Postřehy z Japonska

25. února 2021 21:15
Offline Garfie
28233 příspěvků moje polička 27. zaří 2025 09:10

S mým Eisa týmem jsme byli na obědě v Okinawské restauraci. Jídlo bylo super, určitě tam musím někdy vzít muže. Malinká restaurace, ale totálně autentická, majitelka taková stařičká paní, každé jídlo chystala kompletně od začátku, nakonec jsme jedly na etapy, krásný to bylo. 

Online continuity
42314 příspěvků moje polička 27. zaří 2025 09:25

Garfie

měla si rozbitou misku?

Offline Garfie
28233 příspěvků moje polička 27. zaří 2025 09:44

continuity Ne, byli jsme v ateliéru a majitelka na nás byla připravená! 

Ale po dlouhé době jsem si udělala malou procházku Jokohamou....

A protože tady má muž nejlepšího kamaráda, zašli jsme na BBQ večeři (sněz co můžeš, takže nemůžu jíst ještě teď....)

Offline Garfie
28233 příspěvků moje polička 27. zaří 2025 09:47

Ale se slovenským kamarádem mám vtipnou historku. Včera jsme jeli na tu večeři, potkala jsem  postupně asi tři známé, takže jsem vytvořila dojem, že Jokohama je totální vesnice a nejlepší bylo, že při cestě zpátky jsme potkali ve vlaku japonského manžela mé slovenské kamarádky. Tak jsem je představila a říkám, že borec je ze Slovenska, načež Japonec plynně slovensky pozdravil, poptal se ako sa má a tak...kamarád v šoku, tak mu říkám "to je tady normální, jakmile Japonci řekneš odkud jsi, okamžitě vytáhne pár vět ve tvojí mateřštině...".

No chvíli mu trvalo, než pochopil, že si dělám srandu.

Offline Garfie
28233 příspěvků moje polička 27. zaří 2025 09:53

A ještě teda do třetice, povedla se mi úžasná věc, už jsem to tu někde zmiňovala, děti byly na školním výletě, tak jsem zorganizovala večerní párty rodičů, přišlo nás skoro 30 (a to se pár lidí na poslední chvíli omluvilo), přišlo i dost chlapů, což je docela výjimečné (počet i hojná mužská účast), celkově to bylo strašně povedené a už plánujeme další akci! Na chvíli sem dám naši sestavu, protože mi to fakt udělalo radost! 

Online continuity
42314 příspěvků moje polička 27. zaří 2025 10:01

Garfie tak to je hustý, zbavíte se deticek na víkend a hned pařba

Offline Garfie
28233 příspěvků moje polička 27. zaří 2025 10:10

continuity Jo, třídní byla nadšená, chlubila se ve škole, jak má super rodiče.

(bohužel to nebylo během víkendu, to by asi byla ještě povedenější akce!)

Online Sweet Potato
39919 příspěvků moje polička 27. zaří 2025 10:16

Garfie Dá se nádobí slepené kintsugi ještě používat?

Online Sweet Potato
39919 příspěvků moje polička 27. zaří 2025 10:17

Garfie Hezká parta. Príma, že se ti to tak vydařilo.

Offline Garfie
28233 příspěvků moje polička 27. zaří 2025 10:25

Sweet Potato Jasně, může i do myčky, jen nesmí do mikrovlnky. Po namalování to musíš nechat 24 hodin zaschnout (teda to fejkové kintsugi, co děláme my. To pravé se slepuje něčím jako je smůla ze stromu, je to jedovaté a schne to tři měsíce. A potřebuje to tu správnou vlhkost, v podstatě nám vysvětlila, že to je důvod, proč se kintsugi dělá jen v Japonsku, proože jinde to kvůli jiné vzdušné vlhkosti nefunguj, to platí teda hlavně o západním světě). 

Online Sweet Potato
39919 příspěvků moje polička 27. zaří 2025 10:40

Garfie Aha, mně totiž jedna úžasná starší dáma, která si tím slepuje obaly na květiny, vysvětlovala, že už se z toho čaj nedá. Ale ona je tak neskutečná, že možná lepí tím pravým. 

Offline Garfie
28233 příspěvků moje polička 27. zaří 2025 10:57

Sweet Potato Tak to by byla vážně hustá!! :-) Ale ono i to původní urushi je údajně po zaschnutí bezpečné.

Jinak když tady zmiňuješ čaj, tak kintsugi vlastně vzniklo jako metoda, jak zachránit a vrátit do užívání drahé a luxusní misky na pití čaje...

