"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline Isca
4891 příspěvků moje polička 22. března 2021 07:52

Karja Souhlasím s Kokoskou, možná trochu hůř funguje ten odtah, ať je to komínem, samotnýma kamnama, nebo kombinací. taky pamatuju na chalupě kovový starý kamna, jedny na vaření a jedny samostatný jenom na topení, a u přikládání jsem nikdy neměla pocit, že by nějaký smrady unikaly ven, jak to mělo jen malý dvířka dole, a při otevření to nejspáš nasálo čerstvej vzduch, a splodiny hučely hezky nahoru,. Pak po přebudování naši nechali udělat krb, kde se otevírá při přikládání celá ta přední prosklená stěna, a vždycky to zasmradí celou místnost.   

Offline Aranel
6617 příspěvků moje polička 22. března 2021 08:40

Karja Normálně v baráku. Ale rodičům teda taky dlouho trvalo, než se naučili topit tak, aby tam nebylo 30. To pak člověk malátnej je...

Ale víc mi asi vadí, když je přetopeno z radiátoru. Jsem taky taková milovnice zimy, mnohem radši si vezmu svetr, než přitápět.

Offline Karja
44729 příspěvků moje polička 22. března 2021 08:54

Kokoska My to právě doma nemáme a nechceme to ani do nového, což spousta lidí nechápe, že tady ,,v lesích,, nebudeme topit dřevem. Možná právě naopak to dělá neplechu v těch nových domech, jak jsou zateplené, utěsněné tak tam nemá kudy nový vzduch a na těch starých profukujících chalupách si člověk ani nevšimne.

Tak jsem ráda, že nejsem sama, už jsem si říkala, jestli si třeba nevymýšlím a nebude mi to chybět.

Offline Karja
44729 příspěvků moje polička 22. března 2021 08:55

MP Marge A ty máš plynový i v novém bytě? Tak to je pak na prd. Asi vaříš s dost odstupem;-). 

Offline Kokoska
34999 příspěvků moje polička 22. března 2021 09:04

Karja tak ony jsou mozna i kotle na drevo nebo kombinovane, nevim, my topime plynem. Pokud by teda bylo pro vas nejak vyhodne topit v kotli drevem, ale asi mate uz nejakou predstavu.

Offline viktorka_od splavu
49359 příspěvků moje polička 22. března 2021 09:07

Karja ja mam takovy katastroficky myslenky, tak bych si v baraku zbudovala vsechno-studnu, komin pro kamna.. ale jen pro pripad, topila bych plynem a vodu brala z vodovodu samozrejme, jinak to je proste pro masochisty

Offline Karja
44729 příspěvků moje polička 22. března 2021 09:18

viktorka_od splavu Ten komín uděláme nebo připravíme, ono to snad i být musí.

Kokoska Ne, kotel to vůbec, spíš mají všichni ty krby, ale jedním z argumentů jsou i časté výpadky proudu,ale to se dá řešit i jinak a ještě mi pofrci i computer a nebudu muset být dva dny s knihou u krbu a opékat asi ty špekáčky:-D

Offline Jos
příspěvků moje polička 22. března 2021 09:23

Karja Mam to naopak, nic jineho mi nezbyva. Nas barak ma dve podlazi a obri sklep. Vytopit to elektrinou by bylo strasne nakladne, tak topime jen v loznicich a jedne koupelne. Hlavni obytnou mistnost vytapime klasickym krbem a nahore v patre mame krbovky. Krb ma ruzne vedene pruduchy, takze vytapi i chodbu (byvaly majitel byl megaloman). Horko necitim, protoze ta mistnost je velika asi jako byt 2+1, kuchyn+obyvak+jidelna v jednom. Z krbu je trochu bordel jak uz ze dreva byva. Ale jinak pohoda. Plyn tu zaveden na hrebenu neni. 

Online Garfie
28571 příspěvků moje polička 22. března 2021 11:01

Evaeva 20 stupňů považuješ za zimu?  Ty bys k nám mohla na návštěvu jenom v létě!! 

Jinak teda my taky nemáme plyn a je to pěkná pruda vytápět celý dům elektřinou, navíc dost poddimenzovanou. Bez kamen bychom se asi neobešli, ale bohužel jsme si dovezli naše původní z bytu, kupovaná spíš na parádu, než na vytápětí a podle toho to taky vypadá. :-/

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 22. března 2021 12:04

Garfie pro mě jo, doma máme 22,5 a stejně nosím dvoje ponožky a nohy mám přesto studené:) Návštěvu bych zvládla, ale bydlet bych tam asi nemohla.

Online Garfie
28571 příspěvků moje polička 22. března 2021 12:20

Evaeva Japonsko na tebe!!  Já mám studený odchov z dětství, vyrostla jsem v takovém tom klasickém baráku, pak jsem bydlela ve starém bytě v centru, to taky nebyla žádná výhra no a Japonsko s přimrzlými záclonami a ledem v dřezo mě dodělo! Taky mám ráda teplo, ale naučila jsem se, že v zimě je prostě zima a už s tím nebojuju. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 22. března 2021 12:22

Garfie no právě, já jsem panelákové dítě. Mně nejvíc vadí ty nohy a ruce, na to žádná mikina nepomůže, i u nás mi to vadí, opravdu teplo mi je jen ve vaně nebo při sportu.

Online Garfie
28571 příspěvků moje polička 22. března 2021 12:31

Evaeva Jo, to je pravda, ty panelákové kamarádky tady vždycky mrznou. Jinak teplé ponožky musím mít přes zimu taky, pořád. Jako mladší jsem je nosila i do postele, ale teď už mi to vadí. 

Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 22. března 2021 13:01

Garfie ja vyrustala v dome,nejdriv se topilo na uhli,takze rano kosa,taky meli rodice nejdriv krb,pak ten zaskleny s rozvodama na topeni+plyn,ted maji kachlova kamna a ja si na tu zimu u nich  nikdy nezvykla.bud je pretopeno v obyvaku kde jsou kamna a v loznicich kosa.....no hrozny.Jezdim k nim rada jen v lete,pozdnim lete kdyz se ohreje cely dum.

Bytovkarum jsem zavidela to teplo doma.

Online Garfie
28571 příspěvků moje polička 22. března 2021 13:04

Zarinya To mi teď připomnělo, jak k naší Japonce jezdí do Čech její maminka na zimu, prý miluje, že tu máme v zimě doma teplo!  (ale teda japonská zima v bytech se vůbec nedá s naší srovnávat)

Offline continuity
43142 příspěvků moje polička 22. března 2021 13:09

Já jsem panelákové dítě, ale přišla jsem na to, že to člověk musí vyřešit i v práci. Muž je studený odchov, v práci má v zimě tak 16 stupňů ( když už pracuje vevnitř), jinak venku. Když jsem byla na materske, zvykla jsem si na 20-21 bez problémů, ale když jsem nastoupila do prace, kde se v těch openspacech zhusta topí na 25, bylo to zas v háji. Teď jsem rok doma a zas je to lepší.

Druhá věc je, že když něco fyzicky delam, zima mi není ani v triku, ale když sedím cely den u počítače, tak jsem večer fakt jak krápník.

Offline Pavlena
6920 příspěvků moje polička 22. března 2021 13:09

Garfie v japonsku bych neprezila..!! V zime vytapim na 22,5..  Ale v lete (pokud klimu pouzivam rozumne) se pod 26-27 nedostanu, tak proste nemuzu mit takovy rozsah teplot..!

Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 22. března 2021 13:11

Garfie to je muj clovek.

Jak jina?Da se to nejak popsat?

Ted uz bytovkarum nezavidim,mame v byte plynovy kotel  a topime si samy,coz je nejlepsi varianta.

Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 22. března 2021 13:15

continuity joooo na mamino,tak jdi neco delat at se zahrejes,jsem alergicka doted.

Online Garfie
28571 příspěvků moje polička 22. března 2021 13:16

Pavlena Jo v Japonsku je holt v létě vedro, v zimě zima, koloběh přírody.

continuity Jo, to je pravda, že když jsem bývala doma sama, byla mi přes den furt zima, ale o víkendu, kdy jsme tu byli všichni, k tomu se vařilo a tak, to bylo v pohodě. Muž mi dlouho nemohl uvěřit, že mi je taková zima. 

Jinak teď jsme si doma vyrobili falešný japonský kotatsu (to je jejich vyhřívaný stolek). Muž přimontoval ze spodu k desce jídelního stolu vyhřívaný elektrický plát a je to úplně super!!