Postřehy z Japonska

25. února 2021 21:15
Offline DruI
5503 příspěvků moje polička 11. listopadu 2025 10:33

Garfie A co sis to nakaligrafovala? Já to po tobě nepřečtu! (hlavně proto, že nemluvím japonsky ;o)

Mimochodem, když se dívám na to datum, Japonci používají arabské číslice, nebo mají taky nějaké své? Mě tam ten datum esteticky trochu ruší ;o)

Online Garfie
28232 příspěvků moje polička 11. listopadu 2025 10:40

DruI Mě taky, ale učitelka mi řekla, že si tam mám napsat datum, tak jsem to udělala, očividně jako jediná! Na datum používají většinou arabské číslice, ale jinak mají své. Ale zase celkově ten můj nápis není moc povedený, tak aspoň budu za pár let vědět, kde a kdy jsem začala...

My dostaly dvě tabulky, já stihla jen tu "cvičnou", byla to moje první lekce, zatímco ostatní už měly začátky za sebou. Takže to pravé dílo teprve sesmolím. Znamená to "akarui", něco jako jasný, veselý nebo optimistický. 

Offline DruI
5503 příspěvků moje polička 11. listopadu 2025 10:42

Garfie Akarui se k tobě hodí :o) Tak se těším až nám sem za rok dáš nové akarui pro srovnání, abychom věděli jak ses zlepšila.

Online Garfie
28232 příspěvků moje polička 11. listopadu 2025 10:44

DruI Haha, to mi říkala i ta učitelka, že jsem si dobře vybrala! A že prý je to její oblíbený znak....já šla teda spíš po jednoduchosti , ale to těžko odhadneš, když jsi nezkušená. 

Offline moora
8658 příspěvků moje polička 11. listopadu 2025 13:06

Garfie bozi! Na kurz kaligrafie se uz dlouho chystam, musim to konecne zrealizovat

Online Garfie
28232 příspěvků moje polička 11. listopadu 2025 23:03

moora Určitě běž! 

Ještě jsem zapomněla říct, že inkoust se rozdírá na kameni, což dost trvá a účel je mimo jiné ten, abyste se zase absolutně soustředili jen na tu jednu věc a připravili se na psaní. To mě zaujalo. A taky ten zvláštní způsob držení štětce. 

Online Garfie
28232 příspěvků moje polička 12. listopadu 2025 00:26

A je tu další mikrosezona, Chi hajimete kóru, země začíná mrznout. Je to období, které už je právoplatně zimní, i když zrovna dnes krásně svítí sluníčko. :-) Země ale začíná, hlavně po ránu, namrzat. Přesto ale ještě můžeme vidět na polích zeleninu, hlavně čínské zelí, kterému tohle počasí prospívá a říká se, že teprve po mrazech získává tu pravou nasládlou chuť. I když je dnes čínské zelí nepostradatelnou součástí japonské kuchyně, ve skutečnosti bylo dovezeno až v druhé polovině 19. století. Ze začátku se jeho pěstování příliš nedařilo, ale postupně to Japonci vychytali a rozšířilo se do celé země. Do obchodů dorazil také japonský špenát, i on je odolný proti mrazu a pěstuje se i v zimě. 

Začíná se lovit kegani, takzvaný "chlupatý krab", známý pro svou lahodnou nasládlou chuť. Jméno dostal přirozeně, jeho tělo pokrývají jemné chloupky. Má světlou barvu, která se po uvaření změní na jasně červenou. Je považovaný za nízkokalorickou potravinou a je proto velmi oblíbený mezi dietářkami. :-)

Touto dobou, pokud máte štěstí, můžete spatřit také květy čajovníku. Sensei nám zrovna jeden donesla na Tea ceremony. Zároveň nám ale vysvětlila, že pěstitelé raději sbírají listy než květy vykvetou, aby zvládli do roka dvě úrody, takže vidět kvetoucí keře není snadné. 