Ještě mě teda napadá, že dnes se to lepí různými lepidly, nám lektorka vysvětlovala, že je bezpečné, ale možná se to nedá říct o každém? 

Offline brrr
12258 příspěvků moje polička 27. zaří 2025 11:43

Garfie Když se dívám na tu fotku, to za Tebou je pan Garfík? V tom připadě se nediv, že vám malý Garfík roste do nebe.

Offline moora
8658 příspěvků moje polička 27. zaří 2025 11:59

Garfie skvela skupinka, vypadate, ze se bavite

Offline Garfie
28233 příspěvků moje polička 27. zaří 2025 12:14

brrr Není, pan Garfik se zdržel v práci a nestihl to!! Ale máš pravdu, úplně se to tam nabízí, že k sobě patříme!

Páry jsou tam jen čtyři, zbytek (ještě tam jeden chybí) přišel bez partnerek. 

Online Karja
44177 příspěvků moje polička 27. zaří 2025 19:57

Garfie A je tam i 0zero sestra:D

Offline Kokoska
34400 příspěvků moje polička 27. zaří 2025 19:58

Garfie to je hezky mismas lidi! A vsichni vypadaji sympaticky.

Offline Garfie
28233 příspěvků moje polička 28. zaří 2025 00:58

Karja No to je pravda!!! A taky je vlastně pořád takhle vysmátá! (a mimochodem učí u nás na základce)

Offline Garfie
28233 příspěvků moje polička 28. zaří 2025 06:02

A začíná nám další období! Mushi kakurete to o fusaku, hmyz se ukrývá pod zem...Je to období, kdy se hmyz a ostatní zvířata začínají připravovat na zimu. Hlavně hadi, říká se, že hadi se probouzí v době jarní rovnodennosti a zavrtávají se do děr v době podzimní rovnodennosti. Hadi lezoucí po zemi po tomto období se nazývali "anawakuwai", což znamená něco jako "ubohý had, který zapomněl do které díry má vlézt". :-) S postupným oteplováním je takových hadů pochopitelně výrazně víc a není neobvyklé potkat hada ještě později na podzim. 

V minulosti to byla také doby, kdy se sekala japonská pampa, používala se na doškové střechy a také jako potrava pro zvířata. Sušená pampová tráva je značně odolná vůči dešti i ohni, takže byla velmi ceněná. 

Sezónní zeleninou je kořen taro. Sklízí se hlavně v tokyjské oblasti a jeho sezóna je od září do listopadu. Vrcholí také sezóna tichomořské saury, ryby, která je velmi ceněná pro svůj kvalitní olej. V létě, na začátku sezóny je značně drahá, ale touto dobou se její cena ustálí a dopřát si ji může každý. 

Začíná kvést osmanthus, česky "vonokvětka", což je tedy hodně výstižné. Její prchavá vůně je cítit skoro všude, lehce připomíná čerstvé broskve a je pro mě osobně symbolem japonského babího léta. A přiznám se, že mi trvalo několik let!(!), než jsem zjistila, odkud ta zvlášní podzimní vůně přichází. Říká se, že je cítit na devět mil (což je více než 14 kilometrů), takže se není čemu divit, že mi to trvalo tak dlouho!

Nejvýznamnější slavností konanou v tomto oddobí je Zuiki matsuri v Kyotu. Historie festivalu sahá do poloviny 10. století a vyjadřuje vděčnost za bohatou úrodu velkým průvodem s přenosnými svatyněmi. Oslavy začínají 1. října a trvají pět dní. Asi nejzajímavější je první a poslední den, kdy jdou ke svatyni velké průvody s povozy taženými voly, hlavní mikoshi (přenosná svatyně) je totiž ozdobená zeleninou! Základem je dřevěná střecha z taro, zbytek pokrývá sušená zelenina, květiny, tofu a pšenice. Na bocích jsou zobrazené legendární scény spojené se zeleninou, visí tam také provazy z lilků, citrusů nebo paprik. 

Druhým důvodem, proč se právě tento festival stal legendárním je, že průvod se odehrává nedaleko Gionu a chodí se na něj pravidelně dívat všechny geishy a maiko z celého okrsku, pochopitelně v plné parádě. Nikdy jsem tam nebyla (ale možná to stihnu letos!), tak fotky jen z webu. 

Online continuity
42314 příspěvků moje polička 28. zaří 2025 09:29

Garfie na ten festival nás prosím tě vem, to zní dost zajímavě .