Já dělám obé - krájím o hruď i na lince bez prkýnka.
"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět
Máte můj obdiv. Krájet bochník o hrudník, tak se určitě podříznu
.
krájení krájení... máme kráječ:-) ale to už jsme skoro u vaření, tak mě napadla taková otázka pro krátký průzkum:
vaříte doma podle toho co chutná strávníkům, nebo co chutná vám? nemám teď na mysli že bych odpůrci hub uvařila houbovku, ale tak obecně, třeba děti kdyby si mohly vybrat tak to bude pizza, špagety, smažák, řízek a nic víc, tak jako na přání to někdy udělám, ale když si neřeknou vařím co chci já, i když vím že to úplný nadšení a vylízaný talíře nesklidí. je to běžný nebo divný?
Děkuju, zkusím to někde sehnat ![]()
Já to mám taky tak. Jako jasně, že neuvařím jasný propadák, ale jinak jdu do rizika. Ideální výkend je jeden den špagety
(=sázka na jistotu) a druhý den něco podle vlastní invence. Máme dohodu, že než děcka spustí to svý "blébléfuj" musí aspoň ochutnat!
Děti jsou teda ještě malé, takže občas vařím i něco klasického jednoduchého pro ně a pro nás něco jiného.
Ne, varim tak taky - presne z toho duvodu, ze bysme krome pizzy, kurecich rizku a palacinek nic jinyho nejedli a to teda odmitam. Ocekavam, ze se jim to jeste trochu vytribi a nebudou se tak chtit stravovat do triceti.
Tak nejak to stridam - rada jim uvarim, co maji radi, ale ja si chci sobecky taky udelat nekdy to, co mam rada hlavne ja. A to pak maji na vyber - bud to muzes zkusit anebo budes mit trochu hlad. Pripadne si muzes dat chleba se syrem.
Já mám pocit, že to dělají nový utěrky, proste špatná kvalita. Moje nový už jsou děravý, mamka má snad 30 let stejný... Přitom mi ty moje připadají pěkně hutný, lněný ![]()
A hlavne ty uterky nesajou. Nebo je na to nejaky figl?
je to uplne normalni, jak jinak bych je naucila jist i jina jidla?
ja jim teda varim, co uznam za vhodne, i kdyz si reknou nebo s nima spis domlouvam, jestli chteji k rybe brambory nebo brkasi nebo maso s ryzi nebo kuskusem. z moznosti spagety, smazak, pizza, rizek varim akorat testoviny, zbytek si muzou dat na vylete, kdyz si to odchodi. u nas by proslo i jakekoliv knedlikove jidlo, ale to nejim zas ja. ![]()
musi se trochu oprat, pak uz sajou dobre.
nojo, jenže ti moji strávníci už nejsou malí. a někteří nejsou zvyklí na moje jídla, já jsem některá "jejich" adoptovala a jiná prostě nejsem ochotná pozřít a/nebo ani vařit (třeba ledvinky:-) pro změnu ta adoptovaná jídla co mi zachutnala nejedou druhé části strávníků, jak jinak taky, že:P
popravdě mě tenhle úhel pohledu vůbec nenapadl, brala jsem to tak, že je můj úkol dohlídnout na stravování (ujala jsem se toho tedy zcela dobrovolně, a možná bych si to bývala byla měla rozmyslet?;-) tudíž se postarám aby byla taková všehochuť, každý má víc a míň oblíbená jídla a když nedojí tak ho nezastřelim:-) dokonce dostane i dezert. a rohlík nebo jabko nebo cokoliv si může dát kdykoliv chce. jen jsem dnes narazila na pro mě objevný názor že by to mělo být obráceně. nikdy dřív jsem se s tím nesetkala, tak mě zajímalo jestli je to nějak častý nebo výjimka...
jako pohled, ze mam varit, aby kazdemu chutnalo? to bys v pripade stravniku z ruznych rodin taky mohla varit 3 jidla k obedu? muj ukol je dohlidnout, aby neco snedli a bylo to alespon trochu nutricne vyvazene. teorie, ze nechces, dej si rohlik, je jedna z moznych (dokonce mam knizku, kde ji doporucuji), jenom nevim, jestli nefunguje lepe, kdyz mas ty deti na krku porad. v pripade, ze to je jenom na vikend, tak to nejak proklepou.
Tak je to různé, mám kolegyni, která vaří JEN TO co jí mužíček..já vařím jen občas a buď, co mě napadne nebo se zeptám, je li konkretní přání. Nevařím to, co by nikdo nejed, když jím něco, co někdo jinej ne a chci to, tak si to uvařim klidně jen pro sebe. Ale jak píšu, nevařím denně, to by se to asi omrzelo vařit různý jídla..
no ale já je mám pořád:-) resp skoro, ty volné víkendy jsou spíš tak trochu pro záchranu života (na obou stranách;-)
muž jí naštěstí relativně všechno:-) a když něco chce tak si to umí uvařit sám
jako fakt nenutím nikomu co vysloveně nesnáší, buď to nevařím vůbec (ryby si děláme až na výjimky typu "filé" jen když jsme doma sami, jinak to nemá smysl) nebo tak aby se to dalo vynechat (hříbky do polívky dám, ale do konkrétního talířku je vyberu/si je vybere) atp
Vařím podle sebe, pokud si děti nevýžadají něco konkrétního, ale snažím se o víkendu jednou uvařit nějakou tutovku a podruhé zkusit něco míň oblíbeného. Smažák asi ještě neměli a hranolky jsou u nás výletové jídlo, takže doma vyžadovány nejsou.
tak bych jim to stale nabizela prsne tak jak to delas s temi hribky. u nas taky deti nesni vsechno, ale obcas prekvapi a vezmou si, co predtim ne. treba delam zapeceneho lososa na spenatu, ale mladsi dite spenat proste neji (nevim proc, ve skolce ho pry ji, my vsichni ho mame radi, ale ona obecne nerada zelene jidlo). tak ji dam rybu bez toho spenatu a tise doufam, ze jednou prozre.
nebo neji zeleninovou polevku, ale kdyz se to vymixuje do kremove polevky, idealne s opecenym chlebem, tak to ma dokonce rada. tak vymyslim kompromisy a proste neustale ty nove chute nabizim. zaklad je to nenutit, ale jenom nabizet. presne jak to delas. jeste bych se zkusila zajimat o to, co jim chutna ve skole, je tam mozna inspirace dalsimi jidly.
podle me neni cesta se uplne vyhybat jidlum, ktera jenom nejedi nebo jim nechutnaji az tak moc, protoze znam par uz i dospelych expertu, ktery maji tak omezeny jidelnicek, ze jsou schopni pozrit tak 5 jidel celkem, vcetne hranolku. a takdo dopadne i ta tvoje znama nebo s kym si to mluvila. pokud to proste zni vice mene bez kecu, tak je mise splnena. ze je vylizany talir je bonus a navic je to nespolocenske ![]()
ja to delam taky tak, jenomze u nas je tutovka i pecena ryba nebo strapacky (halusky se zelim).
No tak to mi přijde bezva přístup..
ja to delam taky tak, jenomze u nas je tutovka i pecena ryba nebo strapacky (halusky se zelim).
Tak zrovna obě jídla by u nás prošla u tří čtvrtina ta poslední čtvrtka by frfla, ale nějak by to nakonec prošlo.
Polívky pořád mixuju, teď do nich dávám i opečený rohlík (když si vzpomenu). Ale u nás se jí v zásadě vše, až na syrovou zeleninu.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí