"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline Sweet Potato
40481 příspěvků moje polička 13. zaří 2021 18:57

euridike Nebo Josef Kožíšek.

Mne kdysi jedna stařičká "teta" učila tuhle.

Offline euridike blogger
3906 příspěvků moje polička 13. zaří 2021 19:11

Sweet Potato 

No tak to je úžasná náhoda - totiž - já si z dětství pamatuju několik básniček, u nichž neznám /neznala jsem/ autora - tu o špačkovi, potom o ježkovi Bodlinovi, co jednoho rána vyšel z Kolína, potom je básnička, která začíná slovy "Šla veverka na procházku, měla klíče na provázku, hopy, skoky, přes javory, ztratila klíč od komory" - tu napsal právě Jos. Kožíšek - no a z jedné jsem si pamatovala jen malý kousek, dost mě to mrzelo - a to jsou právě "Malí gratulanti" - takže jsi mi udělala fakt velkou radost, díky...

Offline Sweet Potato
40481 příspěvků moje polička 13. zaří 2021 20:02

euridike To mám taky radost.

Můj muž zase s nostalgií vzpomínal na tu o krtkovi v sametovém kabátu, kdysi jsem ji pro něj sháněla v knihovně.

V sametovém kabátu,
v každé ruce lopatu,
vyšel krtek na zahradu
do fial a salátu.

Ryje, ryje černý pán,
už je celý zasypán,
pod záhony v kypré zemi
má prý zlatý tulipán.

Smály se mu žížaly,
že mu poklad schovaly,
že si koupí zlatou pilu
na kořínky fialy.

Kam ty, krtku, kam ty jdeš,
vždyť už poklad nenajdeš!
Zajdu já si na žížaly,
potrestám je za krádež.

Autor: Jozef Kožíšek

Zdroj: Jiskry a plamínky

Offline dorota
1231 příspěvků moje polička 13. zaří 2021 20:35

Karja , continuity v slovenskej televizii na Dvojke bol v sobotu francuzsky dokument Prežili sme jedenásty september, ak si dobre pamatam z r. 2020,  vystupuje tam 5 prezivsich, traja zo severnej veze (dvaja z nich uviazli vo vytahu a opisovali, ako sa odtial dostali), jeden z juznej veze (jeden z tych pokrvnych bratov, na ktorych odkazuje clanok od continuity ), co unikol cca z 84. poschodia, myslim, ze to bolo prave jedno z poschodi, ktore bolo nad alebo v mieste narazu. Piatym bol hasic, ktory bol v case zrutenia budovy spolu s par kolegami a jednou pani cca na 4. poschodi, ak si dobre pamatam, zrutenie prezili. Myslim, ze ti hasici boli jedny z mala ludi, co ich vyprostili zivych po zruteni budovy. Velmi zaujimavy dokument, odporucam.

Offline Tak Betty
6153 příspěvků moje polička 13. zaří 2021 22:52

Syn chtěl svému 11letemu dítěti zřídit účet u spořitelny a nestačil mu k tomu rodný list syna. Musí se na pobočku dostavit se synem a jeho OP, nebo pasem.  Ani mu to ještě nechtěli říkat. No , překvapilo mě to. 

Offline žluťásek
8868 příspěvků moje polička 13. zaří 2021 23:04

Tak Betty tyjo, vždyť není povinnost mít pro dítě pas ani občanku, to je divné pravidlo

Offline Tak Betty
6153 příspěvků moje polička 13. zaří 2021 23:21

žluťásek mě to taky překvapilo, myslela jsem, že jakýkoli účet si můžeš zřídit i online .

Offline Karja
44750 příspěvků moje polička 14. zaří 2021 00:05

Tak Betty Můžeš, ale ty doklady si tam musíš vyfotit. 

Offline Lamicka
14199 příspěvků moje polička 14. zaří 2021 08:06

Karja me podobne udivuji ty pribehy, kdy byli lidi napr. ve 14.patre a po zhrouceni je za 24 hodin vyhrabali zive. Museli mit obrovske stesti, kdyz si vezmes co vsechno se na ne zritilo. 

Offline Luna
10868 příspěvků moje polička 14. zaří 2021 09:07

Tak prý budu mít neplacené volno na studium. Pominu to, že střídavě bulím, lituju se, nenávidím celej svět a chci, aby můj komiks byl světový bestseller a já už nikdy nikdy nemusela do školství, tak otázka: Jak je to se zdravotním pojištěním? To si musím po ty dny zaplatit nebo jak?

Offline continuity
43188 příspěvků moje polička 14. zaří 2021 09:11

Karja no vyfotit,musí je ověřit vycvičený kurýr. 

Tak Betty dítě musí mít doklad totožnosti s fotkou. Má to tak více bank, takže počítám, že to je spíš nějaký předpis než jejich výmysl. 

Já jsem tam děti ani nevodila, jenom jejich pasy.

Offline euridike blogger
3906 příspěvků moje polička 14. zaří 2021 09:13

Sweet Potato 

No ta o krtkovi je taky krásná, díky!

Offline Kokoska
35020 příspěvků moje polička 14. zaří 2021 09:13

Luna a nemohla bys ucit soukrome nebo na nejake ZUS ci jak se to jmenuje, kde bys mela svobodnejsi rezim?

Offline Luna
10868 příspěvků moje polička 14. zaří 2021 09:19

Kokoska Kdyby byla možnost, dělám to dávno.

Offline Kokoska
35020 příspěvků moje polička 14. zaří 2021 09:26

Luna promin, holt jsme v blbych dotazech, tak jsem se blbe zeptala

Offline Sweet Potato
40481 příspěvků moje polička 14. zaří 2021 09:30

Tak Betty Dělala jsem dětem účty pod svým, taky ve Spoř., nic takového nebylo nutné

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 14. zaří 2021 10:55

Kokoska ZUŠ neznamená moc svobodnější režim. Zaprvé pracuješ odpoledne, a pokud chybíš, obvykle to musíš dětem nahradit. Alespoň u ségry to tak mají. Podle mě jedině soukromé hodiny Luna 

Offline Karja
44750 příspěvků moje polička 14. zaří 2021 11:01

Garfie continuity No to jsou teda příběhy,lepší to snad nevědět! Hrůza. 

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 14. zaří 2021 11:18

Luna Soukromé hodiny bych zrovna potřebovala. Mladší syn se rozhodl pro umělecký obor. Je spíš počítačový, ale nějaké práce na papíře, odevzdat musí. Talent by možná i byl, ale práce ne.

Offline Lamicka
14199 příspěvků moje polička 14. zaří 2021 11:43

Luna je tam nejaka vyjimka pro osoby pecujici o dite do 7 let nebo 2 do 14, pak zdravko hradi stat, ale nevim jestli to jde u neplaceneho volna... zdravko si clovek kdyztak uhradi, spis vidim problem u vypadku socialniho pojisteni. 

Nemate tam nejake soukro skoly kresby a malby? Dcera chodi v Praze do Kreslirny, v necem takovem te uplne vidim.