myslím že každý takový ten levný obchod, kam bys běžně nevlezla. Stačí si k nim sednout, ve vlaku se vždycky snažím posadit někde poblíž.
Tabea Haha, tak pro takové typy asi ano.
I když třeba přechody na Hokkaidu jsou podle mě daleko lepší. Na Fuji prostě platí to staré japonské přísloví "blázen kdo na Fuji nevystoupí, ještě větší blázen, kdo na ni jde podruhé". :-)
Mimochodem, připomnělo mi to takový trochu střet s jednou lékařkou, co jsem u ní byla v ČR. Nějak jsme se zapovídaly a vypadlo z ní, že se chystá v listopadu do Japonska, jedou dvě rodiny s dětmi na základce, chtěla nějak poradit a když mi pak napsala, že prakticky nechtějí nic vidět, ale letí cíleně na Kyushu a Yakushimu (to je japonský "zelený ostrov" s velmi speciálními podmínkami, prakticky celý je jedna velká rezervace a je zapsaný v UNESCO) chodit po horách a spát na divoko, tak jsem ji upozornila (ale fakt velmi velmi opatrně, dala jsem si práci s formulací), že jistě vědí, že v Japonsku je spaní na divoko zakázané, nedodržuje se stoprocentně, ale právě na Yakushimě speciálně před tím všude varují, takže by se toho měli vyvarovat a zajistit si kemp nebo aspoň shelter (i na ty se tam je většinou třeba zapsat předem), tak už mi neodpověděla.
Je mi jasné jak to dopadne a jsem úplně naštvaná předem.
Bohužel to není ojedinělý případ typicky českého chování - zažila jsem přednášku na cestovatelském veletrhu od paní, která cestovala s dětmi Kanadou a vyprávěla, jak si rozdělali v NP oheň, i když se to nesmělo. Ani bivakovat se nesmělo. Natrvdo řekla, že počkali, až místní, co je na to upozornili (kromě toho to bylo všude na cedulích a lítala nedaleko hasící helikoptéra), od toho skalního převisu odejdou.
Demonstrativně jsme s mužem odešli z té přednášky.
Ale je to marný, je to marný!
Archivářkaono stačí sledovat ty cestovatelské účty, které jsou plné toho, jak se dostat tam a onam bez vstupenky, bez rezervace, zdarma. Rady, ze zákazu si nic nedělejte a jděte, nikdo vás nezastaví atd.
Garfie to je ta restaurace, jak tam podávají tu syrovou koňskou michu?
continuity To jsem někdy jedla? Jestli jo, tak už se nepamatuju, stáří očividně začíná!!!! ![]()
Majitel i pán, co nás tam vzal, jsou z Kyushu, tamní specialita je basashi, sushi z koně, takže je to klidně možné...
Garfie ne, jedl to tvůj muž. Dávala si fotky, že ho někdo nekam vzal do hrozně drahé restaurace.
continuity Garfie Koňskou míchu si taky pamatuju.
continuity Uf to se mi ulevilo, nezdá se mi, že bych byla něco takového ochotná pozřít!
Jestli to byla hrozně drahá restaurace, tak to byla asi nějaká jiná. :-) Večer se zeptám.
Je tu další období, Sekirei naku, konipas zpívá. O jeho zpěvu se zmiňuje už Nihonshoki, historie Japonska, o kterém se traduje že jde o nejstarší text v Japonsku. Inazaki a Izanami, bohové, kteří se údajně stali prvním manželským párem, se dali dohromady poté co spatřili konipase. Od té doby se v Japonsku považuje za ptáka, který přináší štěstí v lásce. A taky ohlašuje podzim. Skončila sklizeň, lidé více odpočívají a také se věnují jídlu! Je to období, kde v Japonsku trochu přejídají :-), ale kdo by odolal všem sezónním nabídkám!
Typickým ovocem pro toto období je nashi, japonská hruška. Kromě běžné spotřeby je tady zvykem přidávat nastrouhané nashi k marinádě na maso, protože má změkčující účinek.
Sezónním jídlem jsou mušle abalone. Traduje se legenda, že pokud je sní těhotná žena, dítě bude mít krásné oči. Jsou považované za luxusní měkkýše a často se jedí na oslavách, jako jsou třeba svatby a podobně. Existuje druh, který váží přes jeden kilogram, ale ten je opravdu velmi vzácný a luxusní.
Možná ještě stojí za zmínku státní svátek, který se v Japonsku slaví 3. zářijové pondělí-Den úcty ke stáří. Je to opravdu státní svátek a den volna. Je zvykem během prodlouženého víkendu navštívit své staré příbuzné a ti, kteří během roku dosáhli sta let, dostávají od státu stříbrný šálek se saké (dřív byly opravdu stříbrné, ale protože stoletých stále přibývá, dnes už jsou stříbrem jen potažené).
Tabea
To jsem ještě ani neviděla! ![]()
Tabea Ale to může být dobrý, já tam chodím teda na to podzimní daňový latté.
Kan Tipuju, že myslíš dýňový? Daňový je v sezóně spíš v březnu...![]()
Já tyhle výmysly moc nemusím, ale tu podzimní/zimní variantu si vždycky jednou za sezónu dám. :-)
Mne by se libilo, kdyby se ten japonsky zvyk, ze se prvni umyju a potom se jdu koupat dodrzoval u nas aspon ve verejnych bazenech a wellness
.
Garfie Jo, sorry. Dýňový. :D
Garfie to je ta restaurace, jak tam podávají tu syrovou koňskou michu?
Tohle jsem se snažila vytěsnit, ale při zmínce o tom koňském mase mi to hned naskočilo ![]()
Mne taky
GarfieTeda ten státní svátek mne dostal.
Garfie
Fakt jsou nějaká nashi takhle hruškovitá? Typická máslovka, řekla bych.
Sweet Potato Jo, taky se mi ten tvar hrušek na poutači nezdá.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Vítejte! Je to sice otrava, ale pokud chceme, aby naše webové stránky nadále fungovaly, musíme Vás obrat o trochu Vašeho času, abyste si nastavili své vlastní kombinace cukroví. Koláčky si prosím nastavte podle své chuti:
Více informací o zpracování osobních údajů najdete v našich zásadách ochrany osobních údajů.
Nezbytné koláčky
Zajišťují základní funkce webu, bezpečnost a správné zobrazení stránek, bez nich by parfumanie.cz nefungovala správně.
Analytické koláčky
Pomáhají nám pochopit, jak návštěvníci web používají, abychom ho mohli zlepšovat, například anonymní statistiky návštěvnosti.
Marketingové koláčky
Slouží k zobrazování relevantní reklamy a obsahu na základě Vašeho chování na webu.
Svůj souhlas můžete kdykoliv změnit v nastavení koláčků v patičce webu.