DruI Taky mě to napadlo, jak je to zvláštní. Ale já takové podobnosti občas nacházím, asi bych si to měla začít psát.
Postřehy z Japonska
brrr To mi tady pořád někdo vnucuje, myslím, že už tak 3x to tu padlo.
Ono se řekne Tokyo, ale je to od nás dvě hodiny autem a vlakem tři, navíc musíš mít rezervaci předem, takže úplně na pořadu dne to není.
Jsou to rezervoáry pro případ povodní a vypadají zajímavě, mám je píchnuté v mapě, kdybych byla někde poblíž...
Teď jsem na to koukala a ten podzemní tank má má délku 177 metrů, šířku 78 a výšku 18, tunel, který sbírá vodu je dlouhý skoro 7 kiláků....jako hustá stavba! Katedrála se tomu dokonce přezdícvá, to jsi dobře trefila! :-)
Garfie Ďakujem za vysvetlenie 8 milionov Bohov. Vlastne je to logické, aj my predsa používame - ležatú - osmičku pre vyjadrenie nekonečna, však. Len ma to nenapadlo .
Začíná nám nové období, Shosetsku, menší sníh. Jeho první mikrosezona začala už včera, ale protože to jsem se proháněla po ulicích Hongkongu a Macaa
, přidávám ji až dnes.
Niji kakurete miezu, skrytá duha. Doslova vlastně "duha skrytá před zraky". Je to krásné období s jasně modrou oblohou a minimem deště. Koyouki, den který připadá na 22. 11. označuje den, kdy se déšť mění ve sníh...i když výjimečně prší, není to vydatný déšť, ale jen přeháňka. Proto je velmi těžké spatřit na obloze duhu (i když zrovna dnes se mi to podařilo!). A když začne padat sníh, není šance už vůbec. Je to čas, kdy se objevuje kazahana, což je velmi poetický název pro "lehké sněžení za jasného dne, které vypadá jako okvětní lístky tančící ve větru" (přibližný citát z klasické literatury). Doslovný překlad je "větrný květ". Je to další z příkladů pomíjivé krásy, kterou Japonci tak milují.
Sezónním ovocem je citron, kromě všech jeho výhod, které známi i my, Japonci ho používají velmi často (hlavně kůru) do vlasových přípravků, protože údajně podporuje růst vlasů. Citrony do Japonska doputovaly z Indie v době Meiji, ale dnes se pěstují už naprosto běžně, hlavně v okolí Hiroshimy.
Přichází sezona kue, podle googlu česky "kanice dlouhozubá", ryby, která se loví od října do února, v době tření, kdy má údajně nejchutnější maso. Japonci věřží, že obsahuje mnoho kolagenu a vápníku. Občas se jí přezdívá "fantom" nebo "mýtická ryba", protože je dost těžké ji ulovit. Je proto považovaná i za dost luxusní a v běžném supermarketu na ni většinou nenarazíte. Váže se k ní i jedna historka, občas se říká, že konzumace může způsobit bolesti žaludku a průjem, ale tato pověr pochází z minulosti, kdy jedna rybářská společnost prodávala podobnou, ale výrazně levnější a extrémně tučnou (to způsobovalo bolesti břicha) rybu a vydávala ji za luxusní kue. :-)
Nejvýznamnější sezónní událostí je festival Niiname-sai. Jde o obdobu dožínek, kdy se vzdává bohům vděčnost za úrodu daného roku. 23. listopadu císař v paláci vykonává tradiční rituály, obětuje šintoistickým bohům novou (vlastnoručně vypěstovanou) rýži a modlí se za úspěšný nový rok. Stejně tak ve svatyních po celém Japonsku se obětuje čerstvě sklizené obilí. Doslova se název festivalu překládá jako "Oslava první ochutnávky", ale po druhé světové válce byl tento den oficiálně přejmenován na Den díkuvzdání, nicméně ne všude se nový název úplně ujal. Každopádně jde o státní svátek a máme volno. :-)
Včera jsem měla tu lekci vaření, bála jsem se teda příšerně, ale nakonec to dopadlo docela dobře, naštěstí se přihlásily prakticky výhradně sympatické a mně blízké duše. :-)
Dělaly jsme kulajdu, kuře s jablky, trhanec, přinesla jsem upečený chleba a jako dárek vánoční sirup...no ostudu jsem nám neudělala!
