Mutziputzi Tak asi se shodneme, že nějakou rozumnou rezervu by si měl vytvářet každej, jak OSVČ, tak zaměstnanec. Ale taky bychom mohli připustit, že se obě skupiny mohou dostat do situace, kdy tu rezervu museli z rozumného důvodu vyčerpat a dostali se na hranu. A není úplně fér, abychom v tom případě byli solidární se zaměstnanci a snažili se jim pomoc z veřejných zdrojů a nad OSVČ jsme se jen ušklíbli, že měli předvídat nepředvídatelné a udělat si tu rezervu větší.
"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět
Mutziputzi slovo jednoduchý jsi nepoužila, ale na vše máš argument - jak to mají dělat, jak to nemají dělat, jak teda radši do toho Lidlu když je neumětel atd...prostě to na mě tak působí a v tom případě fakt nechápu, že dáváš přednost zaměstnaneckému poměru před OSVČ
Kammila Nepracuju v oboru, kdy je to obvyklé například? Volím jistotu a pohodlnost zaměstnaneckého poměru? Nejsem typ co umí hospodařit a tvořit rezervy? Stačí?
Mutziputzi okej, tak ještě jednou:
vůbec mě nenapadlo, že nepochopíš tohle: """ne všichni mají stejný možnosti v životě obecně, ne všichni mají stejnou (mentální a z hlediska informovanosti a přehledu) schopnost vyhodnotit svoji vlastní situaci v kontextu okolního světa se všemi důsledky""" a že po mbě budeš chtít nějaký case studies
myslela jsem, že ti uniká, jak ta "vlastní volba" působí směšně, když si ji přesadíš do kontextu, ke kterýmu máš jinej emoční vztah než k osvč. proto ta litanie o samoživitelkách
mitford sister takže nemáš příklad, v pohodě, OK
moora Díky, jenom kvůli mně tam nejezdi, ale kdybys chtěla potěšit rodiče... :-). Jinak potrebuju to do zítřka, ale přinejhorším to s tím sněžením v prvním nástřelu odevzdám :-).
Mutziputzi nemám příklad! you win ![]()
mitford sister Nepotřebuju win, ale tu možnost volby ve valný většině prostě maj, ty jim upíráš mentální kapacitu v některejch oborech dokonce, tak tam se ptám jak jsou teda schopný zvládat tu spojenou administrativu, člověk, kterej si neumí domyslet, že je lepší vydělat 25 čístýho jako zaměstnanec než 30 na fakturu jako OSVČ si zvládne vést účetnictví a řešit daně? Samozřejmě chápu jak to myslíš, ale omlouvat ty dotyčný obecně nemožností volby je prostě nesmysl IMO.
Mutziputzi mnozí fakt tu schopnost nemají - to zaprvé. nemají ji lidi plošně, jenže většina z nich je zaměstnaná a ta starost jim odpadá. a nemyslím jen spektrum fakt těch intelektuálně chabších - moje kámoška, má vš, vydělává nesmyslný prachy teda něčím úplně jiným, je osvč, ale neví ani v základu, jak daně fungujou. ono fungovat v režimu osvč stylem vystavit jednou měsíčně jednu fakturu není zase tak těžký. to daňový přiznání atd. si ti dotyční nějak zařídí v rámci rodiny a přátel nebo i komerčně to není drahý, když je jednoduchá agenda.
za druhý - někdy je to fakt volba mezi živnosťákem a pracákem. takhle zjednodušeně to vidí ti lidi. jako ty dohlídneš na to, že se danýmu člověku nabízí i třeba dvě, tři další možnosti, ale oni to nevidí - tak se rozhodujou tou svojí optikou.
tak např. důchodový zabezpečení OSVČ: kdysi ministryně práce a soc.věcí Marksová rozesílala všem OSVČ dopisy s vysvětlením, proč při stejnym čistym příjmu jako má zaměstnanec jim bude vypočítán poloviční důchod... (jako jasný, on za ně tu druhou část odvodů nemá kdo odvádět) ![]()
RoSa tomu nerozumim, jakou druhou polovinu? Vzdyť OSVČ odvádí na důchody stejný procento, jako zanec a zatel dohromady?
