"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline andulka01
12857 příspěvků moje polička 03. května 2020 17:36

Jiná Realita Žloutkovou temperu :-) neee, kvalitní tempery by měly stačit. Na zlatou jsou metalické tuše. Ale ty kaligrafický fixy to hodně shodí - málo kryjou a celkově se chovaj hodně jinak. Kaligrafická tuš je hodně krycí a po zaschnutí má odlesky, které tou fixou nenahradíš.

Edit: ale teď mě napadá, že možná nechceš kaligrafii hutnou černou tuší? Tak pak by mohly fungovat kaligrafický fixy v hnědé barvě, Akorát je tam prostě vidět to dvojí krytí u napojování a tak.

Jo a ten lis. Mám tenhle a tomu fakt ublížit nemůžeš :-) Takže nebylo by to hned, ale kdybys potřebovala, zapůjčit prostě můžu. Akorát to máme obě dost daleko. Jinak na bazarech cena okolo 5 000 Kč, to mi zase nepřijde tak moc, pak ho zase střelíš za stejnou cenovku?

Offline andulka01
12857 příspěvků moje polička 03. května 2020 17:47

Jiná Realita Ještě k lisu: 

https://aukro.cz/kniharsky-lis-6966895510

ten vypadá na někde cirka od vás a za dost dobrou cenu

a do tohoto jsem se právě zamilovala https://aukro.cz/stary-kniharsky-lis-ozdobna-figuralni-litina-6966824725

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 03. května 2020 17:54

andulka01 děkuji za všechny tipy.

já si to primárně potřebuju všechno zkusit, a pokud by se mi to podařilo, tak cílem je kniha, která bude vypadat přibližně dobře v krátkém filmu. ne z blízkého pohledu. plán je nafejkovat starý look, všechny strany by byly prázdné, jen někam doprostřed, pro případ, že by to bylo třeba, chci umístit dvě nebo 4 strany s textem a obrázkem. když už to budu zkoušet.

zrovna peču v troubě první pokusný papír :D 

pokud by se mi to náhodou podařilo, pak budu třeba uvažovala o tom, že to zkusím jako fakt hezký, že bych tomu dala nějaký skutečný účel. ale nákup kaligrafických per a tuší a spol. prostě vyjde dost dráž než jedna fixa.

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 03. května 2020 17:55

andulka01 já bych potřebovala asi spíš něco takového, i s těmi drážkami dole. kdybych zrovna neutrácela desetitisíce každý den za stavbu, tak si ho koupím, ale takto stále váhám.

Offline andulka01
12857 příspěvků moje polička 03. května 2020 18:14

Jiná Realita Jasně, chápu. Tak se těším na průběžné výsledky . Klidně do SZ, jsem trochu z oboru (ale už dávno) a fakt mě to zajímá.

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 03. května 2020 18:28

andulka01 tak to bych měla spíš tahat rozumy, ne?

momentálně studuju na youtube kaligrafické návody já asi fakt nejsem normální.

Offline Kokoska
34999 příspěvků moje polička 03. května 2020 18:38

Jiná Realita tvůj den zřejmě má 72 hodin, prozraď mi, jak se to udělá

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 03. května 2020 18:40

Kokoska nesmíš mít děti, manžela ani přítele pak máš hodně času, zejména, je-li všechno zavřeno.

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 03. května 2020 18:42

a ještě mám poslední divný dotaz pro tento den.

nemáte tip, kde se poohlédnout po nějakém pěkném digitalizovaném rukopisu ze 14. - 15. století?

dívala jsem se do knihovny národního muzea, ale nic moc. potřebuju něco, kde není moc textu :) knihovna národního muzea má samé texty. 

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 03. května 2020 18:53

dorota ooohh, to je dobré. už vím, co budu kopírovat. nějakou "book of hours". ty jsou krásné. děkuji.

Offline Myrtila
5346 příspěvků moje polička 03. května 2020 19:16

Jiná Realita Neni nutne kupovat hned drahou sadu kaligrafickych per, ve vytvarnych potrebach se da za par korun koupit nasadka a k ni 2 nebo 3 pera a lahvicka tuse - na vyzkouseni, jestli te to bude bavit, a nauceni zakladu to staci. 
A hledam knihu, podle ktere jsem se to kdysi sama ucila, myslim, ze to byla Velka kniha kaligrafie, ale uz ti nevim jiste. Bylo tam docela dost typu stredovekeho pisma. 

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 03. května 2020 19:27

Myrtila kdybys to nějak zjistila, dej prosím vědět. už jsem se dívala na její popisky, ale zatím jsem nenašla žádný, kde by o středověkém písmu psali.

Offline Myrtila
5346 příspěvků moje polička 03. května 2020 19:46

Jiná Realita Tak jsem to dohledala, je to tato

Offline Korsičanka blogger
13492 příspěvků moje polička 03. května 2020 20:02

žluťásek Nevím, zda už ti někdo odpověděl, ale ptala jsem se kamarádky a lije tam povícekráte cokoliv levnějšího + přidává dezinfekci:)

Offline žluťásek
8867 příspěvků moje polička 03. května 2020 20:22

Korsičanka skvělý, děkuju. Já právě ty dezinfekční moc nechci, věřím že si vystačíme s normálním přírodním mýdlem, co kupuju běžně. Jen teď máme doma neustále scény kolem mytí rukou, tohle by mohlo být lákadlo. I za cenu velké spotřeby mýdla :) 

Offline Korsičanka blogger
13492 příspěvků moje polička 03. května 2020 20:25

žluťásek To bude:) Musí se od tím nechat chvíli ruce, ale ne zase moc dlouho

Offline dorota
1231 příspěvků moje polička 03. května 2020 20:28

Jiná Realita Nie je začo. Je tam kopec zaujímavých vecí.

Offline gtea
120 příspěvků moje polička 03. května 2020 20:38

Jiná Realita Na inicialy bych brala urcite temperu. Ze zacatku 15. stoleti je treba Krumlovsky rukopis (Zrcadlo lidskeho spaseni, dostupne v manuscriptoriu), nebo teda klasika Prebohate hodinky vevody z Berry, kdyz byste chtela hodne, hodne obrazku.

Na odivani v patnactem stoleti jsem psala diplomku, pokud byste chtela odborny text :-) , nebo konkretne pro zacatek stoleti mam i extra prezentaci. Oboje muzu poslat.

Offline Luna
10867 příspěvků moje polička 03. května 2020 20:59

...