Karja Souhlasím s Kokoskou, možná trochu hůř funguje ten odtah, ať je to komínem, samotnýma kamnama, nebo kombinací. taky pamatuju na chalupě kovový starý kamna, jedny na vaření a jedny samostatný jenom na topení, a u přikládání jsem nikdy neměla pocit, že by nějaký smrady unikaly ven, jak to mělo jen malý dvířka dole, a při otevření to nejspáš nasálo čerstvej vzduch, a splodiny hučely hezky nahoru,. Pak po přebudování naši nechali udělat krb, kde se otevírá při přikládání celá ta přední prosklená stěna, a vždycky to zasmradí celou místnost.
"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět
Karja Normálně v baráku. Ale rodičům teda taky dlouho trvalo, než se naučili topit tak, aby tam nebylo 30. To pak člověk malátnej je...
Ale víc mi asi vadí, když je přetopeno z radiátoru. Jsem taky taková milovnice zimy, mnohem radši si vezmu svetr, než přitápět.
Kokoska My to právě doma nemáme a nechceme to ani do nového, což spousta lidí nechápe, že tady ,,v lesích,, nebudeme topit dřevem. Možná právě naopak to dělá neplechu v těch nových domech, jak jsou zateplené, utěsněné tak tam nemá kudy nový vzduch a na těch starých profukujících chalupách si člověk ani nevšimne.
Tak jsem ráda, že nejsem sama, už jsem si říkala, jestli si třeba nevymýšlím a nebude mi to chybět.
MP Marge A ty máš plynový i v novém bytě? Tak to je pak na prd. Asi vaříš s dost odstupem;-).
Karja tak ony jsou mozna i kotle na drevo nebo kombinovane, nevim, my topime plynem. Pokud by teda bylo pro vas nejak vyhodne topit v kotli drevem, ale asi mate uz nejakou predstavu.
Karja ja mam takovy katastroficky myslenky, tak bych si v baraku zbudovala vsechno-studnu, komin pro kamna.. ale jen pro pripad, topila bych plynem a vodu brala z vodovodu samozrejme, jinak to je proste pro masochisty![]()
viktorka_od splavu Ten komín uděláme nebo připravíme, ono to snad i být musí.
Kokoska Ne, kotel to vůbec, spíš mají všichni ty krby, ale jedním z argumentů jsou i časté výpadky proudu,ale to se dá řešit i jinak a ještě mi pofrci i computer a nebudu muset být dva dny s knihou u krbu a opékat asi ty špekáčky:-D
Karja Mam to naopak, nic jineho mi nezbyva
. Nas barak ma dve podlazi a obri sklep. Vytopit to elektrinou by bylo strasne nakladne, tak topime jen v loznicich a jedne koupelne. Hlavni obytnou mistnost vytapime klasickym krbem a nahore v patre mame krbovky. Krb ma ruzne vedene pruduchy, takze vytapi i chodbu (byvaly majitel byl megaloman). Horko necitim, protoze ta mistnost je velika asi jako byt 2+1, kuchyn+obyvak+jidelna v jednom. Z krbu je trochu bordel jak uz ze dreva byva. Ale jinak pohoda. Plyn tu zaveden na hrebenu neni.
Evaeva 20 stupňů považuješ za zimu?
Ty bys k nám mohla na návštěvu jenom v létě!!
Jinak teda my taky nemáme plyn a je to pěkná pruda vytápět celý dům elektřinou, navíc dost poddimenzovanou. Bez kamen bychom se asi neobešli, ale bohužel jsme si dovezli naše původní z bytu, kupovaná spíš na parádu, než na vytápětí a podle toho to taky vypadá. :-/
Garfie pro mě jo, doma máme 22,5 a stejně nosím dvoje ponožky a nohy mám přesto studené:) Návštěvu bych zvládla, ale bydlet bych tam asi nemohla.
Evaeva Japonsko na tebe!!
Já mám studený odchov z dětství, vyrostla jsem v takovém tom klasickém baráku, pak jsem bydlela ve starém bytě v centru, to taky nebyla žádná výhra no a Japonsko s přimrzlými záclonami a ledem v dřezo mě dodělo! Taky mám ráda teplo, ale naučila jsem se, že v zimě je prostě zima a už s tím nebojuju.
Garfie no právě, já jsem panelákové dítě. Mně nejvíc vadí ty nohy a ruce, na to žádná mikina nepomůže, i u nás mi to vadí, opravdu teplo mi je jen ve vaně nebo při sportu.
Evaeva Jo, to je pravda, ty panelákové kamarádky tady vždycky mrznou. Jinak teplé ponožky musím mít přes zimu taky, pořád. Jako mladší jsem je nosila i do postele, ale teď už mi to vadí.
Garfie ja vyrustala v dome,nejdriv se topilo na uhli,takze rano kosa,taky meli rodice nejdriv krb,pak ten zaskleny s rozvodama na topeni+plyn,ted maji kachlova kamna a ja si na tu zimu u nich nikdy nezvykla.bud je pretopeno v obyvaku kde jsou kamna a v loznicich kosa.....no hrozny.Jezdim k nim rada jen v lete,pozdnim lete kdyz se ohreje cely dum.![]()
Bytovkarum jsem zavidela to teplo doma.![]()
Zarinya To mi teď připomnělo, jak k naší Japonce jezdí do Čech její maminka na zimu, prý miluje, že tu máme v zimě doma teplo!
(ale teda japonská zima v bytech se vůbec nedá s naší srovnávat)
Já jsem panelákové dítě, ale přišla jsem na to, že to člověk musí vyřešit i v práci. Muž je studený odchov, v práci má v zimě tak 16 stupňů ( když už pracuje vevnitř), jinak venku. Když jsem byla na materske, zvykla jsem si na 20-21 bez problémů, ale když jsem nastoupila do prace, kde se v těch openspacech zhusta topí na 25, bylo to zas v háji. Teď jsem rok doma a zas je to lepší.
Druhá věc je, že když něco fyzicky delam, zima mi není ani v triku, ale když sedím cely den u počítače, tak jsem večer fakt jak krápník.
Garfie v japonsku bych neprezila..!! V zime vytapim na 22,5..
Ale v lete (pokud klimu pouzivam rozumne) se pod 26-27 nedostanu, tak proste nemuzu mit takovy rozsah teplot..! ![]()
Garfie to je muj clovek.![]()
Jak jina?Da se to nejak popsat?
Ted uz bytovkarum nezavidim,mame v byte plynovy kotel a topime si samy,coz je nejlepsi varianta.
continuity joooo na mamino,tak jdi neco delat at se zahrejes,jsem alergicka doted.![]()
Pavlena Jo v Japonsku je holt v létě vedro, v zimě zima, koloběh přírody. ![]()
continuity Jo, to je pravda, že když jsem bývala doma sama, byla mi přes den furt zima, ale o víkendu, kdy jsme tu byli všichni, k tomu se vařilo a tak, to bylo v pohodě. Muž mi dlouho nemohl uvěřit, že mi je taková zima.
Jinak teď jsme si doma vyrobili falešný japonský kotatsu (to je jejich vyhřívaný stolek). Muž přimontoval ze spodu k desce jídelního stolu vyhřívaný elektrický plát a je to úplně super!!
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.