"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline whiskas
21093 příspěvků moje polička 28. března 2021 11:33

Kokoska Děkuju! Mám seznam Lenovo, HP - ale to spíše ne ... a MacBook.

Dell už nechci. Když funguje, jsem s ním spokojená, ale dva a půl roku mi přijde poněkud krátká doba. Minulý jsem měla též Dell a vydržel celé čtyři roky . Pročítala jsem různá porovnání a překvapilo mě, že životnost notebooků (konkrétně Dellu) je udáváná kolem tří let. Tak je asi chybka v mých očekáváních. 

Offline whiskas
21093 příspěvků moje polička 28. března 2021 11:38

Jennyfor Děkuju. Potřebuju "kancelářský/pracovní" notebook (převážně tabulky, prezentace, delší dokumenty ...), hry nehraju .

Aktuálně mám Dell Vostro a byla jsem opravdu spokojená, žádné přehřívání, žádné problémy (jen hned po koupi byl velmi hlučný ventiáltor - jak, když startuje letadlo, ale to vyřešila aktualizace BIOS). Přítel má asi sto let starý Lenovo a funguje neuvěřitelně, jen jednou musel měnit baterku. Ale to je ještě původní stroj, který patřil pod IBM a šlo i o jinou cenovou relaci než můj Dell, např. 

V kanceláři měl přidělen nějaký HP a také bez problémů. Jenže on to tak neřešil, když byl problém, tak mu prostě přidělili nový. 

Offline Pavlena
6920 příspěvků moje polička 28. března 2021 11:44

whiskas ty musis mit nejakou spatnou notebookovou karmu.. Ja uz par let sbiram stroje, co odpadnou od kolegu. Jsou to malinko drazsi cenove kategorie (30-40 tis), Dell, Acer, HP. Zase se k nim kolegove chovaj jak prasata, takze vetsina z nich ma urvane panty a tak. Ale funguji mi i dyl nez 8 let, vlastne je nakonec vyradim pouze pro znacnou pomalost. 

Offline whiskas
21093 příspěvků moje polička 28. března 2021 11:47

Pavlena Asi jo , to bude ono. Přitom se k nim chovám pěkně. Ale je fakt, že jsem kupovala v hladině do 30 tisíc, přišlo mi to pro mé potřeby adekvátní. Existuje Reiki na notebooky ?

Offline Jennyfor
2000 příspěvků moje polička 28. března 2021 11:52

whiskas Právě na ty kancelářský věci mi Lenovo připadá dobrý. 
 A viktorka_od splavu : Jak miluju svůj Ipad i ajfoun, tak s Macem jako noťasem jsme si nějak nesedli. Ještě v původní práci jsem dostala jako pracovní Macbook Pro, nějakou nejvyšší řadu, jako krásný byl, spousta vychytávek, ale způsob práce je na něm úplně jiný, aplikace, který jsem potřebovala, mi fungovaly jinak nebo vůbec, měla jsem tehdy zas nějakej šibeniční termín s tvorbou webové aplikace a hrozně mne zdržovalo se v tom fofru ještě učit pracovat na jiném OS. Tak jsem ho poslala v rámci firmy dál. Pak jsem teda trochu litovala

Syn na Maca nedá dopustit.

Offline Karoleena
2948 příspěvků moje polička 28. března 2021 11:58

whiskas Já jsem měla Lenovo dvakrát po sobě, cenově střední třída, ten první byl snad nesmrtelnej, já ho měla tak čtyři roky a pak ho posunula kamarádce, která ho určitě používala minimálně stejně dlouho a bůhví, jestli ho nemá dodnes. Vyměnila jsem ho tenkrát za větší, taky Lenovo, a ten umřel měsíc po konci záruční lhůty, odešla základovka, neopravitelný. Tak si vyber, no. :D Tenkrát by se mi bývala prodloužená záruka hodně vyplatila, škoda, no. Ale jinak jsem s ním byla spokojená taky, dokud se jednoho dne prostě nezapnul.

Pracovní mám Macbook Pro a teda ta votřesná šuntózní klávesnice na takhle drahým stroji je fakt skandál, na tu nadávám kudy chodím. Naštěstí v Applu po vlně hejtu uznali chybu a mění tento typ klávesnice zdarma, jen se k tomu dokopat.

Offline whiskas
21093 příspěvků moje polička 28. března 2021 12:01

Jennyfor Děkuji moc za sdílené dojmy. Beru to tedy vylučovací metodou, ještě si zaškrtám požadavky na výkon, pročtu pár recenzí a pak s konkrétními modely vystartuju na samba, který se v této oblasti orientuje lépe než já, ale nechtěla jsem ho zahltit desítkou strojů.

A taky jsem zvědavá, jestli zítra dorazí technik z Dellu a pokud ano, co "překvapivého" se dozvím. Ale fakt to vypadá na základní desku a to by výměna nebyla rozumným řešením.

Offline Zu
2779 příspěvků moje polička 28. března 2021 12:04

Jennyfor taky na něj nedám dopustit, ale člověk musí být otevřený k tomu přeučit se klávesové zkratky a naučit se pracovat trochu jinak. A hlavně, pokud nepotřebuje pracovat s nějakou aplikací, kterou do něj třeba nedostane.
ale pokud whiskas tohle přijme, tak podle mě je to pecka, i ta práce s balíčkem Office je rychlejší, ten počítač otevře a maká, to je pro mě hrozně komfortní.

Offline whiskas
21093 příspěvků moje polička 28. března 2021 12:07

Karoleena Tahle "náhlá smrt" je hrozná . Tobě se nezapnul, mně se vypnul v průběhu práce. Zahrál mi (asi song na rozloučenou) a vypnul se. 

Popis klávesnice u Mac mě překvapuje, ale když se rozhodli to v Applu zdarma (ne tomu u Applu nevěřím, že je něco zdarma ) vyřešit, tak to je na dobré cestě.

Minulý Dell měl alespoň tolik slušnosti, že jsem jeho odcházení rozeznala, problémy o sobě dávaly vědět. Ale tento nenadálý odchod z plného zdraví mě fakt naštval a proto už žádný Dell nebude .

Online continuity
43146 příspěvků moje polička 28. března 2021 12:13

whiskas proč by výměna nebyla rozumne řešení?

K nákladům na pořízení nového notebooku si pripočti ještě poplatek na přetažení dat, protože z toho zdechleho je asi sama nedostaneš. Jinak bych doporučila si vyhledove vyřešit zálohování, protože může odejít taky disk a nebyla bys teď úplně nahraná.

Offline Jennyfor
2000 příspěvků moje polička 28. března 2021 12:14

Zu no právě, teď bych do něj ráda šla, ale zas se mi už nechce tolik investovat. Jako firemní by to bylo bývalo fajn, jenže se mi to předávání trefilo do blbýho termínu, rozdělanou práci jsem na něm nebyla v tom finiši schopná tak rychle dotáhnout, (právě, blbý klávesový zkratky třeba  ), taky ten linux a webserver a jiný udělátka se chovaly jinak a já měla holt termín. A starý stroj dodělával. Tak jsem s těžkým srdcem nový Macbook směnila s kolegou za nový Lenovo, taky tedy super stroj, a jela rychle dál. No a pak už mi ho kolega nechtěl vrátit

Ale chlapeček onehdá naznačoval, že potřebuje nový stroj. Tak mu třeba ten starý odpadne sem ke mně a já si to na starý kolena vyzkouším.

Offline whiskas
21093 příspěvků moje polička 28. března 2021 12:15

Zu Takže klasický balík Office na Mac funguje? Ve smyslu, že má dosavadní práce nebude ztracena a bude standardně použitelná, byť k dalšímu rozšíření bude třeba změnit pracovní postupy? Kdysi s tím snad býval problém .

Offline whiskas
21093 příspěvků moje polička 28. března 2021 12:19

continuity Já mám zálohu, na externím disku, ale tedy to jsem bohužel neprovedla aktuální zálohu, ale cca měsíc zpět. Dále se mi vše zálohuje na Google disc, přikoupila jsem si rozšířené úložiště, tak by to tam vše mělo být. Co se týče opravy, základní deska prý stojí od 10 tisíc výše, tak váhám, jestli je to rozumné. Ale samozřejmě vydržím, co se zítra dozvím. Navíc, jak jsi psala a bylo mi to v centru Dell řečeno, není jisté, jestli budou aktuálně k dispozici náhradní díly, vzhledem k současné situaci s pandemií a já na něčem pracovat musím. 

Offline Zu
2779 příspěvků moje polička 28. března 2021 12:20

whiskas už před cca 8 lety jsem si Office pro maca kupovala, to určitě problém není. Ale doporučuji se důkldně zamyslet, jestli nepoužíváte třeba nějakéúčetnictví nebo sklad nebo něco, co nutně potřebujete a bude vám fungovat i na macovi. Doba je dál, ale v tomhle může být zádrhel. A chtěla jsem tě poslat do iwantu vyzkoušet, ale ti asi budou také zavření.

Offline whiskas
21093 příspěvků moje polička 28. března 2021 12:22

continuity A když jsem zmínila Goodle disc, naivně jsem si myslele, že když už Google neukládá fotky, tak, že se mi budou ukládat právě na Google disc, omyl. Mám je tedy v iCloudu, ale jsem v tomto "autista" a když si na něco zvyknu ....

Offline whiskas
21093 příspěvků moje polička 28. března 2021 12:23

Zu Ne, ne, žádné takto specializované programy neptřebuju. Vystačím si s Office.

Online viktorka_od splavu
49359 příspěvků moje polička 28. března 2021 12:41
Reakce na Zu:

Jennyfor taky na něj nedám dopustit, ale člověk musí být otevřený k tomu přeučit se klávesové zkratky a naučit se pracovat trochu jinak. A hlavně, pokud nepotřebuje pracovat s nějakou aplikací, kterou do něj třeba nedostane.
ale pokud whiskas tohle přijme, tak podle mě je to pecka, i ta práce s balíčkem Office je rychlejší, ten počítač otevře a maká, to je pro mě hrozně komfortní.

jinak obchody s elektronikou jsou otevrene, zkusit bych tez doporucila

Offline whiskas
21093 příspěvků moje polička 28. března 2021 12:43

viktorka_od splavu Pravdu máš, já už zttrácím přehled, co je otevřené a co ne .

Online viktorka_od splavu
49359 příspěvků moje polička 28. března 2021 12:43

Kokoska tak nas je doma trochu vice a ty pozadovane vztahy mezi jednotlivymi cleny domacnosti...

Offline Sweet Potato
40430 příspěvků moje polička 28. března 2021 12:54

Prosím, nemáte nápad, kde rychle sehnat tenké, lehké rukavice, asi jako do tanečních? Nebo kdysi bývaly noční, kosmetické? bavlna nebo nějaký funkční materiál.

Nebo nepřekáží vám něco takového doma, koupila bych.