"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline slniecko admin
19584 příspěvků moje polička 09. dubna 2021 15:40

Neviete mi, prosím, hodiť nejaký link, kde je vysvetlený vznik českých názvov mesiacov?

Dcéra sa pripravuje na tie všeobecné české testy na VŠ a paradoxne toto jej robí najväčší problém. Ako vymenovať som jej ich dokázala, aj vedela ktorý je ktorý (akurát červen a červenec si imrvére pletiem), ale zdá sa mi, že by sa jej to lepšie pamätalo, keby si to vedela s niečím prepojiť. Ako niektoré sú jasné (leden, listopad), niektoré menej a napríklad na "březen" sme našli dve rôzne vysvetlenia.

A dobre si pamätám (nechcem ju pliesť zbytočne), že sa používajú až od cca romatizmu?

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 09. dubna 2021 15:43

slniecko ano, od Národního obrození. Březen je prý od břízy. 

Offline dorota
1231 příspěvků moje polička 09. dubna 2021 15:47

slnieckoTu máte nejaké odborné zdroje: článok v jazykovednom časopise, referát študentky češtiny. Názvy podobné českým sa v minulosti používali aj v slovenčine, viac info, vrátane výkladu významu je tu: https://www.juls.savba.sk/ediela/ks/2002/4/ks2002-4.html.

Offline dynda
7291 příspěvků moje polička 09. dubna 2021 15:48

slniecko 

Tohle by mohl být důvěryhodný zdroj.

Offline Sweet Potato
40441 příspěvků moje polička 09. dubna 2021 15:52

dorota Ten druhý link - že by se v českých zemích sbíral červec, to asi sotva.

Offline Candance
5633 příspěvků moje polička 09. dubna 2021 15:53

slniecko kdyz se me ptal kolega, tak jsem to odhadla a podle nekterych zdroju vys dokonce vetsinou spravne. Jen prosinec jsem shrnula, ze prece prosime o darecky, ne? to mi tedy neuveril a tim padem ani ty spravne

Offline dorota
1231 příspěvků moje polička 09. dubna 2021 16:05

Sweet Potato Myslím, že študentka sa opiera o etymologické slovníky, kde sa to spomína. Niektorí, najmä starší autori uvádzajú, že červen súvisí s červcami. V tom pôvodnom odkaze nie sú zdroje, ale tu sa to spomína tiež aj s odkazom na slovníky. Nemám teraz poruke český etymologický slovník, ale v slovenskom etymologickom slovníku sa uvádza, že červený súvisí s nedoloženým slovesom červiť odvodeného od psl. červ, pričom pôvodný význam slovesa červiti bol farbiť červom - červené (purpurové) farbivo sa získavalo so zvláštneho druhu hmyzu (červce). Myslím, že výklad v českých slovníkoch bude rovnaký/podobný.

Offline Sweet Potato
40441 příspěvků moje polička 09. dubna 2021 16:27

dorota To vím, červec nopálový, barvivo košenila. Název barvy s ním souvisí. Ale že by se sbíral (v tropech a subtropech) zrovna v těchto dvou měsících, to asi ne. A že by o tom byla obecná povědomost?

Offline barbucha blogger
35890 příspěvků moje polička 09. dubna 2021 16:31

Candance 

Nebyl prosinec původně prasinec? Jakože zabíjačky?

Offline barbucha blogger
35890 příspěvků moje polička 09. dubna 2021 16:33

dorota Sweet Potato 

Červen - začínalo se červenat ovoce, ne? Červy ani barvení bych do toho netahala... Ale pak teda zas nevim co s červencem

Offline dorota
1231 příspěvků moje polička 09. dubna 2021 16:39

Sweet Potato To neviem, ale tu je ďalší popularizačný výklad od jazykovedkyne, kde sa spomína, že červci sa zbierali v červnu a červenci, rovnaký výklad je aj tu.

Offline Tabea
8135 příspěvků moje polička 09. dubna 2021 16:40

barbucha červenec, ještě pořád červenalo ovoce...

Offline mitford sister
1718 příspěvků moje polička 09. dubna 2021 16:43

slniecko já jako patronka na patreonu podporuju kanál Na potítku (youtube, napotitku.cz) a oni dělali podcast přesně o tomhle (vč. srovnání s dalšíma jazykama). ale na youtube ani webu to nevidím, jen v aplikaci na patreonu. ale snad se dá stáhnout a poslechnout i bez nutnosti stát se patronem.

jinak na potítku má výborný obsah nejen pro maturanty (rozbory literatury, jazykověda, filosofie, společnost...). plus kluk je fešnej!

Offline dorota
1231 příspěvků moje polička 09. dubna 2021 16:43

Tabea barbucha No, podľa výkladov, na ktoré odkazujem vyššie, červenec je vlastně původně malý červen, přípona zde vyjadřuje následnost, červenec následuje po červnu.

Offline 0zero7
11894 příspěvků moje polička 09. dubna 2021 18:46

Zarinya k tomu scitani lidu, mas obcanku? Ja uz strasne dlouho ne. 

Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 09. dubna 2021 18:48

0zero7 mam.

Offline 0zero7
11894 příspěvků moje polička 09. dubna 2021 18:50

Zarinya aha. Tak to pak jo. Ja jsem vydedukovala, ze bez obcanky Se nescitam :)

Offline slniecko admin
19584 příspěvků moje polička 09. dubna 2021 20:30

Ďakujem veľmi pekne všetkým , teda, myslela som, že to bude jednoduchšie. Našťastie ona nepotrebuje nejaké rozbory, len vedieť vo všeobecnom rozhľade, čo je čo, aby vedela reagovať na otázky typu "čo sa stalo X-tého března XXXX. Tak sa to naučí jednoducho porade.

mitford sister vďaka, nasmerovala som ju tam, nech si to aspoň zbehne, aby videla, čo sa u Vás učí inak, aby bola pripravená.

Offline marieu
5155 příspěvků moje polička 09. dubna 2021 20:44

Přikvačila jsem s dotazem- je tady hudební vlákno?? S hudbou, co posloucháte- jako inspirací?!?

Offline dzizisketa
8975 příspěvků moje polička 09. dubna 2021 21:14

marieu

Je, ale asi někde zapadlé.

Tady