Postřehy z Japonska

25. února 2021 21:15
Offline Sofi
příspěvků moje polička 05. června 2022 23:19

Garfie Aha, tak to ty ceny pěkně stouply...

Mně není jasné, proč vám realitka nenabídne jen ty domy/byty, kde by měli zájem o cizince. V jejím zájmu by mělo být něco najít, když z toho budou mít provizi. My když hledali, řekli jsme limit a oni sami i kontaktovali majitele, kteří chtěli původně vyšší nájem, jestli nechtějí snížit, že mají zájemce, kteří hledají...

A proč nemůžete ke konkurenci?

Offline Garfie
28249 příspěvků moje polička 05. června 2022 23:46

Sofi Realitka nám, jak už jsem psala, nenabízí nic, s jedinou výjímkou.  Všechno hledám sama. Ke konkurenci nemůžeme, protože tohle je realitka, se kterou má naše firma smlouvu a smlouvu o pronájmu bude podepisovat ona, i když si nájem platíme sami. Pronajímali jste si nemovitost v Japonsku? V které části? Já nevím jestli tohle není nejaká místní specialita, protože na severu jsme tyhle problémy neměli.

Offline Sofi
příspěvků moje polička 06. června 2022 00:17

Garfie Ne, v Japonsku to nebylo, ale taky to bylo přes firmu a realitní kancelář, která s ní spolupracovala a jak jsem psala, poslala nám už vyfiltrované nabídky přímo pro nás... V tom mi přijde, že má být práce realitky, kterou si platím.

A to hledáš na nějakém realitním vyhledávači, kde nabízí všichni, co je k mání nebo jsou to stránky jenom té vaší realitky? Nějak jsem to nepochytila. 

A jak se podařilo sehnat bydlení ostatním rodičům ve škole?

Offline slniecko admin
19466 příspěvků moje polička 06. června 2022 01:26

Garfie počuj, neviem ako dlho tam plánujete byť, ale nepomohlo by namiesto prenájmu ísť systémom kúpiť - pri odchode predať?

Offline Garfie
28249 příspěvků moje polička 06. června 2022 03:20

slniecko Já se přiznám, že mě to už napadlo, ale vůbec nevím, jak složitý a reálný je to krok. Máme smlouvu na dva roky, s tím, že možná to bude na delší dobu. 

Sofi Já vyhledávám přes realitní vyhledavač, už jsem se naučila hledat i v japonských, protože ty vedené v angličtině nabízí opravdu extrémně předražené věci. Naše realitka v oblasti, kde hledáme ani nic nenabízí, ale ta spolupráce je taková, že oni za nás oslovují místní makléře (ale to je obvyklá praxe).

Co se týká rodičů ve třídě, dost se to odvíjí od věku dětí a národností. Rodiny se staršími dětmi, na high school, často bydlí i dál a nechávají je dojíždět, půl hodiny i víc vlakem, jsou tam studenti, co dojíždí i přes hodinu (my teď teda taky). Jinak velká část rodin je japonských, nebo duálních, ty asi taky nemají problém. Čistokrevní cizinci jsou z velké části zaměstnanci US Navy, ti žijí v amerických koloniích, patří jim půlka Jokohamy. :-) Pak jsou tu zaměstnanci velkých zahraničních firem, ti mají úplně jiný rozpočet, tihle lidé si často v expatských debatách doporučují místní realitku specializovanou na cizince, mají krásné velké domy za měsíční nájem kolem půl milionu jenů a výš (tedy cca 100 tisíc českých). Americká Číňanka, co znám, žije v čínské čtvrti, i když nemluví čínsky, ale prý tam našla nájem hned. Lidí, kteří jsou cizinci a pracují pro čistě japonskou firmu je tady vlastně dost málo. 

Já jsem si myslela, že v Jokohamě, kde je cizinců hodně, není problém sehnat pronájem. Ale teď se mi to začíná jevit tak, že je to naopak snažší v místech, kde je cizinců málo, protože tam proti nim nemají žádné předsudky. I ten chlapík z realitky, co s námi objížděl některé nemovitosti, nám říkal, že Evropani jsou přijímaní vcelku kladně, ale Američani a někteří Asiaté už hůř. 

Offline Garfie
28249 příspěvků moje polička 06. června 2022 11:02

Syn má za sebou "nejlepší poslední den školy v životě".  Ve škole jim rodiče nachystali raut, hráli hry, jedli cukrovou vatu a po vyučování jsme šli se třídou na bowling. A dostali dort a balíčky od paní učitelky, bylo to moc fajn. 

Offline Garfie
28249 příspěvků moje polička 06. června 2022 11:09

A o víkendu jsme se vypravili do nedalekého parku, vyčetla jsem, že je tam spousta hortenzií a azalek. Moc jsme to nevychytali, hortenzie ještě moc nekvetly a azalky už byly po odkvětu, ale muselo to být super, je jich tam strašně moc! Zkusím na to nezapomenout příští rok. I tak to je ale moc hezký park. 

Offline Kokoska
34405 příspěvků moje polička 06. června 2022 11:28

Garfie teda to je nervák s tím bydlením, já už bych se asi hroutila.

Park krásný!

Offline Garfie
28249 příspěvků moje polička 06. června 2022 11:40

Kokoska No já už se taky začínám hroutit.

Offline razorblade
8457 příspěvků moje polička 06. června 2022 11:41
Reakce na Kokoska:

Garfie teda to je nervák s tím bydlením, já už bych se asi hroutila.

Park krásný!

​vid? Ja uz bych protestne kempovala ve stanu sefovi na zahrade. S celou rodinou.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 06. června 2022 11:53

razorblade myslíš, že by to zlepšilo dojem z Evropanů

Offline razorblade
8457 příspěvků moje polička 06. června 2022 12:03

Evaeva to nevim, ale mozna by to sefa trochu popostrcilo k tomu mi sehnat konecne normalni bydleni. :D

Offline 999
19625 příspěvků moje polička 06. června 2022 12:44

Garfie Je to voser, ale vy to zvládnete, jako všechno :-). Děti jsou ve škole spokojené, prostředí je tam krásné, manžel asi taky v práci asi nadšený... Ty jsi kup dobré jídlo a pití a z první řady můžeš sledovat, jak tam šéfovi na zahradu složí váš kontejner :-). To by bylo, aby se to nehnulo.

Offline slniecko admin
19466 příspěvků moje polička 06. června 2022 13:10
Reakce na razorblade:

Evaeva to nevim, ale mozna by to sefa trochu popostrcilo k tomu mi sehnat konecne normalni bydleni. :D

​a ak nie, tak grilovačka pred stanom so špekáčikmi!!!

Offline Garfie
28249 příspěvků moje polička 06. června 2022 13:20

Šéf bydlí v třípokojovém bytě.

Offline razorblade
8457 příspěvků moje polička 06. června 2022 13:39

Hm, tam se bude kontejner skladat blbe

Offline Magráta
8098 příspěvků moje polička 06. června 2022 15:15

Garfie taková zahrada by se mi líbila :-) a ten vodní prvek na 4. fotce teď si nemůžu vzpomenout na název, jsem nedávno viděla v pořadu Zahradní proměny, kde majítelé zahrady požadovali zahradu v japonském stylu a vymysleli tam mimo jiné toto (já to tedy kdysi viděla v Kill Bill :-)

Offline Dadoo
11615 příspěvků moje polička 06. června 2022 16:40

Garfie tak to bude mít dost blbý, až mu tam složí ten kontejner..

Offline Sofi
příspěvků moje polička 06. června 2022 16:56

Garfie No, tak to je na houby situace...

Ještě jsem si všimla podle inzerátů, vy hledáte jenom nezařízenou nemovitost? To budete nábytek kupovat sami?

Offline Garfie
28249 příspěvků moje polička 06. června 2022 22:12

Sofi Ani ne, že hledáme, v Japonsku se jinak nepronajímá. Oni tradičně moc nábytku neměli, v těch starých domech a přijde mi, že to prostě zůstalo zvykem. Jen výjimečně bývá k dispozici lednička nebo pračka, viděla jsem i nabídky bez sporáku v kuchyni. Ano, nábytek si budeme kupovat sami a to už jsme tu potřetí. Ale tentokrát jsme dostali k dispozici kontejner a část nábytku přivezeme lodí. Jo a hodně dobře tu fungují takové ty garage sales mezi expaty, tam se dají sehnat neuvěřitelné věci za super cenu. Třeba teď probírali chlapi na rodičovské párty, že někdo prodával velký americký grill za cca tisíc korun českých. A nějaký Rumun prý, čert to vem, že ho nemám kam dát, uskladním a odvezu si ho domů do Rumunska!

Což je ovšem další problém, nevím, jestli znáš nějak pozadí našeho přesunu, ale před rokem a půl jsme měli pronajatý na dálku krásný dům (mimochodem levnější a větší než většina, co na ně koukáme teď), nabalili věci přesně na míru do něj, odeslali, za týden zavřeli hranice a my jsme uvízli a o ten dům přišli. To znamená, že do klasického japonského bytu se vůbec nevlezeme. Kdybychom balili tak jako teď, tzn. že nevím, kde skončíme, přistoupili bychom k tomu úplně jinak a skromněji. :-(

razorblade Japonci mají jinou představu o normálním bydlení.  Bohužel. Včera mluvil muž s kolegou, který si kupuje byt, šťastný jako blecha-70 metrů, 3 pokoje. Do teď bydlel v šedesátimetrovém dvoupokojáči s ženou a dvěma dcerami, 18 a 20 let, do práce dojíždí denně hodinu a půl. Kolega je sice níž postavený, ale ne nijak výrazně.