"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 09. prosince 2018 23:25

whiskas no když mi řekneš cenové omezení, dám ti tipy, už mi je poslal :)

Offline whiskas
21093 příspěvků moje polička 09. prosince 2018 23:28

Jiná Realita Já znám tak Diplomático, ale jestli je dobrý, netuším. 

Offline continuity
43155 příspěvků moje polička 09. prosince 2018 23:31

whiskas to nekupuj, asi jako jelinek (palenka, hruskovice, ne hruska) pit se to da, neurazi nenadchne. a kdyz v te hospode nic jineho nemaji... jako darek je to takove, tetka z dediny potrebovala koupit rum, nevedela co, tak koupila lahev Diplomatica.

Offline whiskas
21093 příspěvků moje polička 09. prosince 2018 23:32

continuity Děkuji, vidím, že mám co studovat :-D. Ta degustace není špatný nápad. 

A pokusím se tedy "nenápadně" vysondovat, jaké má příjemce vlastně chutě. Pro mě je rum něco, jako když někdo rozlišuje max. "červené a bílé" víno, takže nula znalostí. Jasně, vím, že se liší podle oblastí, ale jak to není můj šálek "rumu" , tak nemám páru o detailech. 

Offline whiskas
21093 příspěvků moje polička 09. prosince 2018 23:34

continuity  tak to bych nerada. Vidím to na tu degustaci, ať nezpůsobím spíše zklamání. 

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 09. prosince 2018 23:35

whiskas 

podle bráchy (tudíž samozřejmě subjektivní):

- pokud chceš "rum, který vypije každý", tak prý nejlepší volba je el dorado 12 yo

- a potom mi dal seznam rumů starých a chuťově výrazných, což prý ne každý snese a má rád:

zacapa centenario 30yo (ten je nejdražší)

zacapa centenario cubaney

opthimus 25yo (ten by bral prý sám)

pozn: já rum ani nic vůbec nepiju, takže jen tlumočím

Offline whiskas
21093 příspěvků moje polička 09. prosince 2018 23:39

continuity Ani Diplomático Reserva není to pravé? 

Offline whiskas
21093 příspěvků moje polička 09. prosince 2018 23:41

Jiná Realita Děkuju!

Já právě rum taky nepiju. 

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 09. prosince 2018 23:42

whiskas tak ještě počkám, jak moc se nad tím jeho výběrem zhrozí continuity , zdá se, že tomu rozumí 

Offline whiskas
21093 příspěvků moje polička 09. prosince 2018 23:50

Jiná Realita Už prohlížím tvá doporučení (tedy tvého bráchy). Ještě to uvedu na pravou míru: příjemce dárku není extra znalec rumu, jen má rum rád, nebojí se experimentovat a myslím, že když nekoupím "tuzemák", tak nešlápnu až tak vedle. Ale chtěla bych koupit nějaký fakt dobrý, tak se raději ptám, protože já opravdu nemám tušení, který z rumů je kvalitní. Chci překvapit a potěšit. :-)

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 09. prosince 2018 23:58

whiskas my jsme na firemní akci pro lidi, kteří "mají rádi rum, ale nejsou znalci" = prostě si rádi dají rum a nechceš jim nalét tuzemák :D měli to el dorado 12yo, a všichni byli spokojení.

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 10. prosince 2018 00:00

whiskas jo a ještě zacapa centenario 23yo - dobrá cena, dobré recenze.

Offline Ginevra
911 příspěvků moje polička 10. prosince 2018 00:05

whiskas 

Třeba tenhle?

Offline tenzie
300 příspěvků moje polička 10. prosince 2018 00:18

Jiná Realita K tem komiksům... klasika je V jako vendeta, to by určitě milovnik komiksu mel mit doma, je super. Detektivka je pak treba Blacksad, super kresba i příběhy, zvířata v hlavní roli, tak se toho neleknete, fakt to neni pro deti :)

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 10. prosince 2018 00:19

tenzie díky, jdu hledat :)

Offline whiskas
21093 příspěvků moje polička 10. prosince 2018 00:35

Jiná Realita Ginevra Díky 

Offline Miru
16843 příspěvků moje polička 10. prosince 2018 05:32

whiskas 

...já bych koupila rum Zacapa(dle Tvých finančních možností).

Pila jsem před pár lety Zacapa(jeden z těch lepších, láhev za cca 3tis),

a byla to 

SLAST.!

Něco jako ve vůních Tom Ford.

Bylo to pocitově/chuťově husté, velmi lahodné, podprahově člověk cítil jakoby náznaky ovoce, dřeva, šlo to téměř až do koňakova.

Obyčejný rum nejsem schopna pozřít, pouze v cukroví.

Diplomatico je - pardon všem fanynkám - nemožnej, obyčejnej. Akorát tak na to, opít se s ním v hospodě nebo u táboráku.

Ale tuhle zlatavaou nádheru ochutnat - to byl požitek a dá se to pít dlouho!, jakože by jste chtěli ještě, další sklenici...

Offline Miru
16843 příspěvků moje polička 10. prosince 2018 05:34

whiskas 

...děkuji za tip na šampony.

Ale díky jedné místní Zlatěnce budu snad mít...

(jsem totiž, trefný výraz od Mutzi, v objednávání ze zahraničí Lesana, no...)

Offline continuity
43155 příspěvků moje polička 10. prosince 2018 07:41

whiskas ja zadnej znalec nejsem, na to malo chlastam :D, ale kdyz uz piju, tak jenom tvrdy alkohol a na jedne rumove degustaci jsem byla. to el dorado je dost sladke a takove kulate, ale daji se vypit max 2 sklenky, pak uz je to lepidlo. 12y je urcite lepsi nez klasika. 

S timto zadanim bych sla do zacapy, stari dle tvych financnich moznosti. Ta myslim potesi. Nebo ta degustace, naucila jsem se tam o rumech fakt hodne. Nemuzu prave najit poznamky z te degustace , poradila bych ti lepe.

Offline zelene.oko
651 příspěvků moje polička 10. prosince 2018 08:07
Reakce na Jiná Realita:

a já mám taky dotaz: někde tu proběhla, pokud se nemýlím, diskuze o hodně dobrých, ale drahých kávách. pokud tu někdo z té debaty jste, jakou skvělou, jedno jak drahou kávu, byste doporučily? 

​Nevím tedy, jaká tu byla debata, ale my jsme jako dárek kupovali Hawaii Kona, bohužel jsem ji nestihla ochutnat. Ale je to velmi ceněná káva. Pak mi chutná vše od https://www.labohemecafe.cz/, moje nejoblíbenější pražírna. Hodně ráda taky doporučuju Maragogype (největší zrnka na světě, pokud se daruje zrnková, má to i vizuální efekt), teď mám Guatemalu Maragogype a je skvělá. Já plánuju zkusit ve Zlíně Brick city coffee, mají hezká balení, ale nemám vyzkoušené. A myslím, že to nemáte do Zlína daleko, tak bych se nebála ani zaběhnout do Mr. coffee a něco si vybrat tam. Je to tam moje tradiční kávová zastávka, když jsme ve Zlíně.