slniecko A zkusíš nákup? Já včera byla v hospodě a zase se tam řešil věk, teď tady všichni jedou v nejrůznějších přístrojích pro domácí ošetření. ![]()
999 Ty jo, to je docela zajímavý s tou premiérkou. To bude asi trochu upravená kauza pro efekt, protože zdejší novináři spíš spekulují "co by, kdyby...". Sleduju hlavní japonskou zpravodajskou stanici a naschvál jsem to tam dohledávala, je to spíš tak, že tradičně premiér pověří někoho z kabinetu, aby cenu předal, přestože její oficiální název je "cena premiéra". Stalo se v minulosti párkrát, že ji předal osobně, ale zdaleka to není pravidlo. Současná premiérka se se ještě nevyjádřila a na dotaz novinářů tento týden uvedla, že "rozhodnutí ještě nepadlo". Ten turnaj se koná ve Fukuoce, víc než 1000 kilometrů od Tokya.
Co se jí samotné týká, já myslím, že i když vystupuje dost feministicky, tohle asi řešit nebude, ona je zástupce konzervativců a moje zdejší kamarádky moc neměly radost, že vyhrála. Je spojená s tou "vojenskou" kontroverzní svatyní, o které jsem tady nedávno psala. Podporuje zachování císařské posloupnosti jen přes muže a nechce povolit, aby si ženy mohly nechat vlastní příjmení po svatbě....jen tak namátkou.
Ale co se samotného suma týká, byla velká kauza, když jsem tady byla minule, uřčitě jsem to sem tehdy i psala. Stalo se, že někdo v tom kruhu omdlel a skočily tam dvě zdravotnice a dávaly první pomoc a rozhodčí je vykázal. Asociace se ale potom veřejně omluvila. A jen pár dní na to vznikla aféra se starostkou tuším Osaky (nebo nějakého jiného města), která měla pronést úvodní řeč, že jí nedovolili vstoupit do kruhu, jako ostatním zahajujícím funkcionářům. Byla z toho dost aféra a asociace pak vydala takové podivné prohlášení ve smyslu "chápeme, že časy se mění a neslučuje se s moderní dobou, aby ženy neměly stejná práva a pravidla se musí změnit....na druhou stranu stojíme proti 2000 tisíce let staré tradici a nedá se to udělat ze dne na den, ale budeme na tom pracovat...." (volný překlad)