Postřehy z Japonska

25. února 2021 21:15
Offline Garfie
28233 příspěvků moje polička 14. listopadu 2025 23:02

slniecko A zkusíš nákup? Já včera byla v hospodě a zase se tam řešil věk, teď tady všichni jedou v nejrůznějších přístrojích pro domácí ošetření.

999 Ty jo, to je docela zajímavý s tou premiérkou. To bude asi trochu upravená kauza pro efekt, protože zdejší novináři spíš spekulují "co by, kdyby...". Sleduju hlavní japonskou zpravodajskou stanici a naschvál jsem to tam dohledávala, je to spíš tak, že tradičně premiér pověří někoho z kabinetu, aby cenu předal, přestože její oficiální název je "cena premiéra". Stalo se v minulosti párkrát, že ji předal osobně, ale zdaleka to není pravidlo. Současná premiérka se se ještě nevyjádřila a na dotaz novinářů tento týden uvedla, že "rozhodnutí ještě nepadlo". Ten turnaj se koná ve Fukuoce, víc než 1000 kilometrů od Tokya. 

Co se jí samotné týká, já myslím, že i když vystupuje dost feministicky, tohle asi řešit nebude, ona je zástupce konzervativců a moje zdejší kamarádky moc neměly radost, že vyhrála. Je spojená s tou "vojenskou" kontroverzní svatyní, o které jsem tady nedávno psala. Podporuje zachování císařské posloupnosti jen přes muže a nechce povolit, aby si ženy mohly nechat vlastní příjmení po svatbě....jen tak namátkou. 

Ale co se samotného suma týká, byla velká kauza, když jsem tady byla minule, uřčitě jsem to sem tehdy i psala. Stalo se, že někdo v tom kruhu omdlel a skočily tam dvě zdravotnice a dávaly první pomoc a rozhodčí je vykázal. Asociace se ale potom veřejně omluvila. A jen pár dní na to vznikla aféra se starostkou tuším Osaky (nebo nějakého jiného města), která měla pronést úvodní řeč, že jí nedovolili vstoupit do kruhu, jako ostatním zahajujícím funkcionářům. Byla z toho dost aféra a asociace pak vydala takové podivné prohlášení ve smyslu "chápeme, že časy se mění a neslučuje se s moderní dobou, aby ženy neměly stejná práva a pravidla se musí změnit....na druhou stranu stojíme proti 2000 tisíce let staré tradici a nedá se to udělat ze dne na den, ale budeme na tom pracovat...." (volný překlad)

Offline slniecko admin
19458 příspěvků moje polička 15. listopadu 2025 02:52

Garfie odhodlavam sa. Ak ano, rizhodne dam vediet! Je to neuveritelne roztomile, keby som uz nemala Visnocne darceky pre netere....no holt, budem si nieco musiet vybrat ja

Offline 999
19601 příspěvků moje polička 15. listopadu 2025 08:53

Garfie O těch zdravotnicích to v tom příspěvku taky zaznělo, prý museli dát to místo znovu vysvětit :-).

Offline 999
19601 příspěvků moje polička 15. listopadu 2025 09:48

Garfie Jan Gemrot je v Japonsku, sdílí to na sockách a dnes tam měl příspěvek o ostrově Naoshima. Byla jsi tam? 

Offline Garfie
28233 příspěvků moje polička 15. listopadu 2025 11:34

999 Přesně před rokem, loni v říjnu :-) To byl můj dávný sen, ale je to trochu z ruky...určitě jsem sem dávala i nějaké fotky, musím se podívat!  

Offline 999
19601 příspěvků moje polička 15. listopadu 2025 12:10

Garfie Já si říkala, že jsi tam určitě byla :-). Jdu hledat do minulosti :-).

Offline Garfie
28233 příspěvků moje polička 15. listopadu 2025 13:14

999 Ty jo, já to právě projela a vypadá to, že Naoshimu jsem úplně vynechala, vůbec tomu nemůžu uvěřit! Dávala jsem sem nějaké fotky ze sousedního ostrova, ale ta Naoshima byla asi tak moc, že jsem si to nechala na později, ale pak přijela kamarádka, byly Vánoce....no myslím, že jsem to zazdila. Jestli něco najdeš, tak mi dej vědět, jestli ne, tak to sem dám teď, to stojí za to! 

Offline 999
19601 příspěvků moje polička 15. listopadu 2025 13:16

Garfie Já taky nic nenašla :-). Tak až budeš mí čas, tak to sem prosím dej.

