Postřehy z Japonska

25. února 2021 21:15
Offline viktorka_od splavu
49101 příspěvků moje polička 15. zaří 2025 07:56

Kan tak na tech opalovakach je vetsinou napsano, ze jsou vodeodolne (jestli je to pravda netusim)

Offline 711990
18286 příspěvků moje polička 15. zaří 2025 07:56

viktorka_od splavu a hlavne se daj koupit opalovaly (a uz je jich doufam vetsina), co neobsahujou latky skodlivy pro morsky organismy

Offline continuity
42314 příspěvků moje polička 15. zaří 2025 08:19

Kan

spravne je namazat se 20 minut před koupáním - pak se to hned nevylouhuje do vody. Ale neumím si představit jít třeba v Řecku do vody nenamazana - mazali jsme se 50, vůbec jsme se jinak záměrně neslunili a stejně jsme byli trochu spálení. 

Offline Garfie
28233 příspěvků moje polička 15. zaří 2025 10:28

711990 No nevím, ve většině asijských zemí, kde se jezdí za potápěním, na to často speciálně upozorňují a platí zákaz používání. Podle mě spousta lidí o nějaké škodlivosti ani netuší. 

Offline Garfie
28233 příspěvků moje polička 15. zaří 2025 10:35

A skočím na chvilku zpátky do Japonska a vrátím se k tomu dnešnímu svátku, Dni úcty ke stáří. Snažila jsem se dohledat, od kdy se slaví a zjistila, že nějak převratně starý není, začal se slavit krátce po ukončení 2. světové války. Ze začátku se jednalo o místní oslavy ve městě Taka, zdejší starosta tak chtěl místní po útrapách války přimět, aby se starali o své staříky a obraceli se na ně s žádostimi o radu. Původěn byl název Den seniorů, ale časem se přejmenoval na Keiro no Hi, tedy Den úcty ke starším a v roce 1966 se stal státním svátkem. Považuje se za den úcty a vděčnosti za moudrost a zkušenosti, které nám starší předali. 

Dnes se slaví každé třetí pondělí v září, právě aby byl spojený s víkendem a lidé tak mohli snadno navštívit příbuzné, ale do roku 2003 se slavil vždy 15. září (dnes tedy shodou okolností připadá na původní datum). Existuje několik legend, proč zrovna tento den. Jedna z nich vypráví o muži, který měl nemocného otce a když se vydal do lesa pro dřevo, potkal vodopád, jehož vodda se měnila v saké. Nabral ji s sebou a donesl otci, který se po napití zázračně uzdravil. To se stalo právě v polovině září. 

Další z legend praví, že princ Shotoku, legendární postava japonských dějin, který proslul vybudováním několika budhistických chrámů a zároveň několik institucí "sociální péče", mimo jiné právě domovem pro seniory (mimochodem mluvíme o přelomu 6. a 7. století) se narodil právě v září...

Offline Sweet Potato
39919 příspěvků moje polička 15. zaří 2025 10:47

viktorka_od splavu Jenže voděodolné rozhodně neznamená, že vydrží dlouhou koupačku.

Offline viktorka_od splavu
49101 příspěvků moje polička 15. zaří 2025 11:28

Sweet Potato to je mozny, ja jen ze chapu, ze se lide po prichodu na koupaliste namazou.. a pak se jdou koupat:-) kdyz na tom mazani je napsano ze to je ok..

Offline Sweet Potato
39919 příspěvků moje polička 15. zaří 2025 11:30

viktorka_od splavu Jo, velkým písmem. Ne už, že máš počkat 20 minut, než to vůbec začne fungovat. A že to máš opakovat.

Sama kolikrát netrpělivě vlítnu do vody taky. A pak kolem sebe vidím mastná či duhová kola.

Offline 711990
18286 příspěvků moje polička 15. zaří 2025 12:15

Garfie fakt? Tak mam asi bublinu kolem sebe, nebo jestli je to tim ze jsou to detsky produkty?

Offline continuity
42314 příspěvků moje polička 15. zaří 2025 12:27

711990 jsou ty dětský produkty. Já jsem letos omylem koupila něco s tím oxidem zinečnatým nebo co to je a speciálně chlupatý muž vypadal, jak kdyby na něj někdo špatně nahodil omítku. Odmítli se tím mazat, to fakt nešlo. 

Kdyby se řešilo laicky od pohledu, kdo otráví životní prostředí víc, rozhodně jsme na pohled před tema s chemickými filtry. 

Mmch, v Řecku na Kanárech jdou často splašky rovnou do more, ty opalovací krémy jsou jenom špička ledovce. 

Offline continuity
42314 příspěvků moje polička 15. zaří 2025 12:31

Až se půjdu potápět je korálům, tak to řešit budu, ale na běžné turistické pláži budu chránit spíš svoji rodinu před rakovinou kůže. 