V sobotu se slaví shichi-go-san, svátek o kterém tady mluvím každý rok. Svátek tří a sedmiletých hočiček a pětiletých chlapců. Dříve se prý tento věk pojil s důležitými přechodovými rituály, s dorůstáním vlasů ve třech letech, prvním nošením hakamy v pěti a prvním obi v sedmi letech. Japonci tato tři čísla považují za šťastná a děti v tomto věku v kimonech a s celými rodinami míří do chrámů, kde se kněží modlí za jejich zdravý růst. Od babiček dostávají "chitose ame", bonbony dlouhověkosti. Jsou dlouhé, tenké a červené, což má zdůraznit štěstí a dlouhý věk, často jsou balené v krásném sáčku zdobeném jeřáby a želvami, jako symboly dlouhověkosti. 

Takové krásné můžete koupit i na amazonu 

Někdy mají krásné zakončení! 

Pozor, následuje záplava fotek ze schichi-go-san, některé už možná znáte, letošní ještě nemám. :-)

Holčičky s chitose ame

Někdy bývá u chrámů u stupínek na focení :-)

Slavnostní událost pro celou rodinu! 

A děti hrající si tradiční hru u chrámu

Offline Janulik03
19989 příspěvků moje polička 12. listopadu 2025 06:21

Garfie táto mikro sezóna sa mi obzvlášť páči. A fotku sú neskutočné 

Offline Victoria
1413 příspěvků moje polička 12. listopadu 2025 08:20

Garfie Ta dítka vypadají úžasně! 

Offline DruI
5503 příspěvků moje polička 12. listopadu 2025 08:28

Garfie Ty děti v kimonech jsou ale strašně roztomilé!

Offline Tabea
7842 příspěvků moje polička 12. listopadu 2025 08:30

Garfie Chi hajimete kóru už máme taky, akorát tak krásně nastrojený dětičky tu chybí. A asi máme i jiný světlo, řekla bych. 

Online Garfie
28232 příspěvků moje polička 12. listopadu 2025 09:01

Ty děti jsou strašně fotogenické, mám ten svátek moc ráda, i když musím přiznat, že rok od roku je jich k vidění míň. :-( 

Ale dnes jsem potěšila oko i ducha v japonském obchoďáku! 

Online Garfie
28232 příspěvků moje polička 12. listopadu 2025 09:03

Taky jsem bez hlubší znalosti pochopila, že příští rok bude rok koně. Jsou všude!!

A dají se koupit úžasná novoroční koňská blahopřání! 

Offline Kokoska
34399 příspěvků moje polička 12. listopadu 2025 09:04

Garfie to je hezke! Libi se mi i ta klukovska kimona, ten chlapecek v obleku neni na kimono ve spravnem veku?

Online Garfie
28232 příspěvků moje polička 12. listopadu 2025 09:10

Kokoska Asi ne, dělá jen doprovod ségře. :-)

Offline Sweet Potato
39915 příspěvků moje polička 12. listopadu 2025 09:21

Mně se podařilo vyfotit pár čajových kvítků teď na Mauriciu.

Online Garfie
28232 příspěvků moje polička 12. listopadu 2025 10:04

Sweet Potato Krásný! Sensei je má na zahradě, nosí nám každý rok. :-) 

Offline gona
5 příspěvků moje polička 12. listopadu 2025 17:49
Offline 999
19601 příspěvků moje polička 14. listopadu 2025 16:14

Garfie Dneska jsem poslouchala nějaký příspěvek na Radiožurnálu nějaký příspěvek o mistrovský v sumu, a že cenu měla předávat premiérka, ale jako žena na tu plochu nesmí vstoupit, jinak by to museli znovu vysvětit :-). Sleduješ tu kauzu? 
A ještě mě zaujalo, že ten reportér se hlásil z Jokohamy, kde už 30 let žije :-).

Offline slniecko admin
19458 příspěvků moje polička 14. listopadu 2025 19:41

Garfie hlásim pokrok v Shiseido....zistila som, že na tú snežnú kolekciu majú zvlášť stránku, preto som bola zmätená, keď som videla v ponuke produkty, ktoré neboli na oficiálnej:

https://brand.shiseido.co.jp/

https://www.shiseido.co.jp/sb/?srsltid=AfmBOorpI9tCdhr81UaadCeAn2itlU3w4HZJqGRNyqFYoRhm5bIRQkgc