"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline Jennyfor
2000 příspěvků moje polička 27. října 2020 12:20

Zarinya Tátovi někdy tak v 75 vyměňovali čočky kvůli zákalu za umělé. A prý se ho ptali, když na to přišlo, jestli chce takové, aby líp viděl na dálku a na blízko to korigoval brýlemi, a nebo ty na blízko a na dálku už to nebude holt takový. Vybral si něco mezi, na blízko asi 1 dioptrii, na dálku asi taky tak.
No a doteď teda i po všech těch nemocech vidí jak ostříž.
Vůbec nepoužívá brýle ani na čtení a počítač, písmenka má na pc nastavený na nejmenší velikost, že to nepřečtu ani s brýlemi.

A na dálku to samý. Baví se koukáním z okna, ukazuje mi ptáky na balkóně protějšího paneláku a vyjmenovává, který to jsou. Já si na to vzala dalekohled, ale jen jsem poznala, že to asi jsou fakt ptáci. U všech antén v okolí mi vysvětluje, co je to za značku a jakej má dosah. Já ty antény ani nevidím.

Tak by mne zajímalo, co zázračnýho mu tam namontovali. Že bych si pro to došla taky. Je to už 17 let bych tak řekla. To už je docela dobrá reference.

Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 27. října 2020 12:31

Jennyfor ja mam z operace oci hruzu,takze dobrovolne si neudelam nic.

holt si budu furt v kramu davat bryle na hlavu abych si precetla kolik to stoji.

Offline Jennyfor
2000 příspěvků moje polička 27. října 2020 12:40

Zarinya No jo, to já právě taky, jen tak z plezíru.

A já to mám naopak, když si po zaplacení zapomenu ty brejle dát z očí na hlavu, popadnu do každý ruky jednu tašku a jdu, tak se pak motám k domovu jak opilá, bo třetí ruku nemám.

Offline Isca
4887 příspěvků moje polička 27. října 2020 12:40

Zarinya Tak zase krátkozrakost je dočasná ochrana proti vetchozrakosti, stačí sundat brýle. Bohužel prý jen dočasná, pak můžou být potřeba multifokály. 

Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 27. října 2020 12:50

Isca tak jasne,ono by slo uz ted multifikaly na blizko nula,ale to by znamenalo zas vsechny bryle vymenit.Ted v lete uz sem o tom uvazovala pri novych,ale pak cukla,protoze znam i lidi kterym multifokaly nevyhovuji.

Offline Isca
4887 příspěvků moje polička 27. října 2020 12:58

Zarinya No právě, a při rozhodování ve 42 letech, se sedmi mínusovými dioptriemi, mi operatér dal tři možnosti - nedělat nic, a časem by ty multifokály patrně byly potřeba, nebo klasická operace krátkozrakosti (seříznutí rohovky), čímž se téměř zbavím krátkozrakosti, ale budu potřebovat brýle na čtení (v těch 42 mě termín stařecká vetchozrakost poměrně urážel :-) ), anebo ta výměna čoček , čímž by se vyřešilo obé (ale nějak jsem to vyrýpnutí vlastních a nahrazení kouskem plastu nebyla schopna skousnout). No zbaběle jsem zvolila střed, takže brýle se mi teď mlží s rouškou při čtení, nikoli při řízení. 

Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 27. října 2020 13:03

Isca je to tezky rozhodovani....

Offline Lamicka
14161 příspěvků moje polička 27. října 2020 13:08

žluťásek na to uz je velka, ale promlouvam si s ni, jak pise Evaeva vysvetluju, ze je ma jen na nektere cinnosti, jakmile skonci hodina, muze si je sundat.  O cockach a operaci se uz radsi zminovat nebudu, to byl ohen na strese. Prece si nebude neco cpat do oci nebo si nechat rezat oko.

Jos dceri je 9 a ma jen mirny astigmatismus na 1 oku, takze vlastne vidi dobre, ale mohla by ji po delsi dobe bolet hlava nebo by mohla neco spatne videt na tabuli. Prislo se na to, kdyz jsem ji vzala na plusoptix na prevenci. Tam nas odeslali na dovysetreni k opticce. Dneska uz je to o neco lepsi, uz jsme prohlizeli bryle na internetu, tak snad je to na dobre ceste. 

