Postřehy z Japonska

25. února 2021 21:15
Offline Garfie
28233 příspěvků moje polička 11. října 2025 08:19

Makara Já myslím, že je to takové potvrzení, že ho lidi měli rádi...nebo že mají rádi tebe. :-)

Já třeba teď k tomu zemřelému neměla žádný vřelý vztah, ale jela jsem tam opravdu ráda a rozhodně jsem nemusela, udělala jsem to ale kvůli vdově, která ke mně vždycky byla milá. 

A taky si pamatuju, jak nás dojalo, když zemřel táta a přišli třeba jeho spolužáci ze základky, jeden fakt hodně nemocný, o berlích, ani nebydlí pobíž...ale dal si tu práci. Nebo můj první kluk, to bylo od něj taky moc hezké. 

Offline jerry
11033 příspěvků moje polička 11. října 2025 08:47
Reakce na Makara:

účast přátel a známých na pohřbu je pro pozůstalé důležitá. 

Garfie

​Je důležitá - a asi všude.

U nás se říká, že na pohřbu se nejlíp pozná, jak měli lidi člověka rádi, Tím nemyslím pohřby nějakých známých lidí (celebrit a pseudocelebrit) - tam chodí samozřejmě taky spousta čumilů. 

Když před dvěma lety zemřel můj tatínek, tak účast víc než 50 hasičů ve slavnostních uniformách  maminku hodně potěšila. A protože to bylo v pracovní den brzy odpoledne a museli si vzít volno z práce, tak to potěšilo obzvlášť. A vzpomínáme na to dodnes, jak to bylo krásné. 

Offline jerry
11033 příspěvků moje polička 11. října 2025 08:52

Garfie 

Je úplně jedno čím fotíš (dnešní mobily mají špičkové foťáky, ale ne každý to umí používat) - prostě máš na to "oko". 

Já ti občas nějakou fotku ukradnu a dávám si ji na NTB na pozadí, protože ty fotky mají profesionální úroveň. A to, že jsou pro nás z exotického prostředí, je obrovský bonus navíc. 

Offline Garfie
28233 příspěvků moje polička 11. října 2025 09:48

jerry Děkuju

S tím tatínkem to je moc hezké, přesně jako s tím mým. To že si lidé dají práci a přijdou navzdory komplikacím o tom člověku hodně řekne. 

Offline Sweet Potato
39919 příspěvků moje polička 11. října 2025 13:56
Offline Karja
44177 příspěvků moje polička 11. října 2025 18:55

Garfie Já bych tě o ten recept poprosila, pokud je to tedy z nějakých běžné dostupných surovin;-)

Offline Tabea
7844 příspěvků moje polička 11. října 2025 19:41

Karja @Garfie ja se přidávám. Vypadá to moc hezky. 

Online Kitsune
příspěvků moje polička 11. října 2025 20:06

Garfie Taky bych měla zájem o recept.

Offline slniecko admin
19458 příspěvků moje polička 11. října 2025 21:14

Garfie ja viem, že to zvržem, ale rada by som to aspoň skúsila...mohla by som tiež poprosiť recept?

Offline Garfie
28233 příspěvků moje polička 12. října 2025 00:37

Karja Kitsune slniecko Tabea 

Jasně, hodím vám ho sem veřejně. Je to fakt jednoduché, ze čtyř surovin, dýně, rýžová mouka, cukr, kokosové mléko.

V podstatě jen uvaříte hokkaido, rozšmelcujete a smícháte s rýžovou moukou, tak moc, až vznikne normální pružné těsto. Potom z něj vytvoříte malé kuličky, nožem nebo párátkem vytvarujete ty pruhy a nahoru zapíchnete dýňové semínko, abyste vytvořily stopku.

Celé se to potom krátce povaří. Vaří se jako naše knedlíčky, dokud nevyplavou a pak se přemístí do mísy se studenou vodou, aby rychle zchládly. Před podáváním se ponoří kokosového mléka a lehce prohřejí. V receptu říká, že se to má podávat teplé, ale měla jsem i studené a chutnalo mi to možná víc. 

Offline Garfie
28233 příspěvků moje polička 12. října 2025 01:38

A jinak, pikantní historka, japonsky je dýně hokkaido kabocha, když řeknu hokkaido, je to pro ně něco jako španělský ptáček pro Španěly.

A ještě pikantnější je, že to slovo pochází z portugalštiny, z "cambodia abóbora" (kambodžská dýně), portugalští námořníci ji do Japonska dovezli v 16. století právě z Kambodže. Existuje i kandži, které se dá doslově přeložit jako "jižní meloun". 

