"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline Mutziputzi banned
20970 příspěvků moje polička 18. května 2017 09:41
Reakce na Sweet Potato:

I za mejch mladejch let jsme v prváku na gymplu byli 14letý i 16letý, fakt jsem jaksi nic nepozorovala a pochybuju, že evoluce poskočila. Mimochodem v Praze na gympl se ani s průměrným výsledkem nedá dostat.

Offline Garfie
28591 příspěvků moje polička 18. května 2017 10:24

Já teda taky myslím, že v tomhle věku jde poznat každý rok. Mně je to v podstatě jedno, v kolik by se mělo maturovat (i když podvědomě maturita=zkouška dospělosti), jen myslím, že by ty děcka měly být +/- stejně starý... u gymplu je to v podstatě jedno, to jsou takoví mimoni všichni většinou :-) Myslím, že problém je to spíš na ostatních školách, nebo ještě spíš učilištích. 

Offline Lamicka
14205 příspěvků moje polička 18. května 2017 14:28
Reakce na Emerald:

Odklady jsou něco strašného. Dcera teď jde do první třídy, tak půlka dětí ze školky má odklad. Píše se to tu na žádost rodičů. Když má dítě opravdu problém, tak ok. Mám ale v okolí dost případů, kdy žádný problém nebyl, ale rodičům se třeba nechtělo dítě ještě vozit do školy. 

Offline Emerald
2686 příspěvků moje polička 18. května 2017 14:45
Reakce na Potrefenáhusa:

To uspěchání školní docházky pro děti narozené na podzim je taky pěkná blbost ( pokud dítě opravdu není nějak extrémně nadané ). Myslím ale, že dřív se moc neřešily ani odklady, ani dřívější nastoupení do školy. I když jsem narozená v druhé půlce srpna, tak nejmladší ve třídě jsem překvapivě nebyla. Měli jsme tam taky dvě spolužačky, které oslavily 6. narozeniny v září. U nich konkrétně ale zrovna nemám pocit, že by byly nějak pozadu.

Je teda fakt,, že jsem sama přemýšlela, jestli dát dřív do školy dceru narozenou na začátku září. Pak ale rozhodlo, že jsme se měli za rok stěhovat do UK, tak jsem jí v tom nechtěla dělat hokej. Pak by totiž za sebou měla už dva roky v německé školce, rok v české, rok v české škole, a pak šup do anglické školy - trochu moc i na přizpůsobivý dětský mozeček.  

Offline Mutziputzi banned
20970 příspěvků moje polička 18. května 2017 14:48
Reakce na Lamicka:

Já stále nechápu co vám na odkladech vadí, že ty děti po odkladu budou napřed před vaším dítětem?

Online ISON
329 příspěvků moje polička 18. května 2017 14:49
Reakce na žluťásek:

Ženy, máte doma některá jeden z mnoha krámů z Tescomy, silikonová víčka na kelímky od jogurtů? Netušíte, zda velký sedí na půlkilovou Hollandii?

(Vyhrála jsem jakousi poukázku na nemnoho korun do eshopu Tescomy, tak hledám nějakou kravinu, kterou bychom využili :)

Mám a sedí :)

Offline Emerald
2686 příspěvků moje polička 18. května 2017 14:51
Reakce na Mutziputzi:

1. Když se v jedné třídě sejdou děti, mezi kterými je rok a půl rozdíl, tak je ten rozdíl hlavně na základce fakt hodně znát.

2. Děti, co by mohly jít do školy, zabírají místa ve školce. 

Offline Potrefenáhusa
38914 příspěvků moje polička 18. května 2017 14:53
Reakce na Emerald:

tak když se pak k tomu přičte ještě ta půlka třídy, co nastoupí po odkladu třeba skoro v 8 letech, tak by tam bylo to nejmladší dítě asi docela chudák, bez ohledu na nadání. Ne třeba hned v tý první třídě, ale v takový 5., 6. myslim je to docela znát, když je někdo skoro o dva roky mladší.

jinak kamarádi maj teď čtyřletý dítě, co se strašně sápe po písmenkách (mají ještě tři starší děti a toho malýho to teda fakt od narození strašně rychle táhne dopředu, jak se snaží jim stačit) a kamarádka je z toho mírně zoufalá, říkala, že vzhledem k tomu, že zná učitelku z 1. třídy (bydlej na vesnici a sama na tý základce taky učí), tak že ho fakt nemůže naučit číst dopředu, ale že to vypadá, že se to stejně naučí sám a pak budou všichni trpět :-D

Offline Potrefenáhusa
38914 příspěvků moje polička 18. května 2017 14:55
Reakce na Emerald:

než jsem to dosmolila, tak jste to napsala taky :-D

Offline Potrefenáhusa
38914 příspěvků moje polička 18. května 2017 14:55

hlavně mi teda taky přijde, že sedmiletý dítě už se musí ve školce úplně brutálně nudit

Offline Emerald
2686 příspěvků moje polička 18. května 2017 14:56
Reakce na Potrefenáhusa:

Nojo, když Vy jste moc epická....

