Postřehy z Japonska

25. února 2021 21:15
Offline 999
19601 příspěvků moje polička 08. listopadu 2025 08:03

Garfie Tyhle zážitky spojené s jídlem ti fakt závidím, je to úžasné :-).

Offline 999
19601 příspěvků moje polička 08. listopadu 2025 08:17

Fleur KokoskaMě to vždycky překvapí, že někdo nejí ryby, i když v naší generaci je to celkem rozšířené. Fleur je zvláštní kategorie strávníka, to už jsem pochopila :-), ale Kokoska hodně cestuje, to tě nenaláká ani ryba právě ulovená někde u moře? 

Offline Sweet Potato
39915 příspěvků moje polička 08. listopadu 2025 08:24

Garfie Děkuju za odpověď, dává to smysl.

Online Karja
44173 příspěvků moje polička 08. listopadu 2025 08:33

999 I v mé generaci znám dost lidí, co nejí ryby, jakože žádné. Kámoška třeba jj zdravě, nakupuje v bio kvalitě, dělá všechny ty domácí kecupy a podobný blbosti a není ryby...Taky mě to překvapuje. lépe to chápu, když třeba někdo nejí hovězí nebo vepřové, že to jako chápu, že je to takový já nevím těžší, víc specifické nebo jak to popsat. Ale ryba to mi přijde, že je tam xy možnosti, a je to takový nejmíň masový druh masa nebo jak to popsat;-). 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 08. listopadu 2025 09:04

Karja můj muž ryby nejí, já je taky nejedla hodně dlouho. Problém je právě v tom, že je to takové nemasové. Plus to má trochu tu rybí pachuť. (Hovězí jsem teda taky nejedla )

Offline Kokoska
34399 příspěvků moje polička 08. listopadu 2025 09:17

999 porad je to ryba, i kdyz chutove asi jinde, manzel si je dava kde muze. I tam, kde se tvrdi, ze z toho more by domorodci nic do pusy nevzali, nekde u Baltu to myslim bylo.  Na tech dovolenych si nekdy rybu dam, ale zvlastni pozitek z toho nemam. Vyjimkou byl cerstve vyloveny pstruh na rybi farme v Albanii, ten byl grilovany s nejakyma bylinkama a docela dobry. Ovsem zabity byl flaknutim o chodnik.

Offline Tabea
7842 příspěvků moje polička 08. listopadu 2025 09:34

Jedno moje dítě už jí jen syrovou rybu (sushi / sashimi), druhý si dá rybu radši než jiný jídlo. Jako malí ji jedli oba stejně rádi. 

Online slniecko admin
19458 příspěvků moje polička 08. listopadu 2025 10:53

999 mozno je to tym, ze v tej minulej generacii neboli dostať? Trebars v starých bratislavskych receptoch je ich kopec, toto tu dost na obchode s rybami zilo, ale cez socik si pamatam tak maximalne rybu na vianoce (kapra, alebo ked sa niekde podarilo zohnat pstruha), pocas roka len sardinky v oleji, trescia pecen, alebo zavinace.

Urcite to mali lepsie v rodinach, kde niekto chodil na ryby.

Ale teraz fakt nechapem. (Teda chapem, ze niekto ma nejaky problem, ci uz chutovy, alebo alergiu, ale nechapem, ze je to tak uchytene plosne).

Detto nechapem uplne tie alergie. Ved je to sice "ryba", ale to je tolko druhov...mama kvoli alergii ryby jest prestala, ale tiez jej na alergo povedali len "ryby", nie janeviem "losos a platyz" (to strielam id boku).

Preco su alergen vsetky ryby rovnako?

Offline 999
19601 příspěvků moje polička 08. listopadu 2025 11:06

slniecko To máš pravdu, na Vánoce kapr, kterého moje matka s velkým odporem obalovala v gumových rukavicích, aby jí nenasmrádly ruce, filé ve školní jídelně a pstruh o prázdninách na Lipně . Ale o to víc mě ty ryby nadchly, když se tady změnila situace. 
A k té mojí matce, ona ryby nejí pořád a ještě to říká povýšeně :-). O to větší měla šok, když zjistila, že pravnukovo nejoblíbenější jídlo je ryba s batátovým pyré :-). Naštěstí druhé nejoblíbenější je moravský vrabec, s tím už pracovat umí :-).

Online slniecko admin
19458 příspěvků moje polička 08. listopadu 2025 11:14

999 jo, to file v jedalni, brrr....a rybacia polievka, z ktorej vzdy smrdela cela skola...

vlastne sa zacinam cudovat, ze som na tie ryby tak radostne naskocila ked uz boli....

