jsem se teď ptala kolegyně a ta říkala, že tam byl takovej velkej komplex spojenech dřevěnejch stánků, natřenejch nazeleno, kam chodili pro ovoce a zeleninu, třeba je možný, že je to furt to starý na těch fotkách, co jsme našly
"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět
My vždycky vzpomínáme s mámou, třeba na mléčnej bar na Milady Horákové (červený vysoký stoličky sklápěcí, kobliha a kakao do sklenice), na vanilkovou zmrzlinu z okýnka u tý hospody naproti mlíčňáku, na nápoje v Kamenický, na pekárnu u Aleny, mojí školku v Ovenecký, chlebíčky dole u Kamenický a počítáme kolik krámů ještě přetrvalo
a dneska ta fotka, mi úplně rouzjitřila mysl, on ten pan Tošner má tohohle komplexu vyfoceno plno a Letnou celkově, to si pamatuju, ale ten starej trh prostě ne.
no dřevěný stánky to byly, ale takhle vysoký? A ta stromy? Ty jo, třeba si to blbě pamatuju, jsem zmatená ![]()
tak ty stromy už třeba ne, ale ta dřevěná konstrukce. A třeba se tu ještě nějakej pamětník najde, já jsem teda z Vršovic a zase nostalgicky vzpomínám na krámky ve zdi v oblouku, co objíždí 22 starou vršovickou radnici, byla tam exota, kam jsme chodili pro akvarijní rybičky :-D
Ale kolegyně bydlela kousek od Slamníku a sem prej chodili pravidelně pro brambory, protože to bylo fakt veliký.
Slamník..to je někde dole v Bubenči že? Velký? Ty jo, já to mám zafixovaný jako pár malých dřevěných stánků ![]()
K Vršovicím mám taky dost kladnej vztah, já je teda pravielně navštěvuju až od nějakýho roku 2001, takže tyhle vzpomínky z dětství s nima nemám spojený a hrozně ráda bych se jima prošla tak v těch 80. letech...ale dost mě tam čílí v Archandělský ty nový černý baráky ![]()
jo, 80. ve Vršovicích byly dobrý :-D
Ani nevím, co teď dole ve Vršovicích je, já to tam dole úplně nemám ráda, asi jak to znamenalo se pak táhnout nahoru do krpálu :-D Chodím tam ještě za babičkou, ale beru to z Vinohrad.
jo ale takovou dost magickou mám vzpomínku na Anděl, pamatuju si, že to tam bylo strašný, ale jako hodně strašný. Jetý hrozně. Ještě s těma továrnama a metrem Moskevská.
Tady je hezké srovnání Anděla ještě před metrem vůbec (na první fotce je vidět freska zlatého anděla ve štítu domu U zlatého anděla)... a po odstřelu domu, v roce 1980, výstavbě metra, a změně názvu stanice z Moskevská na Anděl...
Jako malé holce se mi náměstí líbilo, hlavně ten Anděl, kterého jsem ještě zastihla. Do Lidické jsem chodívala do kina Maják, kousek dál Na Knížecí do kina Sofie a na Arbesáku do kina Arbes.
Celou smíchovskou část od Anděla k Újezdu a ten pruh k Janáčkovou nábřeží jsem měla ráda, a vlastně mám.

Fotky jsou z knihy Jana Jungmanna: Smíchov, město za Újezdskou bránou
Můj táta bydlel na Újezdě, tak tam to mám taky ráda. Anděl si pamatuju už jen s metrem. A na Arbesák jsem chodila na nějakou předškolní a raně školní angličtinu, tuhle jsem koukala, že je v tom domě nějaká čínská restaurace.

Ty starý továrny za metrem Moskevská, směrem k Plzeňské tam byly docela dlouho. Ještě v roce 1993 v nich točil režisér Vilsmaier "Stalingrad". On byl mimo jiné manželem Dany Vávrové (Leontýnky). I když ono už je to vlastně taky dávno.
Jinak v letech 87-89 jsme bydleli na Kodaňské a chodili jsme synovi pro rybičky do stejnýho krámu jako vy
.
tak to jsme bydleli cca ve stejných místech a třeba se se synem známe ze hřiště :-D
![]()
Jo, ten starej Anděl ještě pamatuju... tam už začínala periferie ![]()
vršovická, jo? máma zpracovává pro NTM "fotografickou pozůstalost" Přemysla Koblice a z Vršovickejch fotek měli nějaký výstavy i přednášky s promítáním, to by se ti líbilo :-)
identifikovat místa z těch fotek je leckdy detektivní práce teda, protože spousta těch míst vypadá dneska úplně jinak
když si zadáš do vyhledávání Vršovice, vyfiltruje to jen vršovický fotky a v levým rohu se zobrazuje komentář k jednotlivejm fotkám. je jich tam teda jen pár
Já jsem měla pocit, že jsme zhruba stejně starý, ale buď jsem teda mimo nebo jsem byla úplně tupý dítě, protože žádné tyhle předrevoluční věci si nějak nepamatuju. Kromě sladkostí a mlíka v pytlíkách, co se v sámošce rozlejvaly po zemi teda :-))
Fotky Prahy z těch sedmdesátých osmdesátých let mě ale děsně baví prohlížet, nějak zvráceně se mi líbí i ty různé ohavné stavby a skulptury. Spousta bizarního výtvarného umění sídlišť je k vidění v knize Vetřelci a volavky, doporučuju k listování.
Bohužel pro mě si myslim, že jsem o několik let starší :-D
Díky, to je pěkný, poznala jsem teda jen máloco :-) Změnilo se to hodně, i od mýho dětství, krásný byly starý Vršovice, taková ta periferně vesnická část za kostelem sv. Mikuláše, z toho zbylo taky už jen maličko.
ještě mě napadl takovej trochu netypickej zdroj fotek a to na stránkách Pražské tramvaje, akorát to probírání se tím je pro někoho fakt odhodlanýho a bez záruky, že se na něco narazí. (Já tam našla hodně zajímavý fotky od nás ze čtvrti, která se od revoluce změnila skoro celá komplet k nepoznání.)
Tady malá ukázka Máje na Národní, primárně jsou samozřejmě focený ty tramvaje

Super stránky! Tady je Milady Horákové, rok 1978... škoda, že nejde tou tramvají vyjet pár metrů a podívat se, jak to vypadalo na tom Letenském náměstí. ![]()

Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí