"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline Kokoska
34405 příspěvků moje polička 08. března 2020 14:07

rasaNori ňuňu

Offline continuity
42342 příspěvků moje polička 08. března 2020 14:26
Offline Isca
4887 příspěvků moje polička 08. března 2020 20:57
Offline Malenge
4814 příspěvků moje polička 09. března 2020 11:24

continuity vsadila bych se, že oblečení bude hned ta první věc, po které půjdou, tj. ženy overal a chlapi nevím, taky něco celotělového. Takže jde jen o ten první den, to mohlo být o víkendu, vzali si dovolenou, jsou nezaměstnaní. No a s vysíláním, si myslím, problém nebude, už nějakou dobu, když zapnu televizi, pozoruju výrazný posun, kur*y a spol.vesele létají z obrazovky ve 20:30, tak mám takový pocit, jestli se nějak nezměnila pravidla

Offline Garfie
28261 příspěvků moje polička 10. března 2020 15:05

Hele, dotaz v souvislosti s koronavirem :-) Očr je na 9 dní, když pak půjdete na jeden den do práce, můžete si vzápětí nechat ošetřovné napsat znovu? Nebo popřípadě na každé dítě zvlášť (myslím tím postupně, pokud máte obě v zavřené škole)? 

Offline Lamicka
14161 příspěvků moje polička 10. března 2020 15:31

Garfie ona to asi neni klasicka osetrovacka

Milí rodiče,
ode dnešního dne byly uzavřené základní, vyšší odborné a střední školy na Praze 6. Dle informací MŠMT jde o opatření v délce minimálně 14 dnů. Jsme za toto opatření vděční, Praha 6 je vzhledem k dosavadnímu výskytu nákazy koronavirem potřebovala.
????Nově vám školy potvrdí žádost o ošetřovné pro děti do 10 let.
???? FORMULÁŘ BUDE VYSTAVEN AŽ NA KONCI DOBY UZAVŘENÍ ŠKOLY, což je pokyn ČSSZ.

Chceme vás ujistit, že dětem budeme zasílat úkoly e-mailem a zvažujeme i jiné možnosti.????????

Mateřské školy zůstávají tento týden otevřené, i nadále však prosíme ty rodiče, kteří mohou, aby nechali děti doma????. Případná další opatření budeme přijímat velmi uvážlivě a na základě aktuálních okolností. Děkujeme všem rodičům, dětem a učitelům za spolupráci a pomoc při zvládání situace.

Offline Garfie
28261 příspěvků moje polička 10. března 2020 16:08

Lamicka Aha, to je zajímavé....já se neptám kvůli sobě, jen tady tak o tom debatujeme :-) Tak díky, přihodim do debaty!! 

Offline RoSa
10068 příspěvků moje polička 10. března 2020 16:13

Garfie kdyby to byla klasická OČR, tak to takhle dělají: 9 dní, pak jeden den do práce, a znova dalších 9 dní... samoživitelky maj ten cyklus delší, 16 dní myslim...?

Offline Garfie
28261 příspěvků moje polička 10. března 2020 16:23

RoSa A u OČR je to stejné jako u nemocenské, tzn., že první tři dny platí zaměstnavatel? 

Offline RoSa
10068 příspěvků moje polička 10. března 2020 16:25

Garfie já děti nemám a navíc jsem OSVČ, tak ti neporadim - třeba někdo jinej tady... to s očr vim jen z doslechu z práce a to přerušení jednim dnem takhle praktikujou běžně

Offline Garfie
28261 příspěvků moje polička 10. března 2020 16:28

RoSa Já jsem taky osvč, navíc pracuju z domu, takové věci vůbec neřeším, tak taky nevím :-)

Offline žluťásek
8813 příspěvků moje polička 10. března 2020 16:36

Garfie ne, osetrovne platí ossz od prvního dne, max 9 dní, 60 % platu (plus mínus, řídí se to vyměřovacím zakladem.) na OCR může být rodič i o dost déle, ale jen těch prvních 9 dní je zaplacených. Počítají se i víkendy.

