Já na všechny mastný skvrny dávám Bril a hodím do pračky. Ale zkus to možná napřed tím Jarem, ten Bril už je "těžká váha". Mně se teda vždycky všechno vypralo a nic nezničilo.
"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět
Po Ordinary (Buffet, Caffeine, Retinol) me pali celej ksicht i kdybych ho pokropila treba jenom svecenou vodou, to je za A) dobre, za B) spatne nebo za C) precti si jak to spravne pouzivat?
Mňa na začiatku pálila trochu tvár, ale po pár použitiach to prešlo. Každopádne, ja som si to najskôr patlala na vnútornú stranu zápästia - pre istotu, keďže sa sem tam viem osypať. Používam hyaluronové sérum, Caffeine, Buffett (ten ale mixujem v ruke s pleťovým krémom a to si spolu dávam na tvár), šípkový olej, Matrixyl a hydratačný krém. Nie naraz samozrejme
Prečítať si návod ako to správne používať ale každopádne nezaškodí ![]()
Emerald to napsala za me. Ja bych jeste dodala, ze pokud by odklad dostalo dite, ktere na nej ma narok, tak nastoupi na stejne urovni jako sestilete deti. Pokud ho dostavaji deti, ktere mohou do skoly nastoupit, tak v te zralosti to je opravdu znat. Rok je dost. Nejde ani o uceni. Dcera ma kamaradky ruzneho veku, ale ty starsi jsou uz "jinde". Ja bych dceri odklad nedala, protoze sama cte, pise, aniz bychom ji nejak aktivne ucili, sama se pta. Nasava vse jako houba. Neumim si predstavit, ze by byla dalsi rok ve skolce.
Otazka: muze se s tim vsim na slunce?
Myslím, že áno. Pokiaľ viem, tak s prípravkami čo obsahujú vitamín C by sa nemalo (moje laické vedomosti....), ale zvyšok by mal byť OK. Ja ich prípravky používam už cez tri mesiace, bola som už aj na slnku a bez problémov.
Ale původně jsem šla s dotazem na vaše tipy na odstraňování mastných skvrn z oblečení. Dva dny, dvoje zmaštěné COS šaty (jedny při prvním použití), jo jo, jsem čuně.![]()
A co žlučové mýdlo? To vypere snad všechno. I když na hedvábí jsem ho ještě nezkoušela.
Prave kvuli vit.C se ptam...
Mne na tom štve právě to, že s nárůstem odkladů, ve velké většině bezdůvodných, se na šestileté dítě v 1.třídě pohlíží jak na exota. DSD je 1.9. a když jsem tenkrát vybírala školu, někde na mne koukaly jak na jurodivou, co bych jim to tam chtěla dávat za miminko. Jinak nejsem ani příznivcem předčasného posílání do školy (kdyby se narodila na konci srpna, vůbec to neřeším) ale jednou je nějak stanoven začátek školní docházky, tak proč je pak sama škola proti tomu. A ve výsledku je jedno, jestli je mezníkem 31.12. jako někde jinde nebo 31.8. Ať s pánem bohem posunou začátek šd až od sedmi let, ale tím se to imho jenom posune celé.
PS: Šla nakonec až v sedmi, v naší školce nuda nehrozila, a ani zdaleka nebyla nejstarší.
Môj mladší je 3.9. a keď som ho bola zapísať, tak ma postupne vytáčali až do momentu, že som mala chuť sa ich spýtať, či by im nestačilo potvrdenie od gynekológa, že som prenášala. Staršia je 31.8. a nikto ani okom nemihol.
Jo, a tie mastné škvrny - všetky riešim úspešne saponátom na riad, akýkoľvek práve mám, vždy úspešne, bez ohľadu na materiál.
Vit C nemám. Ale oni to majú celkom dobre popísané na stránke
http://theordinary.com/vitcguide
Prípadne by vám možno vedela viac poradiť 0zero7
A co žlučové mýdlo? To vypere snad všechno. I když na hedvábí jsem ho ještě nezkoušela.
Mně teda na mastné skvrny žlučové mýdlo bohužel úplně všechno nevypere. Zrovna ty mastné skvrny do toho taky patří. Záleží na tom, od čeho ta mastná skvrna konkrétně je. Pokud od oleje a tak, tak smůla.
Jediné, co mi na to jakžtakž zabírá, je Ďáblík na skvrny Dr. Beckmann. Taková malá flaštička o objemu 50 ml na maziva a oleje. Koupila jsem v DM. Ale musí se to vyprat v momentě, kdy tu skvrnu objevíš, protože jak zaschne, tak už není šance ani s tímhle. Platí třeba i pro skvrny od rzi.
Pak už jedině zkusit čistírnu.
Nejlepší co do efektivnosti na vícero druhů skvrn byl na tohle Ariel Gel Professional, který k nám pro mě z nepochopitelných důvodů přestali dovážet. Nic stejně efektivního jsem od té doby nenašla. Od té doby kombinuju toho Ďáblíka se žlučovým mýdlem a ještě pár dalšími na takové ty méně odolné skvrny.
Prosím, je tu nějaký zdatnější angličtinář, co se vyzná v literárních pojmech? Jak se dá do češtiny přeložit "coming-of-age story"?
Je to totéž, co vzdělávací román (Bildungsroman)? Ten jsem měla na fakultě. Našla jsem totiž zmínku, že to by měl být jenom subžánr té coming-of-age story, tak si nejsem jistá
. Přece jen už jsem ze školy nějaký ten pátek
.
Fleky od retezu na kole mi Dablik vycistil po 10 dnech, na dovolene jsem ho s sebou nemela. Nahazovala jsem retez a zaflakala si rukav, mydlem se to ani nehnulo.
Já právě žlučovým mýdlem odstranila i rok starej flek od kolomazi na oteplovačkách...
No, někdy se to musí nechat působit dýl, než to pustí, a jen jednou mi rozpustilo víc barvu než flek, ale jinak vždycky dobrý...
s retinolom na slnko nie, a vobec ak pouzivate retinol na noc, tak cez den vysoke SPF. Ale pocas leta by som retinol odlozila.
Vitamin C posobi ako antioxidant, pouzila by som ho idealne vecer. Cez den moze ist pod SPF.
V lete z antiage su tusim najbezpecnejsie HA, kofein, peptidy. Inak na leto urcite vynechat/ alebo aspon vyrazne obmedzit retinoly a kyseliny a cez den SPF, aby sa udrzalo, to co je vdaka antiage starostlivosti "opravene".
To jako, že jsi to na to nalila a nechala působit 10 dnů anebo jsi to tím ďáblíkem během těch 10 dnů průběžně polívala
? Pardon, že se ptám tak blbě. Já to zkoušela vždycky jen v rozmezí několika hodin. Když to byla čerstvá skvrna od rzi, tak to dolů šlo, ale jak jsem to nechala dýl, tak jsem s tím fakt nehnula
.
No jo, ale oteplovačky jsou z umělé látky. Já mám skoro všechno z bavlny, takže asi bude záležet, na jakém materiálu ta skvrna je
.
Dámy, děkuji za rady a hlavně za připomenutí Ďáblíka. První kolo na zelených šatech vyhrál flek, byť poněkud pobledl. Na červených fleky vs Jar skóre vyrovnáno, některé zmizely, některé jsem možná prehlídla. Nasazuji do boje lehce archivního Ďáblíka.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí