"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 22. března 2021 16:04
Reakce na Kokoska:

Zarinya nasi meli neco podobneho, byt s vlastnim vytapenim, kotel na uhli. Takze rano kosa, zamrzly okna, tak do 10 se to ohrivalo na snesitelnou teplotu. A zachod na chodbe, kde se netopilo vubec, strasny vylezt z bytu do ty morny.

​Takový byt jsme měli ve středu Brna ještě v mých 18. Kotel na uhlí v kuchyni a ústřední topení. Koupelnu a WC naštěstí v bytě. I tak bylo děsný být třeba nemocná. Buď si tam mrzla i v posteli nebo jsi musela tahat uhlí. A když jsme se vrátili z chalupy po víkendu, tak bylo zamrzlé i akvárko, protože náš otec vypínal na víkend elektriku. Až myslím, když jsem se odstěhovala, tak to naši předělali na elektriku. I kvůli tomu, že jim majitelka zabrala sklep a neměli kde skladovat uhlí.

Offline Kokoska
34999 příspěvků moje polička 22. března 2021 16:24

Renusatko naši tam bydleli až do roku 2008. A to už ani moc nebyli schopní starat se o to topení. Uhlí se muselo skládat do kůlny na dvoře a nosit do patra, takže ke konci jsme jim vždycky připravili kýble na týden. Kdyby dům nezměnil majitele, který tam pak už nechtěl nájemníky, máma by se tam držela zuby-nehty. Mělo to velký travnatý dvůr, měli tam soukromí, ani se jí nedivím, že se jí nechtělo do bytovky. Ale už by to stejně bylo nešlo.

Offline MP Marge
6875 příspěvků moje polička 22. března 2021 17:11
Reakce na Karja:

MP Marge A ty máš plynový i v novém bytě? Tak to je pak na prd. Asi vaříš s dost odstupem;-). 

​Presne tak! Pouzivam jen zadni horaky, a jeste u toho tancuju na spickach, abych byla v co nejvetsi vzdalenosti

V DeKalbu jsem mela elektrickej, tam to byla pohoda! 

Myslela jsem, ze po tech letech to odeznelo, ten muj strach, ale ne

Offline Kokoska
34999 příspěvků moje polička 22. března 2021 18:01

MP Marge a nemuzes si teda koupit elektricky dvouvaric, nez se takhle nervovat?

Offline MP Marge
6875 příspěvků moje polička 22. března 2021 18:18

Kokoska Vis, ze ja ani nevim, jestli se tady neco takoveho vubec prodava? Vim, co myslis, ale v obchodech jsem to tady v zivote nevidela...

Offline Kokoska
34999 příspěvků moje polička 22. března 2021 18:29

MP Marge tak to me nenapadlo

Offline Karja
44729 příspěvků moje polička 22. března 2021 19:11

MP Marge Hele, tak to snad určitě dá. Nejen dvouplotynkovy vařič, ale i nějaká jak sklokeramická deska normálně se čtyřma plotýnkama a dáš to na ten sporák plynovej. Jako snad nekecám, ale tohle nám přesně volalali zrovna dneska podnájemníci, že si to takhle vyřešili.

Offline barbucha blogger
35886 příspěvků moje polička 22. března 2021 19:22

MP Marge Karja 

No nebo rovnou vyměnit plynovej sporák za elektrickej, ne? Pěkně i s troubou...

Offline MP Marge
6875 příspěvků moje polička 22. března 2021 19:23

barbucha Prosim te, v najemnim byte, kde je v celem baraku zaveden plyn, muzu tezko jen tak vymenit sporak

Offline MP Marge
6875 příspěvků moje polička 22. března 2021 19:24
Reakce na Karja:

MP Marge Hele, tak to snad určitě dá. Nejen dvouplotynkovy vařič, ale i nějaká jak sklokeramická deska normálně se čtyřma plotýnkama a dáš to na ten sporák plynovej. Jako snad nekecám, ale tohle nám přesně volalali zrovna dneska podnájemníci, že si to takhle vyřešili.

​Tak to jsem vubec netusila, ze existuje! Jdu googlit...

Offline barbucha blogger
35886 příspěvků moje polička 22. března 2021 19:29

Jinak já byla zvyklá půl života na studenej odchov - secesní činžák s obrovskejma ratejnama a vysokejma stropama se prostě pořádně vytopit nedal, navíc na jih byla jen kuchyň a pokoj "pro služku"... k tomu kamenná chalupa, která se ohřála vždycky až těsně před odjezdem a teď jsem v (zatepleným, na jih orientovaným)  paneláku zoufalá, je mi furt vedro! Topím jen když fakt mrzne a je pod mrakem, v ložnicích nikdy, a už předem se děsím léta. Letos už skutečně musim vymyslet nějaký závěsy na lodžii, nebo tady chcípnu Loni to slunečník kapku vylepšil, ale chce to přitvrdit... 

Offline barbucha blogger
35886 příspěvků moje polička 22. března 2021 19:32

MP Marge 

Tak ten plynovej můžeš deponovat ve sklepě třeba abys jako neudělala škodu... plyn neplyn, elektřinu máte, ne? Než vařit s hrůzou... pro zlepšení kvality života...

Offline Sweet Potato
40424 příspěvků moje polička 22. března 2021 19:33

barbucha Na el.sporák potřebuješ extra zásuvku/jistič. To tam možná ani nebude.

Offline MP Marge
6875 příspěvků moje polička 22. března 2021 19:34

barbucha Ve sklepe

Ja se radsi nejdriv poinformuju o te desce, jak pise Karja!

Offline Kafenka
18 příspěvků moje polička 22. března 2021 19:35
Offline barbucha blogger
35886 příspěvků moje polička 22. března 2021 19:36

Sweet Potato 

To je možný, to mě nenapadlo (takový dilema jsem nemusela řešit anžto u nás plyn vůbec neni ).

MP Marge 

Ale jo, deska bude taky fajn.

Offline MP Marge
6875 příspěvků moje polička 22. března 2021 19:39

barbucha Anebo si zvyknu, to bude uplne nejlevnejsi

Ostatne ja u toho nijak netrpim - proste jsem se smirila s tim, ze to tak mam. Akorat pro nezasvecene u toho asi vypadam jako magor 

Hlavne ze uz muzu aspon vonne svicky, ty mi chybely nejvic. 

Offline barbucha blogger
35886 příspěvků moje polička 22. března 2021 19:44

MP Marge 

No jo smířila... ale asi to neni nejpohodlnější, když se toho ohně bojíš. Jako naklonit se nad hrnec je občas potřeba

Offline Garfie
28571 příspěvků moje polička 22. března 2021 19:48

Mulen Jak bys byla v Japonsku vděčná!  Jako nehezký to je, ale praktický! A my máme pochopitelně takovou improvizovanou českou variantu. Pod úplně normálním jídelním stolem máme ze spodu přišroubovanou vyhřívací desku, není to nijak vidět, jen to lehce sálá dolů. Přijeď na kafe a uvidíš!!

Offline MP Marge
6875 příspěvků moje polička 22. března 2021 19:55
Reakce na barbucha:

MP Marge 

No jo smířila... ale asi to neni nejpohodlnější, když se toho ohně bojíš. Jako naklonit se nad hrnec je občas potřeba

​Ja cmucham z dalky