Offline Garfie
28233 příspěvků moje polička 13. října 2025 08:13

Začíná Kiku no hana hiraku, kvetou chryzantémy. Velké téma v Japonsku, zemi chrysantémového trůnu. :-) Císařská květina, kterou má císařství i ve znaku, je tu značně oblíbená a skoro na každém rohu narazíte na nějakou výstavu. Jedna z největších a nejoblíbenějších je v císařské svatyni Meiji v Tokyu. Leton nemám šanci se tam dostat, ale mám pár fotek z minulých ročníků. Okvětní lístky chrysantémy můžete touto dobou najít často i v jídle. Květ je symbolem dlouhověkosti, legenda praví, že kdysi dávno existoval útes, ze kterého kapala chrsantémová rosa, každý kdo se jí napil, žil dlouho. Najdete ho na císařské pečeti, na japonském pase, na mincích...používá se také v ikebaně. Věřilo se, že pokud spíte na polštáři plněném sušenými chrysantémovými květy, milovaná osoba se vám zjeví ve snech. 

Sezónní potravinou jsou kaštany, které se teď začínají objevovat ve velkém, společně s nejrůznějšími sladkostmi i slanými jídly s příchutí kaštanů. Zvlášť oblíbený je kaštanový moučník Mont blanc. 

Začíná sezóna platýzů, ryby obzvláště oblíbené v prefektuře Akita, její místní název "hatahata" pochází ze starého označení pro hrom a říká se, že dostala své jméno, protože se nejlépe chytá na rozbouřeném moři za zvuku hromů. Není to jediné jméno, které má, prakticky v každé prefektuře jí říkají jinak. :-) V Akitě ale tvrdí, že je to nejchutnější ryba. Zajímavé je, že její kanji vyjadřuje zároveň rybu i boha, zřejmě protož, že nejlepší úlovky jsou opravdu v době, kdy obloha hřmí a bouří. 

Nejvýznamnějším festivalem je Kanname-sai ve svatyni v Ise, kdy lidé děkují za bohatou úrodu a obětují první zrnka rýže sklizená v tomto roce. Kannamane znamená doslova "pohoštění bohů jídlem". Jde o jeden z nejdůležitěších festivalů v Ise (nejposvátnější místo pro šintoismus). Císařský vyslanec nese rýži sklizenou samotným císařem, k tomu hedvábí a další dary bohyni slunce a mýtické předchůdkyni císařské rodiny. 

Festival začíná vyvoláním kami, tedy božstva císařských předků, kteří sídlí ve svatyni. Následuje věštecký rituál, který má zjistit, zda některý z přítomných duchovních není "nečistý" a nezpůsobilý k účasti. Poté duchovní předkládají bohům jedlé obětiny v podobě ryb, zeleniny, vody a saké...následuje císařský vyslanec s rýží a dary. Celý rituál je zakončený posvátným tancem. 

Tytot rituály se opakují z vnitřní i vnější svatyně z velké části 2x, jednou večer a podruhé další den ráno. Během festivalu císař vykonává bohoslužbu na dálku ze sálu v Císařském paláci. Festival představuje jeden z nejdůležitějších šintoistických rituálů vůbec a má 1300 let starou tradici.

císař při sklizni letošní rýže

Offline Sweet Potato
39919 příspěvků moje polička 13. října 2025 08:32

Garfie V receptu píšou uvařit ve vodě, ty píšeš v mléku s cukrem?

Offline Garfie
28233 příspěvků moje polička 13. října 2025 08:38

Sweet Potato Ty jo, díky, já jsem nějak byla přesvědčená, že jsme to vařily přímo v tom mléku, ale máš pravdu, bylo to ve vodě a potom jsme to jen ohřály v mléku. Opravím to. Omlouvám se!! 

Offline Sweet Potato
39919 příspěvků moje polička 13. října 2025 08:42

Garfie To by se totiž asi strašně připalovalo, tak mi to bylo divné.

Offline Garfie
28233 příspěvků moje polička 13. října 2025 09:37

Sweet Potato Mně se ta část úplně vypařila, máš pravdu a i kdyby ne, asi by ani nebylo pořádne vidět, že jsou uvařené. Ono je to tak, že vlastně děláme všechno najednou, takže často se stane, že nesleduješ každý postup. Tohle jsem přitom viděla, jen mozek to nějak nezapsal nebo co.

Offline continuity
42314 příspěvků moje polička 13. října 2025 10:03

Garfieděkuji za recept. Ja mám uložený odkaz, jak udělat ty zářezy nití. (Je to jiný recept, ale asi by to šlo použít)

https://x.com/madanitweetguys/status/1976423040436359217?t=2PjXogkxY6G0az9lsYU0hQ&s=19

Offline continuity
42314 příspěvků moje polička 13. října 2025 10:07

Garfie ty bonsaje z chryzantém!

Offline Garfie
28233 příspěvků moje polička 13. října 2025 10:28

continuity To půjde určitě, jen myslím že tím nožem to bude rychlejší. Dělá se to tupou stranou jídelního nože a jde to rychle. 

Offline Tabea
7844 příspěvků moje polička 18. října 2025 13:03

Koukám s dětma na Hachiko a klaní se tam jen profesorova hospodyně a žena. Skandál!