Offline mnum
2141 příspěvků moje polička 27. října 2020 13:09

Isca Zarinya ja na operaci oci byla (laserove, ne vymene cocek) a zacatek operace byl hodne neprijemny, hlavne psychicky, a to pro mne i pro operatera. Mam relativne male oci hluboce usazene a nemohl se mi tam poradne s instrumentariem dostat, tak mi po zakroku rekl ze jsem byla jeho prvni pacientka u ktere uvazoval ze to vzda v prubehu vykonu... No ale vysledek stoji za to, presne jak psaly nade mnou, vidim ty detaily a barvy a tech cca 10 let bez bryli a cocek, ktere jsem tim ziskala, mi za to stoji. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 27. října 2020 13:34

Lamicka ono si to nakonec sedne, brýle už dneska nejsou žádné stigma. Asi byla spíš v šoku, taky ta současná situace tomu nepřidá.

Offline jitřenka
716 příspěvků moje polička 27. října 2020 13:46

Jos - ti děkuji,  o operaci už rok přemýšlím a asi ještě budu, 8 dioptrií.

Offline Sweet Potato
39953 příspěvků moje polička 27. října 2020 13:49

jitřenka Při takových dioptriích to rozhodně má smysl. Já byla před čtvrt stoletím, nejlepší rozhodnutí mého života.

Offline jitřenka
716 příspěvků moje polička 27. října 2020 13:56

Sweet Potato - díky, já se furt rozhoupávám, oči jou oči a v poslední době se tam asi blíží ta vetchozrakost, v krámu musím brýle sundat, abych přečetla ty pidicedulky. To jediné mě děsí, že se to asi zhoršuje. 

Offline Mulen
4965 příspěvků moje polička 27. října 2020 16:13

jitřenka já jsem byla před dvanácti lety a rozhodně nelituji. Měla jsem cca 4 dioptrie a astigmatismus.

Offline Zina
6320 příspěvků moje polička 27. října 2020 16:41
Reakce na Myrtila:

Aranel Tak mne to sedlo na lopatku. Nastesti (tukam na drevo) to pres noc asi trochu povolilo, vcera to byla fakt krize. 
A souhlasim, ze omezeni zrovna techto sluzeb je na pytel... malokdo by ted asi sel na masaz zbytecne, kdyby to opravdu nepotreboval. 

​Já jsem potom, co jsem na vlastní oči o víkendu viděla, jak na pohotovost dorazila paní s nataženým svalem, schopná věřit fakt všemu.

Offline Emerald
2670 příspěvků moje polička 27. října 2020 16:50

jitřenka Muz byl pred 15 lety - z 11 dioptrii mu rohovku zbrousili na 1,5 ( mel ji hodne silnou, jinak by to neslo ). Rikal ale, ze tam byl pan, ktery potreboval jen z 1 na 0 a neslo to, protoze mel rohovku naopak hodne tenkou. Takze ta laserova operace taky neni pro kazdeho.

Offline jitřenka
716 příspěvků moje polička 27. října 2020 17:20

Mulen Emerald - no uvidím, kdy se rozhoupu něco s tím dělat, zatím vůbec nemám představu co to obnáší a jaká je rekonvalescence Pamatujete si ?

Offline Sweet Potato
39953 příspěvků moje polička 27. října 2020 17:40

Emerald Z jedné na nulu? Proboha proč. To je samozřejmě dost nesmysl. Čím méně dioptrií, tím hůře to jde. 

Offline mnum
2141 příspěvků moje polička 27. října 2020 17:41

jitřenkanejsem dotazována, ale dovolím si odpovědět. Byla jsem na laseru loni v únoru, na jedno oku -8, na druhém -4,5. Samotný zákrok až na komplikovanější začátek byl rychlý v řádu minut a bezbolestný, poté jsem na domů vyfasovala kapky a měla jsem kapat snad každou hodinu a na noc oči zalepit. Důležité je si na ty oči nesáhnout, aby nedošlo k posunutí lamely na rohovce, která ještě není přirostlá. Druhý den kontrola lékařem tam. Bezprostředně po operaci jsem viděla ještě rozmazaně, ale mnohem lépe než předtím a ostrost obrazu se zlepšovala každou hodinou. Bolesti po zákroku ne, spíš světloplachost (ale kvůli ní dělají výkon v odpoledních hodinách, aby pacient dlouho netrpěl),  já jsem akorát měla krevní výrony pod spojivkou, tak jsem trochu strašila lidi, vstřebaly se asi za týden. Od 3. dne jsem fungovala normálně, jen jsem nosila sluneční brýle a několik týdnu nemohla do bazénu a musela si dávat pozor na mnutí očí. Nyní na to lepší oko vidím úplně ostře, na to co bylo horší, mám asi půl dioptrie, ale s tím lepším to vykoriguji a tak brýle nosit nemusím. 

Offline Aranel
6495 příspěvků moje polička 27. října 2020 17:50

Zina

Co si myslela, že to je?