Postřehy z Japonska

25. února 2021 21:15
Offline slniecko admin
19458 příspěvků moje polička 11. května 2026 13:08

Garfie toto vyzeralo ako obrad sám o sebe, najprv tá pani zamiešala horiaci uhlík do niečoho, čo sme s dcérou odhadovali, že to bude buď veľmi jemný piesok, alebo popol, potom z toho vyrábala v tom hrnčeku taký kužel, do neho spravila dierku, na to položila sklíčko a na to malinký kúsok dreva. ak som pochopila dobre (fakt netuším), tak tiež používajú agarové drevo (alebo aj agarové drevo), ale úplne inak upravené ako na blízkom východe.

No a niekedy v tom procese urobila na jednej strane toho kužela čiaru, aby to bola "predná" strana a potom si to okolosediaci ovoniavali a posúvali. Dali nám takto ovoňať 3 rôzne drievka.

Online Garfie
28232 příspěvků moje polička 11. května 2026 13:34

slniecko Vidíš, tak o tom jsem nikdy neslyšela. O agarovém dřevu vím, mám pocit, že spolu se santalem je nejpoužívanější, ale to je tak všechno. 

Online Garfie
28232 příspěvků moje polička 13. května 2026 01:01

Mám tady teď hromadu nových fotek, tak než se tím nějak prokoušku, svátek chlapců, potažmo tedy dětí. Kodomo no Hi se slaví 5. května vyvěšováním kaprů z papíru (existuje čínská legenda o kapru, který plul proti proudu a svou odvahou a vytrvalostí zdolal i vodopád a nahoře se proměnil v draka) a také vystavováním soch samurajů v domech. 

Kapři vlají všude, ale letos mám jen pár fotek. :-)

Offline Torrah
3243 příspěvků moje polička 13. května 2026 09:22

Paráda. Tohle vlákno mi vždycky rozsvítí den (tedy když se sem dostanu :D). Díky. Krásné fotky. 

Offline continuity
42312 příspěvků moje polička 13. května 2026 09:28

Garfie to je taková krása

Já doufám, že se nám to Japonsko povede na příští rok naplánovat. 

Online Garfie
28232 příspěvků moje polička 13. května 2026 11:46

Torrah

continuity Tak to abych oprášila tu tvoji složku.

Offline continuity
42312 příspěvků moje polička 13. května 2026 11:58

Garfie na to spoléhám.

Online Garfie
28232 příspěvků moje polička 14. května 2026 01:29

Tak jsem se konečně dostala do toho podivného chrámu, co vypadá jako muzeum Star Trek.

Je to vážně divné, i zevnitř.....spíš takový kongresový sál. 

Online Garfie
28232 příspěvků moje polička 14. května 2026 01:30

Ale okolí je hezké! 

Offline Kokoska
34399 příspěvků moje polička 14. května 2026 09:50

Garfie jako pokazde, kdyz se zminis o kaprech, se musim zeptat  - ma i Garfik sveho kapra?

Online Garfie
28232 příspěvků moje polička 14. května 2026 09:54

Kokoska A víš že letos neměl? Loni jo, ale zmokl mi, nějak jsem na něj pozapomněla a pak ho vyhodila. Letos tady v tu dobu byla neteř s celou rodinou jejího muže (tedy celkem 8 lidí) + moje kamarádka, takže malinkou výzdobu jsem měla, ale kapra před domem ne. 

Offline mitford sister
1690 příspěvků moje polička 14. května 2026 10:26

Garfie prosímtě jak se jmenuje ten star trek? ráda bych se podívala na víc fotek, nemůžu to najít. děkuji! :)

Online Garfie
28232 příspěvků moje polička 14. května 2026 10:35
Offline Kokoska
34399 příspěvků moje polička 14. května 2026 11:44

Garfie a dcera na ten svatek divek neco dela? Zajima me, kdyz ty zvyky mate vsude kolem, jak moc vas to vtahuje.

Online Garfie
28232 příspěvků moje polička 14. května 2026 12:51

Kokoska Vlastně vůbec. Občas o tom mluví v japonštině, ale ani to už moc ne teď ve vyšším ročníku. 

Ale ve škole je výzdoba vždycky, což mi připomíná, že sem ještě musím dát Den dětí ve školní jídelně. 

Offline Kokoska
34399 příspěvků moje polička 14. května 2026 14:25

Garfie to jsou roztomile zakusky :)

Online Garfie
28232 příspěvků moje polička 15. května 2026 04:23

Jinak mojí kamarádce, která přiletěla na dva týdny, uletělo letadlo...neptejte se mě na podrobnosti, nejsem moc schopná o tom mluvit, byla jsem zrovna v hospodě s partou, co deset minut musela ven něco řešit, byla to dost komplikovaná situace, ale nakonec jsme to nějak zvládly, přiletěla o den později (a odletěla dřív)....a díky tomu jsem opět pořádně prozkoumala okolí vzdálenějšího letiště (původně měla přiletět jinam), trochu překopala plány a nakonec se z toho vyklubal hezký zážitek! 

Online Garfie
28232 příspěvků moje polička 17. května 2026 02:53

A protože jsem s ní dělala obvyklé oblíbené kolečko, nefotila jsem moc, ale pár fotek z našeho oblíbeného digitálního muzea tady mám, hlavně díky tomu, že se mi poprvé podařilo dostat se do čajovny. A bylo to super. V čaji vám postupně rostou květy, létají motýli....a když zvednete hrnek, květy se rozpadnou na lístky, motýli odletí. A když ho zpět položíte prázdný, vše zmizí. Je to úplně magické.

A povedl se mi hezký autoportrét!

Offline continuity
42312 příspěvků moje polička 17. května 2026 09:40

Garfie

prosím tě to digitální muzeum mi taky nápis na seznam, jo?

Já teda přísahám, že budeme bydlet v hotelu