Offline Garfie
28261 příspěvků moje polička 10. března 2020 16:56

žluťásek Aha, takže to vůbec nejde na vrub zaměstnavatele...a když nastoupíš na jeden den do práce a pak se znovu vrátíš na očr, máš ho znovu placený? 

Offline žluťásek
8813 příspěvků moje polička 10. března 2020 17:38

Garfie ano. Nebo jeden den dovolené třeba. Nemůže to být na tu samou nemoc, takže se to dělá tak že se dítě jakože uzdravilo a znovu onemocnělo. U zavřené školy nevím, to je dost výjimečná situace. 

Offline Maky
314 příspěvků moje polička 10. března 2020 17:40

Garfie 

Při nemocenské platí prvních 14 dní zamestnavatel, pak sociálka. První tři dny nemoci se ještě nedávno neproplácely vůbec, ale to se již zrušilo

OČR - Proplácí sociálka a proplácí 9. ( případně 16.) dní. Pokud nemoc trvá déle tak pak slouží jako omluvenka v práci, ale je již nehrazená. Nebo si někdo nechá vystavit novou, po té co stráví jeden den v práci, ale tam je nějaké pravidlo, že musí být na jinou diagnozu nebo jiného člena nebo tak něco. Po dobu čerpání OČR je možné chodit do práce. V praxi to vypadá tak, že třeba na pondělí nemám hlídání zůstanu doma, na úterý a středu hlídání seženu, mohu jít do práce a zbytek týdne jsem zase doma. Na tiskopis po ukončení pak vypíšu data, kdy jsem OČR fakticky čerpal. Proplaceno je vždy jen těch max 9 (16) dní 60%, pokud jsem z těch 9 placených dní byl 4 dny v práci tak mám normálně nárok na mzdu a sociálka mi proplatí jen 5 dní. Ty přestávky které trávím v práci dobu čerpání neposunují. Takto to funguje při nemoci. Jak to funguje při zavření škol nevím. Podle mne na formuláři bude datum uzavření škol to je 11.3. a na druhém (o ukončení) pak datum, kdy stát školy opět otevře. Zda i zde se proplácí jen těch 9 dní netuším.

Offline Garfie
28261 příspěvků moje polička 10. března 2020 18:16

Maky Zaměstnavatel platí prvních 14 dní? No chudáci teda...jinak to očr je hezké, to se mi líbí :-) Díky moc!

Offline Ava
1118 příspěvků moje polička 10. března 2020 18:19

Mně se to teda moc nelíbí. Myslím, že pro množství rodin je 60% náhrada platu jednoho z rodičů zásadní výpadek v rodinném rozpočtu, vždyť kolik lidí, dneska žije doslova z ruky do huby, nemůžou si dovolit zůstat doma ani když jsou sami nemocní. 

Offline continuity
42342 příspěvků moje polička 10. března 2020 18:34

Ava Maláčová už něco říkala, že lze požádat o nějaké dávky. Přehled v tom ale nemám. 

Offline Maky
314 příspěvků moje polička 10. března 2020 18:43
Reakce na Garfie:

Maky Zaměstnavatel platí prvních 14 dní? No chudáci teda...jinak to očr je hezké, to se mi líbí :-) Díky moc!

​Ano. Zaměstnavatelé to dnes nemají úplně snadné.

OČR zamestnavatele nijak nezatíží a je fajn, že je to takto variabilní. Při běžné nemoci dítka to těch 9 dní pokryje a ušlý zisk z platu částečně nahradí proplacení 2 dní víkendu.

Offline Maky
314 příspěvků moje polička 10. března 2020 18:49

Jinak zde k čerpání konkrétně toho OCR v současné situlaci. Bohužel je to též jen těch 9 placených dní 60% ... což při uzavření škol může být i několik týdnů, není moc. Nicméně ta omluvenka pro práci trvá a myslím, že v případě možnosti lze kombinovat s tím jít občas do práce, když se naskytne hlídání. Takže taková možná lepší varianta neplaceného volna to je.

https://www.cssz.cz/web/cz/-/karantena-a-osetrovne-informace-pro-rodice-a-skolska-obdobna-zarizeni-