Talířek na saké :-)

A tohle pro mě byl asi největší jídelní zážitek, salát z květů chrysantémy, výýýýborný!!!

Talířek na saké :-)

A tohle pro mě byl asi největší jídelní zážitek, salát z květů chrysantémy, výýýýborný!!!

Garfie to je moc zajimavy vsecko, a muzes nam prosim rict jaky to ma vyznam, ze ta hostitelka tam nema byt? to by tam mel byt nekdo jiny z rodiny nebo tam hosti byli fakt sami nebo proc?
No a po obědě následoval další čaj, tentokrát už tak jak ho známe. Sensei přinesla moje oblíbené sladkosti
, změnila výzdobu v tea roomu a taky nám připravila krásné hrnky, jeden dokonce halloweenský! ![]()

viktorka_od splavu Tak ona v první řadě nejí, takže by tam musela sedět a koukat na ně. Někdy jim přinese jídlo a odejde, nebo jídlo přinese asistent. Ona mezi tím čistí čajové nádobí na další kolo, protože ten čaj se pije celkem 2x, na začátku ten silný, sdílený z jednoho hrnku, pak je oběd a pak se pije klasický čaj.
Jinak ještě co se týká těch hostů (bývá jich různý počet), je tam důležitá funkce prvního hosta, který je vlastně jakýsi prostředník mezi hostitelem a zbytkem. Takže ten vlastně vede tu diskuzi a často i vybírá zbylé hosty! Poslední chudák uklízí nádobí a venku po čekačce slaměné podprdelníky. ![]()
A ještě jsem si vzpomněla, že při tom čekání venku se dřív kouřilo!! :-)
Garfie ahaa, diky!
Garfie to je moc zajimavy, dekujem. A ten halloweenskej hrnecek je takovej japonskej :)
Garfie to musel byt fakt krasny zazitek, dik za sdileni! To cajove "nadobi" se mi moc libi.
Garfie to je ale krása ten čajový obřad. Já bych to už určitě nezvládla v kleče, mám to koleno fakt marný, ale oběd vypadá taky moc fajn.
Jako to klečení je fakt děsný, hlavně vstávat v kimonu, to je skoro neproveditelný :-)
Mimochodem, my slavíme Dušičky a v Japonsku začíná "Měsíc bez bohů", Kannazuki. Obecně se tak často říká říjnu, protože jde o desátý měsíc lunárního kalendáře, letos ovšem vychází na listopad a to dokonce až velmi pozdní. :-)
Podle lidových pověstí všech osm milionů bohů z celé země opouští své svatyně a shromažďují se v Izumo Taisha, aby diskutovali a rozhodovali o všech záležitostech na příští rok, jaká bude úroda, jaké budou vztahy mezi lidmi a podobně.
Zajímavé je, že zatímco v celém Japonsku se tomuto měsíci říká měsíc bez bohů, v prefektuře, kde se Izumo Taisha nachází se naopak listopadu říká "Kamiarizuki", neboli Měsíc s bohy. ![]()
V tuto dobu (letos to vychází na druhou polovinu listopadu) se ve svatyni pořádá velký fesitval Kamiari, shromáždění božstev, a do svatyně míří davy poutníků, aby se modlili za štěstí, když je tam tolik bohů, je velká šance, že vás některý uslyší.
Celý festival trvá zhruba týden. Začíná první večer uvítáním bohů na pláži, která je zhruba kilometr od svatyně a to zapálením posvátného ohně. Na pláži leží také slaměné rohože, na které se ale nesmí stoupat, slouží jen jako cesta pro bohy. Kněží pak vykonávají každý den speciální rituály a místní lidé dodržují klid, jsou tiší, nepořádají se žádné taneční ani hudební akce, aby nerušili božské schůzky. Poslední den následuje takzvaný Obřad 17. dne, kdy se bohové vyprovázejí zpět na cestu domů. Festival je spojený se spoustou rituálů, velká část je neveřejná. Celkově tam nejsou moc vítaní turisté, protože jde o vrcholně duchovní záležitost. Na stránkách svatyně jsou ale nicméně nějaké fotografie, tak aspoň pro představu...musí to mít neuvěřitelnou atmosféru.

Ja sa ospravedlňujem, viem, že som tak prízemná, ale u mňa pri všetkom tom zaujímavom rozprávaní nezačne najskôr pracovať fantázia, ale naskočia mi otázky praktickej povahy. Takže, pokiaľ som si neprečítala, že je príromný asistent, predpokladala som ,že neúčasť hostiteľky pri obede, pri toľkých chodoch má logické vysvetlenie - musí predsa variť . Alebo je to jedlo vopred pripravené ? Alebo je asistent to, čo kuchár a hostiteľka iba zostavuje menu a obstará výzdobu a umýva riad ?
Nechápte to zle, rada čítam všetko, čo napíšete, je to zaujímavé, a obdivujem vás .
Garfiemyslím, že si o tom měsíci bez bohů už psala, je to hrozně zajímavé. A tam,kde bohy nemají, nepořádají nějaké slavnosti nepřístojností, jakože teď můžeme?
continuity Haha, to je dobrá představa! ![]()
Blanka Ona vaří, vysvětlila nám, že jídlo připravuje ona a přizvala si asistenta, svou žačku (které bylo tak 70 odhadem
). Je to zároveň trénink i pro ty studenty...to jídlo je připravené předem
(ale zase jako těsně předem, ne třeba den), vlastně vyjma polévky tam nebylo nic teplého, rýže je vlažná, ryba syrová....na závěr se zbytek rýže polévá také polévkou, nebo spíš jen takovým vývarem z rýžových slupek, to bylo taky teplé, ale ne vroucí a v konvičce, takže asi rovnou z plotny. Všechno se nosí postupně a po malých porcích. Ale připravovat bych to nechtěla a také se to dělá velmi výjimečně. I sensei přiznala, že je z toho velmi unavená. Vlastně si vůbec nedokážu představit, kolik by taková akce musela stát, kdybychom to měly platit, po nás sensei nic nechtěla. ![]()
Ha, tak jsem si to dohledala a cena takové klasické ceremony s kaiseki jídlem stojí zhruba 8-10 tisíc českých korun na osobu...hustý!
Dnes začíná poslední mikrosezona tohoto obodbí, Momiji tsuta kibamu-listy javoru a břečťanu se zbarvují do žluta....krásné období, kdy se začíná zabarvovat listí. Tady v Jokohamě jsou jen první vlaštovky, ta pravá sezóna momiji nastává až na přelomu listopadu a prosince a je to moje nejoblíbenější období. Pro Japonce je to srovnatelné se sakurami. Na místa s krásně zbarveným listím se pořádají zájezdy, bývají různě nasvětlená, často u chrámů. Prostě parádní zážitek.
Říká se, že na jaře, když rostliny raší se hory usmívají, v létě se zbarví do kapek a na podzim do červena. V zimě, když jsou hory osamělé, spí....
Původně se slovo momiji vztahovalo na všechny rostliny, dnes už se používá spíš ve spojení s javory. Sezónním ovocem je jablko. To do Japonska doputovalo v období Kamakura, ale jen malá a hořká a místní nebyli moc nadšení. Až v době Meiji se začala pěstovat velká šťavnatá a velmi sladká jablka, která se v Japonsku prodávají dnes. Jejich slavná éra začala dovozem 75 odrůd ze Spojených států, ale v Japonsku se dál šlechtila. Mimochodem, nikdy se nejí celá, vždy se krájí na čtvrtky.
Sezónní rybou je platýz, který údajně obsahuje vysoce kvalitní bílkoviny, proto se jí často při dietě nebo během svalového tréninku. Obsahuje také kvalitní kolagen a Japonky věří, že zkrášluje a omlazuje pokožku.
Sezónní událostí a státním svátkem je Den kultury 3. listopadu. Původně se tento den slavil jako narozeniny císaře Meiji, ale později byl na památku vyhlášení japonské ústavy změněn na Den kutury. Podle zákona o státních svátcích je účelem Dne kultury "milovat svobodu a mír a podporovat kulturu". Zní to trochu prkěnně, ale je třeba připomenout, že vznikl těsně po 2. světové válce. Jeho historie je trochu zvláštní, tento den byl zvolený proto, aby přebil vliv císaře Meiji, ale zároveň se zachoval státní svátek a den volna. :-) Něco jako Vánoce v době pohanských svátků....![]()
Garfie To je moc hezké, ty svátky spojené s přírodním děním. My se jezdíme dívat maximálně na rozkvetlé hustopečské mandloně a tím podzimním listím se kocháme tak nějak průběžně, ale možná to soukromě od Japonců okopíruji
. Tedy bez toho platýza
.
Fleur Ani kolagen pro krásu a mládí tě nezlomí? ![]()
Jo, ty sezónní věci jsou tady moc hezké!
Garfie Leda v nějakých pilulkách
.
Garfie jeje, jak krasne jsem mohla vypadat, kdybych jedla ryby! Ted uz to nezachranim ![]()
To barevne listi i u nas mam moc rada. Ve ctvrtek jsme byli s detma na vylete, svitilo slunicko, listi ve vsech barvach primo zarilo a jeli jsme domu nekolika zlatymi alejemi (brizy), i deti se radovaly, jak je to vsechno hezke.
V Japonsku se sotva zacinaly javory nesmele barvit ve vyssich polohach, kdyz jsme tam byli, bylo to uz na prelomu zari a rijna.
Kokoska Já si pamatuju, že když jsme bydleli na severu, barvilo se listí tak někdy v polovině října....ale tady je to spíš koncem listopadu až začátkem prosince. Už vyšla i letošní přepověď a Tokyo má 1.12. :-)
A od listí k jídlu, byla jsem na super obědě, ale zapomněla jsem foti! Omlouvám se a na udobřenou mochi, které mi včera věnovala kamarádka, doma vyráběné a výýýborné!

Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Vítejte! Je to sice otrava, ale pokud chceme, aby naše webové stránky nadále fungovaly, musíme Vás obrat o trochu Vašeho času, abyste si nastavili své vlastní kombinace cukroví. Koláčky si prosím nastavte podle své chuti:
Více informací o zpracování osobních údajů najdete v našich zásadách ochrany osobních údajů.
Nezbytné koláčky
Zajišťují základní funkce webu, bezpečnost a správné zobrazení stránek, bez nich by parfumanie.cz nefungovala správně.
Analytické koláčky
Pomáhají nám pochopit, jak návštěvníci web používají, abychom ho mohli zlepšovat, například anonymní statistiky návštěvnosti.
Marketingové koláčky
Slouží k zobrazování relevantní reklamy a obsahu na základě Vašeho chování na webu.
Svůj souhlas můžete kdykoliv změnit v nastavení koláčků v patičce webu.