Offline 711990
18286 příspěvků moje polička 15. zaří 2025 12:33

continuity ty mineralni filtry jsou proste bariera, no, ale mam je rada. I chemicky filtry ale muzou bejt ty setrny podle me?

Offline Garfie
28233 příspěvků moje polička 15. zaří 2025 12:42

continuity 711990 Tak já to upřímně u českýho rybníku taky neřeším, ani v Itálii u moře a používám krémy, snažím se o šetrné, ale úplně 100% to nekontroluju. V Asii se ale většinou koupu oblečená, minimálně dlouhý rukáv mám pokaždé a opalovák nepoužívám. Nosí to každý a nepřipadám si jako blbec...

Offline 711990
18286 příspěvků moje polička 15. zaří 2025 12:54

Garfie to je nejlepsi!

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 15. zaří 2025 13:40

Garfie moje děti taky mají koupací trička. Ale v Čechách se to moc nenosí, tak čekám, kdy začnou protestovat.

continuity muž si ty chlupaté části nemažeAle já ty minerální filtry nepoužívám, dítě (jedno které) mi zdrhne než to nějak rozmažu.

Offline continuity
42314 příspěvků moje polička 15. zaří 2025 15:04

Evaeva

jakože ani ruce a nohy? 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 15. zaří 2025 15:36

continuity jen ramena, případně záda, krk a obličej. Tam chlupy nemá. Ale my celé dny u vody netrávíme, já si ani nepamatuju, kdy jsem si třeba mazala břicho krémem. Na výlet si taky mažu akorát obličej, ramena a krk, případně lýtka. 

Offline Garfie
28233 příspěvků moje polička 16. zaří 2025 00:14

Evaeva Jo, moje začaly protestovat tak nějak se školním věkem...:-) Ale tady chodí v tričku dobrovolně a teď ke konci léta i v elasťákách kvůli medůzám.

Offline Garfie
28233 příspěvků moje polička 18. zaří 2025 04:43

Další mikrosezona už z názvu zavání podzimem...Tsubame saru...odlétají vlaštovky. Pro Japonce a asi nejen pro něje to trochu nostalgické a smutné obodbí. Je to známka toho, že léto neodvratně končí. A vidět mladé vlaštovky odlétat z hnízda nám připomíná koloběh našeho vlastního života. Pozitivní ale je, že končí také sezóna komárů! Existují sice takzvaní "opoždění komáři", ale těmi si teď nebudu kazit náladu. 

Je sezóna řasy kombu, typického produktu pro severní Japonsko. Před použitím se několik let suší, co údajně zlepšuje jejich chuť. Nejčastější způsob, jak tento produkt jíst, je v polévce. A překvapivě na to, že se sklízí hlavně na severu, největší spotřeba je naopak na jihu, na Okinawě. mají tady i typické domácí jídlo Kumruirichi, což je v podstatě smažená nastrouhaná mořská řasa s vepřovým masem, vývarem, sojovkou a dalšími ingrediencemi. 

V tomto období přichází také Ohigan, sedmidenní období okolo podzimní (nebo jarní) rovnodennosti. Jde o budhistický svátek, který se ale slaví výhradně v Japonsku. Říká se, že v době, kdy je délka dne a noci stejně dlouhá, se otevírá brána do onoho světa. Podobně jako během O-bonu se lidé vrací domů a navštěvují hroby, v chrámech se pořádají speciální bohoslužby. A mimochodem, rovnodennost je oficiální státní svátek! :-) Tradičním jídlem jsou ohagi, sladké rýžové kuličky podobné mochi. Jsou obalené ve fazolové pastě (Japonci věří, že odhání zlé duchy) a v pražené sojové mouce. V podstatě jde o podzimní variantu botamochi, o kterém jsem mluvila na jaře. 

Začínají kvést spider lilie, na to se moc těším! Letos jsem měla v plánu kempovat kousek od místa proslulého právě spider lily, ale bohužel kvůli horku (v noci máme pořád 27 stupňů) začínají kvést později než obvykle, takže nám to nevyjde. :-( Tak snad za rok! Tohle jsou fotky z minulých let. 

Většinou jsou červené, ale potkala jsem i bílé

A sem bych chtěla!! (ale plánuju to už třetí rok a nikdy to neklaplo, tak jsem zvědavá)

Offline Samara
příspěvků moje polička 18. zaří 2025 08:30

Archivářka Malvin mam par podobnych zazitku a je to duvod, proc se v zahranici s pritelem k cechum zasadne nehlasime. Proste nesnasim ceske bezohledne podvodniky! Hrozny je, ze nikdy neodhadnu, kdo vsechno je toho schopen, ty pises, ze lekarka?! To bych prece rekla, ze ti musi mit uroven. Naposled me takhle vyskolila exkolegyne, vjeli do centra verony autem bez povoleni, 250 euro pokuta, ale muzou za to ti blbi Italove a to ze nestihli pred kamerou uhnout doleva jako pry to delaji vsichni. To se mi libi, ze jste odesli z te prednasky, vyborne.