Offline Garfie
28233 příspěvků moje polička 15. listopadu 2025 13:26

999 Určitě!! Myslím, že jsem si ho tehdy nechala až budu mít víc času a pak na něj prostě zapomněla...

Online brrr
12258 příspěvků moje polička 15. listopadu 2025 21:50

Dneska jsem na basketu seděla za panem Navrátilem (tatínek Miraie). Pak jsem se dívala na jejich klubový fb a rovnou jsem mrkla i na fb pana Navrátila a on tam má taky sbírku japonských kanálů.

Offline Garfie
28233 příspěvků moje polička 17. listopadu 2025 07:12

Je tu další období, Kinsenka saku, kvetou narcisy...přiznám se, že si tím trochu nevím rady, protože jsem sice vyčetla, že některé odrůdy vykvétají už v listopadu, ale v reálu si neuvědomuju, že bych je teď někde venku viděla. Zato kořen lotosu je vidět všude. :-) Takové děrované nic, ale obsahuje spoustu vitamínu C a B, používá se proti únavě. Obvykle má osm děr a říká se, že lotusy pěstované ve městě Iwakuni mají dírek devět, ale netuším, jestli je to pravda. Přichází také sezóna sépií a chobotnic. 

A vrcholí Kamiarizuki, měsíc bez bohů, o kterém už jsem tady psala. Osm milionů bohů, kteří žijí v Japonsku se shromažďuje v Izuma taisha, aby rokovali o tom, co se událo a co se bude dít příští rok. Opouští tak své domovské svatyně, proto měsíc bez bohů. Prefektura, ve které stojí svatyně Izuma Taisha tento měsíc naopak nazývá "měsíc s bohy". :-) To jen tak na připomenutí, ale podařilo se mi objevit jednu hezkou historku. Existuje legenda o svatyni Saka, její božstvo je známé jako božstvo saké. Jednoho roku se ostatní bohové po cestě zastavili a dali si drink. Zdejší saké bylo tak lahodné, že zůstali a popíjeli celých 180 dní. Díky této legendě vyrábí hlavní kněz svatyně posvátné saké z čerstvě sklizené rýže a podává se návštěvníkům festivalu. Jde o první saké roku, které se pije v celé zemi. Proslýchá se, že každý rok se vyskytnou nějací bohové, kteří na velké rokování do Izuma Taisha nedorazí, protože se zdrží u svatyně Saka. :-)

Offline Kokoska
34399 příspěvků moje polička 17. listopadu 2025 08:10

Garfie hezke povidani. A 8 milionu bohu na kolik, 125 mil. obyvatel? to je dost dobry

Offline Blanka
příspěvků moje polička 17. listopadu 2025 09:45

Tých 8 milionov bude asi tak nejak odhadom, nie ? Alebo to majú presne spočítané a každý  Boh má aj svoje meno a  „ odbor “, ktorému sa venuje ? 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 17. listopadu 2025 10:00

Garfie mně by zajímalo, jestli v tom místě, kam se bozi sjíždějí jsou jinak bez bohů nebo je místní bozi zvou

Offline Jitka77
1896 příspěvků moje polička 17. listopadu 2025 10:26

Bozi se sjíždějí a tam se sjíždějí. Boží!

Offline Garfie
28233 příspěvků moje polička 17. listopadu 2025 11:48

Jitka77 No je to vtipný! 

Evaeva Tam sídlí stvořitel Japonska a bůh dobrých vztahů a manželství v jedné osobě. :-)

Blanka To je zajímavá otázka! Pochopitelně je to jen odhad, ale vlastně je ještě komplikovanější, protože "osm milionů" se v japonštině používá jako výraz pro "nespočet, bezpočet" nebo něco takového, znak pro číslo 8 se dřív překládal také jako "hojný". Vlastně je to taková slovní hříčka. Spíš má poukazovat na to, že bohů je neskutečně mnoho a jsou všude. 

Online brrr
12258 příspěvků moje polička 17. listopadu 2025 11:52

Garfie To setkání bohů mi připomnělo Cestu do fantazie a lázně pro bohy na cestách.

Offline Jitka77
1896 příspěvků moje polička 17. listopadu 2025 12:11

brrr Přesně... Já ten film snad sjedu

Offline DruI
5503 příspěvků moje polička 17. listopadu 2025 12:20

Garfie No tak však u nás je ležatá osmička taky znak pro nekonečno. To je zajímavý, že v Japonsku to mají podobně.

Offline DruI
5503 příspěvků moje polička 17. listopadu 2025 12:21

Jitka77 Tak Cesta do fantazie se neokouká :o)