"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline Garfie
28572 příspěvků moje polička 01. ledna 2023 16:17

Evaeva jj, už jsme se tady o tom kdysi bavily, líčila jsem, jak známá zůstala úplně bez prostředků, ale už je to teda pravěká historka. Ale ty moje kamarádky bez práva fakt nechápu Zarinya! :-)

Třeba když mi kamarádka dluží peníze, posílá to její manžel, protože ona to ani neumí, ani nemá přístup, tvl, normální ženská v 21.století, mně to mozek nebere. Ale ony se tím prostě nechtějí zabývat....jednu už jsem donutila založit si vlastní účet, ve chvíli kdy začala naplno pracovat a navíc vydělávat mimo práci přednáškami.

letfenixa Taky mám tohle téma ráda, vůbec to rozdělení financí v rodinách a tak. Vždycky mě to zajímá, jak to mají jinde. :-)

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 01. ledna 2023 16:21

Zarinya Aha, to jsem špatně pochopila.
Mě by to totiž asi ani nepřekvapilo, zrovna včera jsem si vzpomnela, ze moje máma svou mámu vidala 3x za rok, když nás k ni vozila. A mezitím očividně nebyly v kontaktu, protože když se jí narodil benjaminek, tak to mimino proste jednoho dne přivezla s sebou ... babičku malém kleplo, očividně neměla tuseni. 

Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 01. ledna 2023 16:23

MP Meri no ja zas o svym synovi toho vim vic nez bych potrebovala.

Offline moora
8668 příspěvků moje polička 01. ledna 2023 16:24
Reakce na Kan:

Zarinya Jak na to může doplatit dárce? Jediné co mi napadá je, že nemá napsáno dožití, jinak nevím.

​fakt si nedovedes predstavit, ze je ti 80+, nejsi navic treba uplne zdrava a nekdo ti zneprijemnuje zivot?

Offline moora
8668 příspěvků moje polička 01. ledna 2023 16:32
Reakce na Zarinya:

​hm takze to vypada,ze uz bych mela zacit setrit pro dedice jinak jsem v haji.

​jako zalozni plan B se urcite neztrati

Offline Kora
příspěvků moje polička 01. ledna 2023 16:32

Zarinya jo, to je možná varianta, účet mohl být na ní, byt taky.  Asi bych všechno zjistila jednoduše,  kdybych kontaktovala svou nevlastní sestru. Ale to se mi fakt nechce.

Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 01. ledna 2023 16:37

moora to je fakt.

Offline moora
8668 příspěvků moje polička 01. ledna 2023 16:37
Reakce na Garfie:

vím třeba o dvou kamarádkách, které vůbec nemají vlastní účet a jejich peníze chodí na účet manžela, jedna ani nemá disponibilní právo! Vůbec to nechápu. 

​to je tak strasna naivita, nechapu, nechapu

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 01. ledna 2023 16:39

Garfie To je hodně divné, že nemají vlastní účet. Myslím, že v bývalé práci to byla nutnost, na účet manžela mi odmítli posílat výplatu a hotovost nevedli, ale je to asi 10 let zpět.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 01. ledna 2023 16:39

moora ani nemusí jít o zlý úmysl, stačí, když se manžel zabije v autě a než se všechno vyřídí...

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 01. ledna 2023 16:40

Kan moje máma do relativně nedávna taky neměla vlastní účet, ale disponibilní právo ano.

Offline moora
8668 příspěvků moje polička 01. ledna 2023 16:42

Evaeva presne tak. Nebo ty neco slibis a mas nejlepsi vuli to dodrzet, ale prejede te autobus... a pak nastupuji tvoji dedicove

Offline Garfie
28572 příspěvků moje polička 01. ledna 2023 16:45

Kan To je správný přístup a třeba u mojí ségry v práci je to je taky tak, musíš mít vlastní účet.

Taky to byl "důvod" pro manžela, aby si ho ta moje kamarádka vytvořila, řekla mu, že to po ní chtějí v práci, protože jí po dvaceti letech manželství bylo hloupé založit si ho jen tak. 

Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 01. ledna 2023 16:46

Kora tak se do toho nenut,kdyz jsi stejne nic necekala.Ale vysvetleni nejspis bude,ze bylo vse na ni.

je to tedy taky sprostarna,no

Offline Karuna
příspěvků moje polička 01. ledna 2023 16:50
Offline Lenka22
2648 příspěvků moje polička 01. ledna 2023 16:53

Myslím, že minimálně kvůli důchodu musí mít člověk účet na svoje jméno... máma si léta chodila pro důchod na poštu, ale pak jsem ji přemluvila, ať si to nechá posílat na účet, ale důchoďák chtěl její vlastni účet, ne tátův. Tak jsme založili účet na její jméno. Přišlo mi to od nich  (důchoďáku) rozumný, nemůžou vědět, jak to v které rodině chodí... 

Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 01. ledna 2023 16:55

Lenka22 v nemecku svoje konto nepotrebujes.Jako nekde mozna jo,ale kvuli duchodu napriklad ne.

Muz ma duchod od jara a chodi na moje.

Offline monis
1611 příspěvků moje polička 01. ledna 2023 17:00
Reakce na moora:

​to je tak strasna naivita, nechapu, nechapu

moora znám dost do podrobna případ, kdy v totožném uspořádání rodinných financí manžel nemalé úspory prošustroval a manželka na to přišla až když byla na účtě fakt nula, a to od cizí osoby ( jak jinak)...Manželka vš vzdělaná.

Offline Makara
3652 příspěvků moje polička 01. ledna 2023 17:04

Já ty přepisy nemovitosti ještě za života chápu, asi že su "ze statku". Prostě když starý hospodář už byl starý, tak to převzal jeden potomek. Tři hospodáři v jednom chlívě fungovat nemůžou. Takže muj otec dostal dům, který napřed zrekonstruoval, babičce udělal výminek a vše pak léta udržoval. Asi by se mu nelíbilo, že nedělá na svém a v budoucnu se bude vyplácet z něčeho, co z velké části vybudoval. Babička s nimi dožila. Teď s rodiči bydlí můj bratr s rodinou, takže se řešilo, protože se mu taky nechtělo investovat  a pak se obávat, že to vlastně není tak úplně jeho. Rodiče mu tedy dům darovali a mně a sestře dali peníze. Že to neni polovina hodnoty domu mě nevadí, i to považuji za spravedlivé, protože jim brácha pomáhá víc než já, když je po ruce. Trochu mi vadí, že si nedali věčně břemeno, ale jako bratrovi věřím.

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 01. ledna 2023 17:05

Mne účet přijde tak nějak jako součást vlastní identity, nebo jak bych to řekla. Ten jedn účet nechapu úplně stejně, jako třeba ty společné účty na fejsbooku  Třeba chci koupit mužovi dárek a nechci, aby mu píplo hned upozornění ... nebo nechci každej den byt zahlcena milionem jeho transakci, který mě nezajimaj ... přijde mi to hrozne obtěžující a neprakticky.

(Něco jinyho je samozřejmě spolecnej účet pro hypo apod.)