Ava Ne. To jsou pásma. Například při průměrném hodinovém výdělku 300 CZK se částka rozdělí na 203,35 CZK (první pásmo) a 96,65 které spadnou do dalšího pásma. Zase z náhrady mzdy za nemoc se neodvádí soc. a zdrav. pojištění a je osvobozeno od daně z příjmu (do poměrně vysoké částky), takže někomu to kolem těch zmiňovaných "60 % platu" může vyjít, záleží na výši přijmu.
999 Jen kapitolské husy, a ty už určitě máš.
Camp_L Procento možná, ale základna pro výpočet (tzv. vyměřovací základ) je 50% rozdílu mezi příjmy a výdaji.
Sweet Potato Děkuju, mám :-).
DruI já nikoho do Lidlu neposílám, natož vzdělané lidi a o krátkodobém nebo dočasném nižším příjmu se snad nebavíme.
Ja i muj manzel jsme architekti, ja aktualne ctyri roky po skole. Sehnat misto jako zamestnanec je temer nemozne, pripadne v projekci za podminek, kdy se vic vyplati jit do toho Lidlu... My dva osobne si tedy stezovat nemuzeme, oba mame mame dobrou praci s fajn penezi i benefity i jako osvc, ale za cenu, ze jsme se oba od projekce vzdalili a delame neco trochu jineho. Nicmene kdyz jsem se pred par par mesici uz jako tehotna ptala, jestli by nebylo mozne me na chvili zamestnat, kvuli materske, tak se mi v praci akorat vysmali. Jako osvc si nemocenskou poctive platim,platim si i komercni pojisteni, ale i tak me od dubna ceka materska v zavratne vysi 5300 mesicne... o vysi vysi nemocenske se radeji ani nezminuju. Ok pocitam s tim, mam rezervu. A manzela :) Ale pokud nekdo chce zustat v projekci, je na tom vetsinou mnohem hur. Nekdy se divim, jake podminky maji. Neni uplne neobvykle, ze ze jim nabidnou tak akorat 150 na hodinu (jakoby na uvazek 160h), minus socko a zdravko, co si musi platit oni, prescasy neexistuji, prace po vecerech a vikendech je povazovana za samozrejmost. Plus veskere povinnosti zamestnance, ale benefity nulove. A jak si udelat v Praze rezervu pri prijmu cca 24 minus socialni, zdravotni, nemocenske, pocitac na nekolikamesicni vypadek prijmu? Swarcsystem tomuhle odvetvi vladne. Past je v tom,ze bez trilete praxe si nemuzou zadat o autorizaci a nejak se z toho dostat ven.
https://wave.rozhlas.cz/mladi-architekti-pracuji-za-mizerne-penize-bez-smlouvy-jaka-je-odvracena-strana-8123239
Jak se divate na ne/vhodnost a rizikovost hlidani deti ze zavrenych skol prarodici?
Zuzuli on tohle není problém jen architektů, ale spousty VŠ oborů u kterých je potřeba ještě nějak dokočit vzdělání, aby mohli vykonávat své povolání
. V Brně je situace taková, že právníci ještě 4-5 let zpátky, když chtěli po škole do advokacie tak dělali za minimální mzdu za 10-12hod denně, teď už mají teda o chlup víc. Lékaři jsou do fakultních nemocnic přijímáni zasadně na poloviční úvazky a k tomu se musí přihlásit na doktorské, aby se jim ta druhá půlka platu dorovnala stipendiem (reálně pak pracují v nemocnici na plný a větší úvazek). A zatím co jsem měla možnost poznat mi na tom "nejlíp" vyšli veterináři, kteří aby je někdo "zaměstnal" v ordinaci se museli přihlásit na ÚP, aby někdo za ně platil pojistné a k tomu dostali v ordinaci buď DPP a nebo nějakých pár tisíc bokem na černo. To už pak vážně vychází líp ten Lidl.
baltik mno ja chtela mamince shanet respirator a ona se mi hlasi z velke hospody v centru kde pari s byvalymi kolegy z prace
tak asi kus od kusu..
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Jak voní rekonstruovaný parfém?
Ztráty a nálezy 2025
Stránka parfumanie.cz se stěhuje