rasaNori ňuňu ![]()
"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět
continuity vsadila bych se, že oblečení bude hned ta první věc, po které půjdou, tj. ženy overal a chlapi nevím, taky něco celotělového. Takže jde jen o ten první den, to mohlo být o víkendu, vzali si dovolenou, jsou nezaměstnaní. No a s vysíláním, si myslím, problém nebude, už nějakou dobu, když zapnu televizi, pozoruju výrazný posun, kur*y a spol.vesele létají z obrazovky ve 20:30, tak mám takový pocit, jestli se nějak nezměnila pravidla ![]()
Hele, dotaz v souvislosti s koronavirem :-) Očr je na 9 dní, když pak půjdete na jeden den do práce, můžete si vzápětí nechat ošetřovné napsat znovu? Nebo popřípadě na každé dítě zvlášť (myslím tím postupně, pokud máte obě v zavřené škole)?
Garfie ona to asi neni klasicka osetrovacka
Milí rodiče,
ode dnešního dne byly uzavřené základní, vyšší odborné a střední školy na Praze 6. Dle informací MŠMT jde o opatření v délce minimálně 14 dnů. Jsme za toto opatření vděční, Praha 6 je vzhledem k dosavadnímu výskytu nákazy koronavirem potřebovala.
????Nově vám školy potvrdí žádost o ošetřovné pro děti do 10 let.
???? FORMULÁŘ BUDE VYSTAVEN AŽ NA KONCI DOBY UZAVŘENÍ ŠKOLY, což je pokyn ČSSZ.
Chceme vás ujistit, že dětem budeme zasílat úkoly e-mailem a zvažujeme i jiné možnosti.????????
Mateřské školy zůstávají tento týden otevřené, i nadále však prosíme ty rodiče, kteří mohou, aby nechali děti doma????. Případná další opatření budeme přijímat velmi uvážlivě a na základě aktuálních okolností. Děkujeme všem rodičům, dětem a učitelům za spolupráci a pomoc při zvládání situace.
Lamicka Aha, to je zajímavé....já se neptám kvůli sobě, jen tady tak o tom debatujeme :-) Tak díky, přihodim do debaty!!
Garfie kdyby to byla klasická OČR, tak to takhle dělají: 9 dní, pak jeden den do práce, a znova dalších 9 dní... samoživitelky maj ten cyklus delší, 16 dní myslim...?
RoSa A u OČR je to stejné jako u nemocenské, tzn., že první tři dny platí zaměstnavatel?
Garfie já děti nemám a navíc jsem OSVČ, tak ti neporadim - třeba někdo jinej tady... to s očr vim jen z doslechu z práce a to přerušení jednim dnem takhle praktikujou běžně
RoSa Já jsem taky osvč, navíc pracuju z domu, takové věci vůbec neřeším, tak taky nevím :-)
Garfie ne, osetrovne platí ossz od prvního dne, max 9 dní, 60 % platu (plus mínus, řídí se to vyměřovacím zakladem.) na OCR může být rodič i o dost déle, ale jen těch prvních 9 dní je zaplacených. Počítají se i víkendy.
žluťásek Aha, takže to vůbec nejde na vrub zaměstnavatele...a když nastoupíš na jeden den do práce a pak se znovu vrátíš na očr, máš ho znovu placený?
Garfie ano. Nebo jeden den dovolené třeba. Nemůže to být na tu samou nemoc, takže se to dělá tak že se dítě jakože uzdravilo a znovu onemocnělo. U zavřené školy nevím, to je dost výjimečná situace.
Při nemocenské platí prvních 14 dní zamestnavatel, pak sociálka. První tři dny nemoci se ještě nedávno neproplácely vůbec, ale to se již zrušilo
OČR - Proplácí sociálka a proplácí 9. ( případně 16.) dní. Pokud nemoc trvá déle tak pak slouží jako omluvenka v práci, ale je již nehrazená. Nebo si někdo nechá vystavit novou, po té co stráví jeden den v práci, ale tam je nějaké pravidlo, že musí být na jinou diagnozu nebo jiného člena nebo tak něco. Po dobu čerpání OČR je možné chodit do práce. V praxi to vypadá tak, že třeba na pondělí nemám hlídání zůstanu doma, na úterý a středu hlídání seženu, mohu jít do práce a zbytek týdne jsem zase doma. Na tiskopis po ukončení pak vypíšu data, kdy jsem OČR fakticky čerpal. Proplaceno je vždy jen těch max 9 (16) dní 60%, pokud jsem z těch 9 placených dní byl 4 dny v práci tak mám normálně nárok na mzdu a sociálka mi proplatí jen 5 dní. Ty přestávky které trávím v práci dobu čerpání neposunují. Takto to funguje při nemoci. Jak to funguje při zavření škol nevím. Podle mne na formuláři bude datum uzavření škol to je 11.3. a na druhém (o ukončení) pak datum, kdy stát školy opět otevře. Zda i zde se proplácí jen těch 9 dní netuším.
Maky Zaměstnavatel platí prvních 14 dní? No chudáci teda...jinak to očr je hezké, to se mi líbí :-) Díky moc!
Mně se to teda moc nelíbí. Myslím, že pro množství rodin je 60% náhrada platu jednoho z rodičů zásadní výpadek v rodinném rozpočtu, vždyť kolik lidí, dneska žije doslova z ruky do huby, nemůžou si dovolit zůstat doma ani když jsou sami nemocní.
Ava Maláčová už něco říkala, že lze požádat o nějaké dávky. Přehled v tom ale nemám.
Maky Zaměstnavatel platí prvních 14 dní? No chudáci teda...jinak to očr je hezké, to se mi líbí :-) Díky moc!
Ano. Zaměstnavatelé to dnes nemají úplně snadné.
OČR zamestnavatele nijak nezatíží a je fajn, že je to takto variabilní. Při běžné nemoci dítka to těch 9 dní pokryje a ušlý zisk z platu částečně nahradí proplacení 2 dní víkendu.
Jinak zde k čerpání konkrétně toho OCR v současné situlaci. Bohužel je to též jen těch 9 placených dní 60% ... což při uzavření škol může být i několik týdnů, není moc. Nicméně ta omluvenka pro práci trvá a myslím, že v případě možnosti lze kombinovat s tím jít občas do práce, když se naskytne hlídání. Takže taková možná lepší varianta neplaceného volna to je.
https://www.cssz.cz/web/cz/-/karantena-a-osetrovne-informace-pro-rodice-a-skolska-obdobna-zarizeni-
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Jak voní rekonstruovaný parfém?
Ztráty a nálezy 2025
Stránka parfumanie.cz se stěhuje