"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline slniecko admin
19585 příspěvků moje polička 17. května 2017 13:52
Reakce na Bledule:

Děkuji, ale nevím, jestli je eshop dobrá volba. Děvčeti bude 15 a chce nosit normální podprsenku, ale vlastně ještě neví, jakou má velikost. Zkoušely jsme v Lindexu obvod 65 a ten jí byl volný, tak proto se ptám na ten obvod 60. Ona dost hubená a nevyvinutá.

V Tchibe....jedny sme dokonca vracali, lebo boli lriúzke ešte aj tej mojej špagetke.

Offline žluťásek
8868 příspěvků moje polička 17. května 2017 19:11

Ženy, máte doma některá jeden z mnoha krámů z Tescomy, silikonová víčka na kelímky od jogurtů? Netušíte, zda velký sedí na půlkilovou Hollandii?

(Vyhrála jsem jakousi poukázku na nemnoho korun do eshopu Tescomy, tak hledám nějakou kravinu, kterou bychom využili :)

Offline Dadoo
11700 příspěvků moje polička 17. května 2017 20:24

K- té maturitě:

Když neudělá některou část, bude opakovat jen tu určitou část. Má ještě další dvě možnosti - opravný v září a pak řádný zase v květnu. Pokud neudělá ani na třetí pokus, nemůže už maturitu opakovat. ALE může opakovat celý 4. ročník, ovšem pouze v případě, že se ten 4. ročník od doby, kdy ho absolvoval nějak změnil - tzn. např. změny v ŠVP.  (pokud nezměnil, musí si hledat např. nějaký podobný obor/školu, kde ho vezmou do 4. ročníku.) Pak podá žádost k řediteli, on mu ji schválí a propadlík bude dělat znovu čtvrťák. OVŠEM! potom bude opakovat opět CELOU maturitu! - samozřejmě, hrozí nebezpečí, že neudělá zase, nebo neudělá něco jiného, co původně udělal.

Přesně takového kluka tam máme taky. Má unikátní sbírku všech možných i nemožných dys-, tutově je tam i Aspegr. Kluk špatně mluví, není schopen reagovat na nečekané podněty, špatně snáší stres, neumí se vyjadřovat. Navíc je manuálně naprosto neschopný.

A má rodiče idioty!

Kdykoliv dostali nějakou práci, seminárku apod. psala to za něj matka. To bylo zcela jednoznačné. Pak i na mě jednou přišla, že jsem si na něj zasedla. Naprosto odmítala, že mu nesmírně škodí, protože dělá vše za něj. On občas něco zpatlal na čtyřku a tudíž ho propadnout nešlo. Já se matce (i jiné kolegyně) snažila vysvětlit, že maturitu za něj neudělá a on nebude vytrénovaný a nedá to.

Nedal. 3x. Napsali několik stížností, odvolání. Nic nepomohlo.

Opakoval tedy ročník. Přestože ředitelka jim důrazně opakovala, že musí chodit do školy denně, vydupali si individuál, že ho budou učit sami. Tak letos nedal ty didakťáky dva! Zatím.. všechny výsledky ještě nebyly.

Praktickou za něj napsala matka, obhajoba byla na 6-7, dohromady dostal ale 3.

Takže asi po 6 letech má stále jen základní vzdělání. Kdyby ti rodiče nebyli tupí, namyšlení kreténi a nechali ho vyučit nějaký nenáročný učební obor(skladník např.) mohl mít dnes aspoň výučák a pak klidně ... jít na nástavbu a dělat si maturitu ad libitum.

Takže ho ted bude čekat opět záříjový termín.. snad. Ale on to prostě stejně nedá. Je mi ho fakt líto, protože stres z vlastní neschopnosti musí mít příšerný. Prostě, rodiče kreténi 

Offline viktorka_od splavu
49376 příspěvků moje polička 17. května 2017 20:44
Reakce na Dadoo:

díky. no ten náš případ není až takovej, ale trošku podobnej případ...:-/ bohužel to co studuje je pro něho fajn akorát prostě na tu maturitu by se musel hodně snažit (v tom oboru nic bez maturity bohužel není), no a on se snažit moc není schopen - porucha pozornosti a pod jak píšeš, a když ho otec nutil, raděj se přesunul k mamince. ta naslibovala že mu zařídí doučování a samozřejmě skutek utek. připadá mi dost blbý že teďka děcka maturují ve dvaceti letech, mně bylo čerstvě osmnáct a nehrozilo že bych rodiče poslala do háje... 

