slniecko Já se přiznám, že mě to už napadlo, ale vůbec nevím, jak složitý a reálný je to krok. Máme smlouvu na dva roky, s tím, že možná to bude na delší dobu.
Sofi Já vyhledávám přes realitní vyhledavač, už jsem se naučila hledat i v japonských, protože ty vedené v angličtině nabízí opravdu extrémně předražené věci. Naše realitka v oblasti, kde hledáme ani nic nenabízí, ale ta spolupráce je taková, že oni za nás oslovují místní makléře (ale to je obvyklá praxe).
Co se týká rodičů ve třídě, dost se to odvíjí od věku dětí a národností. Rodiny se staršími dětmi, na high school, často bydlí i dál a nechávají je dojíždět, půl hodiny i víc vlakem, jsou tam studenti, co dojíždí i přes hodinu (my teď teda taky). Jinak velká část rodin je japonských, nebo duálních, ty asi taky nemají problém. Čistokrevní cizinci jsou z velké části zaměstnanci US Navy, ti žijí v amerických koloniích, patří jim půlka Jokohamy. :-) Pak jsou tu zaměstnanci velkých zahraničních firem, ti mají úplně jiný rozpočet, tihle lidé si často v expatských debatách doporučují místní realitku specializovanou na cizince, mají krásné velké domy za měsíční nájem kolem půl milionu jenů a výš (tedy cca 100 tisíc českých). Americká Číňanka, co znám, žije v čínské čtvrti, i když nemluví čínsky, ale prý tam našla nájem hned. Lidí, kteří jsou cizinci a pracují pro čistě japonskou firmu je tady vlastně dost málo.
Já jsem si myslela, že v Jokohamě, kde je cizinců hodně, není problém sehnat pronájem. Ale teď se mi to začíná jevit tak, že je to naopak snažší v místech, kde je cizinců málo, protože tam proti nim nemají žádné předsudky. I ten chlapík z realitky, co s námi objížděl některé nemovitosti, nám říkal, že Evropani jsou přijímaní vcelku kladně, ale Američani a někteří Asiaté už hůř.