Offline Sweet Potato
40494 příspěvků moje polička 18. května 2017 15:41
Reakce na Potrefenáhusa:

Mne na tom štve právě to, že s nárůstem odkladů, ve velké většině bezdůvodných, se na šestileté dítě v 1.třídě pohlíží jak na exota. DSD je 1.9. a když jsem tenkrát vybírala školu, někde na mne koukaly jak na jurodivou, co bych jim to tam chtěla dávat za miminko. Jinak nejsem ani příznivcem předčasného posílání do školy (kdyby se narodila na konci srpna, vůbec to neřeším) ale jednou je nějak stanoven začátek školní docházky, tak proč je pak sama škola proti tomu. A ve výsledku je jedno, jestli je mezníkem 31.12. jako někde jinde nebo 31.8. Ať s pánem bohem posunou začátek šd až od sedmi let, ale tím se to imho jenom posune celé. 

PS: Šla nakonec až v sedmi, v naší školce nuda nehrozila, a ani zdaleka nebyla nejstarší.

Offline Sweet Potato
40494 příspěvků moje polička 18. května 2017 15:43

Ale původně jsem šla s dotazem na vaše tipy na odstraňování mastných skvrn z oblečení. Dva dny, dvoje zmaštěné COS šaty (jedny při prvním použití), jo jo, jsem čuně.

Online continuity
43197 příspěvků moje polička 18. května 2017 15:44
Reakce na Potrefenáhusa:

to se jeste vystribri. pokud dite neni uplne genialni, co stejne vyzaduje jiny pristup, tak ho za chvili zacnou bavit jine veci. starsi udivila MUDr. na petilete prohlidce, kdy cetla pri kontrole zraku z tabule O jako objeti. znala diky hravemu uceni vsechna pismenka, ale do zacatku skoly to spolehlive vsechno pozapomnela.

Online continuity
43197 příspěvků moje polička 18. května 2017 15:45
Reakce na Sweet Potato:

koncentrovany jar (nebo jiny detergent) nepomohl?

Offline Sweet Potato
40494 příspěvků moje polička 18. května 2017 15:51
Reakce na continuity:

To mám v plánu, ale trochu se toho bojím.

Online continuity
43197 příspěvků moje polička 18. května 2017 15:57
Reakce na Sweet Potato:

co je to za matros? bude se to asi muset vyprat cele.

jinak muz takto odpravil bavlnene kalhoty z bushamana, jsou tkane docela nahusto a ten previt se drzi.

jinak, jak mne poucila segra, ktere v serem davnoveku delala marketing cisticich prostredku, na 80-90% skvrn staci voda a mydlo - pokud se to zacne cistit hned, cca do 20 minut. drzim se toho, pokud si to vsimnu a vetsinou to fakt zabira.

Offline Sweet Potato
40494 příspěvků moje polička 18. května 2017 16:05
Reakce na continuity:

Kolektivní jsou bavlna+hedvábí, teoreticky se mají jen čistit, ale už jsem je prala. Druhé jsou lehké plátno bavlna+polyamid+viskóza, povedlo se mi celý předek osprchovat hovězím vývarem, spousta malých cákanečků, 

Jdu na to, víc zkazit už to asi nemůžu.

Online continuity
43197 příspěvků moje polička 18. května 2017 16:10
Reakce na Sweet Potato:

na hedvabi jar neee. tam nejdriv zkus ten spesl gel na hedvabi.

Offline Potrefenáhusa
38914 příspěvků moje polička 18. května 2017 16:13
Reakce na Sweet Potato:

jak jsem tuhle řešila to popatlaný bílý prostěradlo červenou rtěnkou, tak nakonec se to úplně vypralo jenom v pracím prášku. Ale ty mastný prskance někdy držej a držej :-(