Protože jsem vařila, pochopitelně jsem vůbec nefotila, ale aspoň něco....

Vypadáte všechny výborně. Je to super nápad v tom mezinárodním prostředí.
Garfie a koukám, že jsem zazdila novou sezónu, díky za povídání. My máme taky menší sníh, tak to akorát sedí.
No a málem bych v tom všem stresu zapomněla, že máme další mikrosezonu, Kitakaze konoha o harau, severní vítr sfoukává listí ze stromů. My se chystáme s kamarádkami na výlet za podzimním listím příští týden, tak doufám, že budeme mít štěstí. Ale pravda je, že dnes jsem šla alejí ginka a na zemi už bylo pěkně žlutě nasněženo.
Říká se, že stromy začínají vypadat osaměle bez listí, ale jejich krásu nahrazují ledňáčci, kteří se touto dobou dají mimo město krásně pozorovat.
Začíná se sklízet čínské zelí, ale často je ho vidět na polích ještě v lednu. Kromě mnoha dalších prospěšných látek obsahuje i složku, o které Japonci věří, že potlačuje rakovinu. Kupodivu není úplně snadné koupit celou hlávku, většinou se prodává rozkrájené. V Číně, která z tohoto pohledu Japonsko hodně ovlivnila, se věří že společně s tofu a bílou ředkví patří mezi silnou zdraví prospěšnou trojku!
Sezónní květinou je "yatsude", česky arálie japonská. Yatsude v doslovném překladu znamená "osm prstů" a odkazuje na vzhled květů. Vydává zápach, který odpuzuje mouchy, proto se v Japonsku často vysazuje v blízkosti odpadkových košů.

Garfie Prosim tě, ty sezony a mikrosezony, jak je to často? Začíná zároveň sezona i mikrosezona?
Ano, je to celkem 24 sezon, které se člení vždy na tři menší, já jim říká mikrosezony. Jako bys měla měsíc se třemi týdny. Jsou různě dlouhé, ale většinou zhruba pět dní jedna mikrosezona. Celý ten rok začíná 4. února.
Jinak ta data se mohou lehce lišit, myslím, že vychází z lunárního kalendáře.
Garfie super! hojná účast, jsi hvězda :)
Garfie Děkuju.
A gratuluju k vydařené akci!
Garfie ty sezony a mikrosezony padi cim dal rychleji! Dik za povidani.
Ta akce musela byt moc hezka, na fotce jsou same sympaticke tvare. Ty lahvicky se sirupem jsou kouzelne, ovsem velikost hrnce na kulajdu trochu strasidelna ![]()
Kokoska No zrovna jsem si říkala, že už pomalu stříháme metr! Tohle je 20. sezona, takže už těch mikro máme za sebou 59!
A to si ani nedovedeš představit, jak ten hrnec strašil mě!
Tak víš jak, bylo to plánované pro 11 lidí, ale nakonec dvě nepřišly. To je na tom vlastně to nejhorší, odhadnou množství, zvlášť když je to něco, co třeba doma děláš od oka. Ale ty sirupy mi hned na začátku prolomily ledy, všechny z nich byly úplně vyřízené. :-)
Garfie a jak jim chutnalo?
Evaeva Myslím že jo, hlavně ta kulajda. A vlastně i to kuře s jablky. Trhanec byl myslím takový normální, ale zase jsem ho na konci flambovala, tak to byla taková šou. :-) A nadšené byly i jablečného kompotu. Jako zbytky se rozebraly rychle, takže dobrý.
Garfie tak to je hezký. Zajímalo mně, co říkají na naše chutě
Evaeva No tři z nich mi potom ještě psaly, že děkují, že to třeba chutnalo rodině nebo se těší, jak to uvaří doma...tak to bylo moc hezké.
Teď když jsem pomluvila Havlovou ve zjevech, tak jsem si uvědomila, že zrovna tady na té naší společné fotce, i když není úplně povedená, můžete hezky pochopit, proč tady tak trpím. ![]()
Té paní co je na fotce úplně v pravo bude 60, Japonka...zatímco třeba té co stojí přede mnou je 50, Italka.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Jak voní rekonstruovaný parfém?
Ztráty a nálezy 2025
Stránka parfumanie.cz se stěhuje