Postřehy z Japonska

25. února 2021 21:15
Offline Garfie
28229 příspěvků moje polička 24. května 2026 01:45

Když už jsem u Raymonda, přeskočím týden a posunu se do Karuizawy (takový japonský Špindl), kde stojí venkovský dřevěný kostelík, navržený Raymondem, který tady měl chatu. Vypadá trochu jako někde na Valašsku! (nejvíc teda ze zadu )

A u kostla je vtipná zvonice, se zákazem focení novomanželů

Offline continuity
42312 příspěvků moje polička 24. května 2026 07:45

Garfie

Nikko krásné a hlavně tam nevidím davy lidí. Přidej nám to prosím na seznam.

Offline Garfie
28229 příspěvků moje polička 24. května 2026 08:08

continuity No teď co jsem nejezdí moc Číňani, tak těch lidí nejsou takové davy a v Nikku se dají najít místa bez lidí...ale zase takovou frontu do hlavního chrámu jako tady jsem ještě v životě nezažila. Kdybych tam nebyla s kamarádkou, co tu byla poprvé, tak tam nečekám. Jenomže to byl golden week, nejhorší termín, jaký jsme si mohly vybrat. Nikko stojí určitě za to!

Offline Blanka
příspěvků moje polička 24. května 2026 08:36

To so zákazom fotenia novomanželov pred zvonicou má nejaký dôvod, alebo je to myslené ako vtip ?

Offline Garfie
28229 příspěvků moje polička 24. května 2026 09:00

Blanka Vtip to není, ale proč to tak je se mi vypátrat nepodařilo. V Japonsku je to často tak, že fotit může jen oficiálně najatý fotograf, to znamená, že třeba i rodinní příslušníci na svatbě v kostele nesmí fotit (není to tak všude, ale je to časté). 

Taky svatby v katolických kostelech nejsou zase moc časté (i když fakt je, že zrovna Karuizawa je hodně výjimkou, je to hodně vyhledávané místo pro svatby). Kostel se považuje za místo k modlitbám a rozjímání, nikoli za místo ke svatbě, ty se tady odehrávají často ve fejkových kaplích. Ano, v šintoistické svatyni svatby bývají, ale ne úplně běžně a vlastně historicky v Japonsku v minulosti nebyly svatby církevní, ale světské, spíš smlouva mezi rodinami než slib před bohem. Do svatyní se přesunuly paradoxně až s rozvojem měst-protože už nebylo možné organizovat a pořádat svatbu doma (=v malém bytě místo venkovského domu). 

Tak asi tak nějak jedno s druhým....jo a ještě mě napadlo-ti Asiati se často fotí na úplně náhodných místech, však znáte ty asijské páry v Praze. Tak možná se jim tam chodili fotit cizí svatebčani!

Offline Blanka
příspěvků moje polička 24. května 2026 09:18

Garfie   ďakujem za vysvetlenie a ......  musím to zopakovať, aj keď sme to tu už viaceré napísali  - obdivujem sa vašim znalostiam ! Tu nám všetko predkladáte priatelsky a nezištne, a je to sústavne naštevovaná stránka!  Keď nie teraz , v budúcnosti to rozhodne využite aj nejakou formou  / kniha,bedeker  apod./ , ktorá sa dá aj speňažiť . Veď okrem toho  množstva informácií , píšete takým živým štýlom -  isto by si to našlo dobrú odozvu . 

Offline Garfie
28229 příspěvků moje polička 24. května 2026 09:37

Blanka Děkuju To jsou moc milá slova. Mně přijde že těch informací o Japonsku je všude tolik (hlavně od turistů co sem přijeli na dva týdny ), že je to nošení dříví do lesa. 

A spoustu informací mám jen díky vám tady, protože se pořád na něco ptáte, tak se snažím být připravená!

Offline continuity
42312 příspěvků moje polička 24. května 2026 10:22

Garfie no to se vůbec nesrovnavej s turisty. Teď u vás byla sousedka a její dojmy byly: jeďte, krásná země, všude čisto. 

Muž se s ní chtěl původně radit, nevím teda o čem, vymetli všechny top turistické štace. Takže přesně to, čemu se snažím vyhybat. 

Offline continuity
42312 příspěvků moje polička 24. května 2026 10:24

Garfie jo a o nějakém blogu nebo knize jsme se už přeci bavili u těch sezón. Já bych do toho šla. Řekla bych, že v Maďarsku na to bude prostor.

Offline Garfie
28229 příspěvků moje polička 24. května 2026 10:28

continuity

Ale o té sezónní knize fakt uvažuju, stálo mě to hodně práce a je mi líto to jen tak zahodit! 

Offline moora
8658 příspěvků moje polička 25. května 2026 00:02

Garfie jdi do toho!