Offline Dadoo
11700 příspěvků moje polička 17. května 2017 21:26

Tak maturita ve dvaceti je dneska běžná. 15 + 4 =19. Když nastoupí od sedmi, maturuje ve dvaceti. To by se musela zkrátit základka. A to už tu bylo. nejednou.

Nejhorší je, když rodiče nechtějí poslouchat, co jim říkají učitelé. Jasně, jediný učitel by pravdu mít nemusel, ale když se shodne těch učitelů několik, chtělo by se nad tím zamyslet a přestat tlačit děti do vlastních ambicí, zvláště pokud se z úst znalých dozví, že nejsou schopni to zvládnout. 

většina rodičů ale tohle velmi nerada slyší a odnesou to jejich děti. 

Offline Emerald
2686 příspěvků moje polička 17. května 2017 21:41

Dadoo Když si vzpomenu, že já maturovala ještě v 17-ti, protože jsem srpnová... Jeden o 10 let mladší kolega na mě vyjeveně koukal, když jsem mu to říkala, měl pocit, že jsem musela přeskočit nějaký ročník. Podle mě je v tomhle věku každý rok navíc hrozná výhoda i pokud jde o případné studium na VŠ. Některé věci jsou pro starší studenty srozumitelnější, pochopitelnější, taky už si lidi víc uvědomují, co by je v budoucnu bavilo. V těch 17-ti jsem byla ještě naprosté tele.

Offline continuity
43196 příspěvků moje polička 17. května 2017 21:52
Reakce na Emerald:

ja s timto nesouhlasim, ze deti nevedi, co chteji studovat, neni problem toho, ze jsou prilis mlade (rozhodne ne v 18 letech). ano jsou castecne nevyzrali, ale to neni jenom vekem. nekteri tapou jeste ve triceti, ale s tim system nic nenadela. navic clovek se docela hodne rozviji zhruba do tech 25 let veku a do te doby je myslim fajn, pokud ma nejakou pracovni zkusenost, protoze se te zmene lepe prizpusobi.

prodluzovani veku vzdelani nicemu neprospiva a jde to i proti biologii, jestlize chce holka VS a nedejbuh nejaky sestilety obor, ktery si prodlouzi nejakou stazi. konci pak v 26-27, pak chce par let pracovat (ono se opravdu hleda prace s dvema detma na krku, pokud uz ma alespon nejakou pracovni zkusenost pred materskou) a pak uz je kolikrat na deti pozde. nebo jsou s tim problemy. 

Offline Emerald
2686 příspěvků moje polička 17. května 2017 22:03
Reakce na continuity:

Podle mě rok navíc nikomu neuškodí. Ani vzdělávacímu systému, ani studentům.

Offline continuity
43196 příspěvků moje polička 17. května 2017 22:06
Reakce na Emerald:

kdyz ono se to hrozne nabaluje, nejdriv rok odklad, rok delsi zakladka, pak rok nejaky jazykovy pobyt, moje skola je misto peti let uz sestileta a mame z toho ctyri a to se vlastne cestou nestalo nic spatneho ani neobvykleho. 

Offline Emerald
2686 příspěvků moje polička 17. května 2017 22:11
Reakce na continuity:

Nojo, odklady jsou český mor, který moc nechápu. V Německu i v UK se nikdo s nikým nebaví, jakmile dítě spadá do věkové skupiny, která má nastoupit do školy, tak prostě nastoupí.

Offline Dadoo
11700 příspěvků moje polička 17. května 2017 22:13
Reakce na Emerald:

Ve Francii taky. Do školy se nastupuje v roce, kdy dítě dosáhne 6 let. Ať je narozené v lednu nebo v prosinci.

