Postřehy z Japonska
Garfie Výraz "popotahovat nitě" mi asi nadosmrti vzal chuť uvažovat o nějakých úpravách, bleee
Tak to jsem ráda! Ale ty to nepotřebuješ, jednak jsi krásná a jednak stárneš v Praze!
Já to sice potřebuju, ale vůbec o tom neuvažuju, já se bojím i operace víček a že tu potřebuju jako sůl už 20 let....
A taky něco pro milovnice ptactva
Strašně roztomilý!

A nakonec se takhle mé srdce v japonském supermarketu rozpadlo na kousky ![]()

Chtěla jsem si koupit Ladův papírový betlém, ale stál skoro 750 korun, přičemž na něm bylo tužkou 56 Kč, takže to jsem psychicky nedala. ![]()
![]()
![]()
¨(...oni mají téměř ve všem jakousi křehkost, lehkost, bezgravitačnost... V tom nejlepším smyslu slova)
Včerejší podzimní výlet s kamarádkami, ač podzimní, naladil mě do vánočna....![]()

Bylo už trochu po sezóně, ale nevadí. A k tomu dvě zajímavosti. :-) Kvetoucí hortenzie a česká stopa...:-)

Garfie jedna fotka hezci nez druha! Ceska stopa je taky dobra.
Garfie Nádhera
Tvoje fotky je vždycky taková potěcha pro oči - jak obsahem, tak profesionální kvalitou.
Ta česká stopa je roztomilá.
Děkuju
Ten výlet byl extrémně povedený, skvělé nudle s divokou zeleninou v takové malé rodinné nudlárně, luxusní moučník ze zeleného čaje jinde, Indka, která se k nám přidala na poslední chvíli, prakticky cestou
říkala, že ji musíme brát pokaždé. ![]()
Nová sezona se nazývá Daisetsu, velký sníh. A její první mikrosezóna říká jasně-sora samuku fuyu to naru, chlad přichází, začíná zima! A je to tak. Sice (naštěstí) pořád krásně svítí sluníčko, ale zima začíná být opravdu velmi znát. Je to doba, kdy se od pradávnka očekával příchod intenzivní zimy a hustého sněžení v mnoha částech Japonska. Od Sibiře přichází chlad a v obchodech se začínají běžně prodávat teplé nápoje, oden (zimní polévka), lidé začínají balit stromy a uklízet před příchodem Nového roku.
Zeleninou, která se teď objevuje nejvíce je daikon, velká bílá ředkev. Obsahuje mnoho vitamínů a působí proti kašli a bolestem v krku. Ředkev se často vaří společně s buri, žlutoploutvým pstruhem, jehož sezóna také právě začíná.
Příchází čas bonenkai, což je tradiční večírek mezi kolegy jako rozloučení se starým rokem. Obvykle mají organizaci na strarosti mladší kolegové (což jim přináší značný stres), ale obvyklý je styl "bureiko", který by se dal přeložit jako "žádné tituly, jen zábava", což znamená, že šéfové i zaměstnanci jsou si rovni. Je to zároveň i výraz pro různé prohřešky, které se během bonenkai stanou. V podstatě náš vánoční večírek, zrovna se dnes na jeden bonenkai chystám. :-)
Lidé si také začínají posílat "oseibo" dárky ke konci roku. Tradičně se takové pozornosti dávaly nadřízeným nebo starším, mají být vyjádřením díků někomu, kdo vám během roku projevil laskavost. Dnes je to něco, co se vnímá jako "zvyk starších lidí" a mezi mladými je nahrazuje výměna vánočních dárků mezi rodinou a přáteli...(ne ale nutně na Štědrý den).
Fotky z bonenkai pro stálé hosty, na kterou mě pozvala mamasan, majitelka naší oblíbené hospody na severu. ![]()

#
999 se přihlásila o nějaké fotky a dojmy z ostrova Naoshima. Byla jsem tam loni na podzim, byl to můj splněný sen, dlouho jsem to měla v plánu, ale je to od nás asi 700 kilometrů a navíc trochu mimo hlavní trasy. Ale podařilo se a byla jsem nadšená! Naoshima je známá svými uměleckými instalacemi, je tady několik muzeí moderního umění (pro představu, město má zhruba 3 tisíce obyvatel). Mám z tama tolik fotek, že jsem je napřed odložila, s tím že vám je sem dám až budu mít víc času a nakonec na to úplně zapomněla. Začnu nějak postupně, protože je toho opravdu moc.
Jako první vám sem dám místní kulturák, postavený před deseti lety. Je to nádherná a prakticky nevyfotitelná stavba, inspirovaná tradičními domy. V podstatě jde o několik menších domů vzájemně propojených, otevřených ven a zastřešených jednou velkou střechou, bez zdí. Propojení interiéru a exteriéru je tady naprosto dokonalé. Pořádají se tady akce, také pohřby, můžete se tam volně procházet....

Hlavní střecha je nahoře otevřená...

Garfie Moc děkuji :-). Ta stavba je nádherná.
Sever Japonska, místo, kde jsem bydlela při minulém pobytu, postihlo zemětřesení 7,5 Richtera. Prý se budovy na východě Tokya pohybovaly až od 20 centimetrů, ale já to zjevně prospala. Je to přibližně ta oblast, kde bylo velké zemětřesení v Tohoku před lety, které vychýlilo zemskou osu (a na které doplatila Fukushima). Mimochodem, ta teď z bezpečnostních důvodů přerušila vypouštění vody do oceánu.
No nic, na veselejší notu, zpátky na Naoshimu a nějaké ty slavné místní dýně a další volně stojící objekty. :-)

Zaujatý Garfík (objekty byly pohyblivé)

Jo a mají tu i hezké kanály!

Garfie parada vsechno! Pumpa u kulturaku je moc pekna a roztomila. A ta zluta dyne je velmi fotogenicka :)
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Jak voní rekonstruovaný parfém?
Ztráty a nálezy 2025
Stránka parfumanie.cz se stěhuje