Offline Sweet Potato
39915 příspěvků moje polička 08. listopadu 2025 11:20

slniecko Starší dcera nejí ryby, protože kosti. A je na ně opravdu smolař. Takže jí jedině lososa, toho má fakt ráda. A nějakou tu kost najde obvykle i v něm.

Mladší je mívala ráda. Jenže pak viděla Seaspiracy. Už čtyři roky je vegetariánka, a zatímco mnozí vegetariáni ryby jí, ona to má přesně naopak. V nouzi cokoli, jen rybu ne. Akorát na Vánoce si dá symbolicky kapra.

Online Fleur blogger
6814 příspěvků moje polička 08. listopadu 2025 13:03

999 Tvoje maminka je snad naše příbuzná , my se sestrou jsme u toho mívaly (asi tak čtyřicet let před covidem) ještě i roušku přes pusu a nos.

Já to pořád říkám, že bych v tom Japonsku umřela hlady, vždyť mně nechutnají ani ty jejich sladkosti.

Offline 999
19601 příspěvků moje polička 08. listopadu 2025 13:40

Fleur No s matkou bych do Japonska taky jet nemohla :-).

Offline Tabea
7842 příspěvků moje polička 08. listopadu 2025 13:48

Fleur normálně bys jedla řízek nebo ramen nebo okonomiyaki

Online Fleur blogger
6814 příspěvků moje polička 08. listopadu 2025 14:09

Tabeařízek prý servírují s rýží, jak jsem se tu dočetla, ramen mi nechutná a ty palačinky jsem si musela vygooglovat - podle receptury bych opravdu opravdu nemohla ani to.

No, do Japonska se podívám jen zprostředkovaně díky Garfie

Offline Sweet Potato
39915 příspěvků moje polička 08. listopadu 2025 17:18

Já se přiznám, že filé bylo ve školní jídrlně jedno z mála jídel, která mi chutnala.

Online slniecko admin
19458 příspěvků moje polička 08. listopadu 2025 21:01
Reakce na Sweet Potato:

slniecko Starší dcera nejí ryby, protože kosti. A je na ně opravdu smolař. Takže jí jedině lososa, toho má fakt ráda. A nějakou tu kost najde obvykle i v něm.

Mladší je mívala ráda. Jenže pak viděla Seaspiracy. Už čtyři roky je vegetariánka, a zatímco mnozí vegetariáni ryby jí, ona to má přesně naopak. V nouzi cokoli, jen rybu ne. Akorát na Vánoce si dá symbolicky kapra.

​Tomu rozumiem. Ale to predsa nemôže byť tak plošné?

Online slniecko admin
19458 příspěvků moje polička 08. listopadu 2025 21:03

Garfie prosím, narazila som na takýto obchodík a majú tam roztomilé veci, ale neviem, či je to celé...v poriadku? Nevieš náhodou?

Hlavne to Shiseido ma zarazilo. ako je mi jasné, že pre Japonsko iste robia iné kolekcie ako pre západ, ale nenašla som to ani na jp. stránke Shiseida. Navrch tie ceny...

https://japanwithlovestore.com/

Offline Garfie
28233 příspěvků moje polička 09. listopadu 2025 08:20

999 V pátek jsme byly v baru, který si otevřela kamarádka, bylo to skvělé! Ona teda nevaří japonskou kuchyni, ale spíš taková španělská tapas, ale inspirovaná světovou kuchyní. Bylo to úplně boží a skvělá atmosféra!

Fleur Tak kdyby ses držela velkých měst, tak asi přežiješ, světová kuchyně tu k nalezení je, ale venkov teda může být pěkná výzva, to jo. Ale to asi celá Asie, snad vyjma Filipín, které jsou hodně ovlivněné španělskými kolonizátory. :-)

slniecko Já vůbec nevím, zkusila jsem to protáhnout netem a recenze jsou až na úplně výjimky (kdy ale právě slečna upozorňovala, že dostala fake) skvělé. Číslo na japonskou pobočku je japonské, ale hodila jsem adresu japonské pobočky do googlu a je to byt v normálním bytovém domě, což je teda hodně zvláštní. Ale nemusí to nic znamenat. 

Offline Garfie
28233 příspěvků moje polička 11. listopadu 2025 10:27

Dneska jsem byla na lekci shodo, japonské kaligrafie. Výsledné dílo se mi moc nepovedlo, ale na podpis jsem pyšná a celkově mě to překvapivě bavilo. A čekala jsem, že mi to (vzhledem k mému škrabopisu) půjde o dost hůř!! 

Tady nám sensei vysvětluje, jak se správně drží štětec, dost nepohodlné!

A naše díla