Offline coralline
2309 příspěvků moje polička 17. května 2017 23:19
Reakce na žluťásek:

To existuje? Jestli teda sedí, tak to chci taky

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 18. května 2017 04:36
Reakce na continuity:

ja s timto nesouhlasim, ze deti nevedi, co chteji studovat, neni problem toho, ze jsou prilis mlade (rozhodne ne v 18 letech). ano jsou castecne nevyzrali, ale to neni jenom vekem. nekteri tapou jeste ve triceti, ale s tim system nic nenadela. navic clovek se docela hodne rozviji zhruba do tech 25 let veku a do te doby je myslim fajn, pokud ma nejakou pracovni zkusenost, protoze se te zmene lepe prizpusobi.

prodluzovani veku vzdelani nicemu neprospiva a jde to i proti biologii, jestlize chce holka VS a nedejbuh nejaky sestilety obor, ktery si prodlouzi nejakou stazi. konci pak v 26-27, pak chce par let pracovat (ono se opravdu hleda prace s dvema detma na krku, pokud uz ma alespon nejakou pracovni zkusenost pred materskou) a pak uz je kolikrat na deti pozde. nebo jsou s tim problemy. 

Asi tak, moje o 6 let mladší známá má proti mě náskok dva roky - byla jen osmiletá povinná školní docházka a ona je srpnová. Musím říct, že bych to brala radši, ty dva roky navíc by se fakt šikly z důvodu jak píšete - plánování rodiny (kor když člověk dělá doktorát).

Offline Sweet Potato
40493 příspěvků moje polička 18. května 2017 08:05
Reakce na continuity:

9.třídy jsou plné šestnáctiletých, kteří na základce už dávno nemají co dělat. 

Offline žluťásek
8868 příspěvků moje polička 18. května 2017 08:47
Reakce na coralline:

Jo, několik velikostí. Už jsem to objednala, pak poreferuju 

Offline Mutziputzi banned
20970 příspěvků moje polička 18. května 2017 09:04
Reakce na Sweet Potato:

9.třídy jsou plné šestnáctiletých, kteří na základce už dávno nemají co dělat. 

To proč, něco jim uteče?

Offline Sweet Potato
40493 příspěvků moje polička 18. května 2017 09:12
Reakce na Mutziputzi:

No, osnovy i učitelé základní školy jsou připraveni spíš pro práci s dětmi, tihle se už většinou dětmi být necítí. Takže devátá třída jim toho obvykle moc nedá, nejsou motivováni, buď ji proválčí a proprůšvihují, nebo proflákají, protože se na to vykašle i kantor. (A pro jistotu obvyklé zaklínadlo - neplatí to samozřejmě o všech;-))

Offline Mutziputzi banned
20970 příspěvků moje polička 18. května 2017 09:15
Reakce na Sweet Potato:

Dělaj přijímačky ne, těžko proflákat, mimochodem 14 a 16 je takovej rozdíl? Nemyslím

Offline Sweet Potato
40493 příspěvků moje polička 18. května 2017 09:30
Reakce na Mutziputzi:

Haha, zkus se zeptat nějakého šestnáctiletého.

A přijímačky bych nepřeceňovala, teď sice budou silnější ročníky, ale před dvěma roky tady na jedno celkem normální gymnázium (čtyřleté) brali i ty, co byli bodově v mínusu. A to co jsem psala, se adeptů na gymnázia až tolik netýkalo. 

Offline Potrefenáhusa
38914 příspěvků moje polička 18. května 2017 09:39

moje máma ještě trefila jedenáctiletku, navrch je v srpnu, takže i s VŠ byla hotová snad někdy ve 22, vždycky mi to dávala za vzor, nevím teda proč :-D My měli na ZŠ ve třídě jednu holku, která měla narozeniny někdy v listopadu nebo v prosinci a šla do školy jakoby o ten rok dřív v necelých 6 letech a bylo to prostě celou dobu strašně znát, že je o ten rok mladší než ostatní.

No a v Rusku a spol. chodí do školy v 5, maj myslím taky pořád jedenáctiletej systém ZŠ a SŠ a mě to vždycky bylo trochu podezřelý, dvacetiletá telata doktorky a právničky...tam mi teda taky přijde, že každý dva roky k dobru jsou strašně znát.