Dámy, děkuji za rady a hlavně za připomenutí Ďáblíka. První kolo na zelených šatech vyhrál flek, byť poněkud pobledl. Na červených fleky vs Jar skóre vyrovnáno, některé zmizely, některé jsem možná prehlídla. Nasazuji do boje lehce archivního Ďáblíka.
"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět
Jo, jo, to samozřejmě taky.
Já některý dětský bavlněný trička už chtěla vyhodit, jak byly flekatý, a hned to nepustilo, ale když jsem je nechala několik hodin až dní namydlený žlučovým mýdlem, tak nakonec vždycky fleky zmizely. Používám tedy tuhé Dr. Beckmann nebo DM, s jinými ani tekutými zkušenost nemám.
Prosím, je tu nějaký zdatnější angličtinář, co se vyzná v literárních pojmech? Jak se dá do češtiny přeložit "coming-of-age story"?
Je to totéž, co vzdělávací román (Bildungsroman)? Ten jsem měla na fakultě. Našla jsem totiž zmínku, že to by měl být jenom subžánr té coming-of-age story, tak si nejsem jistá
. Přece jen už jsem ze školy nějaký ten pátek
.
Tak Wiki říká, že je to totéž jako Bildungsroman.
"Coming of age is a young person's transition from being a child to being an adult. The certain age at which this transition takes place changes in society, as does the nature of the change.[not in citation given][1] It can be a simple legal convention or can be part of a ritual or spiritual event, as practiced by many societies. In the past, and in some societies today, such a change is associated with the age of sexual maturity (early adolescence), especially menarche and spermarche.[2] In others, it is associated with an age of religious responsibility. Particularly in western societies, modern legal conventions which stipulate points in late adolescence or early adulthood (most commonly 18-21 when adolescents are generally no longer considered minors and are granted the full rights and responsibilities of an adult) are the focus of the transition. In either case, many cultures retain ceremonies to confirm the coming of age, and significant benefits come with the change.
Coming of age is often a topic of fiction, in the form of a coming-of-age story. In written literature, a novel which deals with the psychological and moral growth often associated with coming of age is sometimes called a bildungsroman. Similar stories that are told in film are called coming-of-age films."
já nemám caffeine, jen ty dvě ostatní věci, pleť mám podle mě dost citlivou, a nepálilo mě nikdy nic. jen po vit. c séru, ale už jsem si asi dost zvykla, už mi to ani nepřijde. a jak jste si to po sobě napatlala? všechno? jen něco?
No to by ma zaujimalo,ako a kde (cela tvar,ci len urcite partie) to ordinary patlate na tvar s ostatnymi pripravkami.(Mam buffet,matrixyl a HA2+B5).
Ten den, kdy se mi to na dovolené stalo, jsem to zkoušela jen vodou a mýdlem, nic jiného jsem k dispozici neměla. Domů jsme dojeli za týden, pak teprv jsem šla koupit nějaký čistič a pak jsem se ještě rozmýšlela, jestli to risknout, protože je to membránová bunda a nerada bych ji zničila. Zkusila jsem, co to udělá, nejdřív vevnitř v kapse, žádné škody jsem nezaznamenala, tak jsem to pak opatrně vyčistila na tom rukávu. Což bylo cca 10 dní od zamazání.
já jsem si dnes ráno dokonce ani nedala krém, jen na sebe matrixyl a buffet a na to bb krém. pocit mám dobrý. večer retinoid a arganový olej.
No mně zase Wikipedia řekla, že:
"The Bildungsroman is a specific subgenre of coming-of-age story."
Tak právě nevím, jestli to tak do češtiny můžu přeložit
. Tuším, že tu někdo zmiňoval, že se zabývá literaturou i profesně, jenom si už nepamatuju, jestli zrovna anglickou.
Pokud řešíte skvrny od rzi na oblečení, tak na ty zabírá wc čistič na rez a vodní kámen. Progooglete nějaké mimibazary, já si z hlavy nevzpomínám na značku. Ale měla jsem zrezlé celé triko od topení, bylo barevné, rez pustil a barva ne.
Caffeine davam jen pod oci, jinak Buffet a Retinol jedno rano, druhy vecer a k tomu standard krem co pouzivam, tlouct by se podle slozeni nemely. Ja si sugeruju, ze to pali, protoze to funguje jak ma, tak zatim nerudnu ani se neloupu, zatim tomu verim
toho jsem se děsila, až z toho někdo oleze a bude to na mně, protože to chválím
No to nee, tak to nemyslim![]()
Tak to je pro mě novinka. U mě se jedná o bílé bavlněné oblečení, takže barva by neměla být problém. Určitě zkusím, tím už nic nezkazím. Diky za tip
.
Jsem to já, ale tohle není zrovna dotaz z mého horizontu ![]()
Zkusila jsem rychle nějaké slovníky lit. teorie a pojmů, ale moc mi nepomohly. Z internetu se zdá, že se ty pojmy používají jako synonyma, ale myslím, že Bildungsroman by mohl být chápán jako podžánr - třeba tady (nevím, zda je to kvalitní zdroj). Zkusila jsem předat dotaz na Ústav anglistiky, třeba mi někdo z kolegů odpoví ![]()
Jj, fakt to funguje, uplnej zázrak, jak to mizí před očima. Jen je teda třeba progooglit jaká značka se na to hodí. některé prý to oblečení vyžírají. Ale nevím, já na to ze zoufalství nalila to první, co bylo doma:-).
Pri používaní Retinol, retinoidu, rôzne druhy Acids, vit.C treba jednoznačne používať SPF 50. Obmedziť slnko. Doporučuje sa s kúrou začať v októbri až pokiaľ to slnko už nieje silnejšie (prelom marca - aprila, alebo podľa vlastného pocitu) ak už pokračujete s kúpou aj neskor treba obmedziť slnko, používať vysoký SPF( ABY STE NAKONIEC NESKONČILI SO ŠKVRNAMI A SPALENINAMI), používať iba večer a nie každý deň. Ak začínate používať Acids doporučila by som začať s menšími koncentráciami a nezačína hneď s tými vysokými. Jednoznačne nekombinovat Retinol - acids - vit.C. Niekedy je menej viac a netreba to všetko patlat na tvar naraz. Buffet je príjemné sérum, dávam na očistenú pleť. Caffeine nemám ale ten je len pod oči, tam je to jasne.
Ha, tak jsem si to pamatovala dobře
.
Ono tentokrát nejde o překlad pro soukromou osobu, proto to chci mít správně a přece jen angličtina není na rozdíl od němčiny už můj obor, byť jsem jí kdysi taky studovala (ale jen dva semestry).
Moc děkuji Tobě i kolegovi
.
@Karja ma pravdu v tom, ze na rez skvele funguji odstranovace vodniho kamene, stejne jako vodni kamen se da odstranit odrezovacem (ten bych teda asi obleceni uspinene od rzi nedavala, zkusila bych spis citron nebo ocet). Oboji jsou kysele prostredky. Na mastnotu a bilkovinne skvrny zase funguji zasadite prostredky (treba to zlucove mydlo nebo chlor, ale ten i beli, a louhy, ale ty bych nedavala na obleceni, jen na odolne povrchy).
tip na knizku v jednoduche anglictine pro 11leteho synovce?
diky
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí