JankaM Já bych respektovala rozhodnutí dárců a jak už jsem psala včera, darování za života mi přijde jako nejlepší řešení.
"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět
Já se teda svého podílu na dědictví vzdala ve prospěch sestry, ona bydlela v podnájmu, já už měla vlastní byt a dům s manželem. Dům po tátovi je relativně velký, na dobrém místě, nikdy by mě nedokázala vyplatit a švára nechtěl jít bydlet a opravovat cizí nemovitost, ve hře bylo, že to prodáme a rozdělíme se...dědictví se vzdala v její prospěch i máma, což mě, přiznám se, trochu zaskočilo. Ale beru to tak, že bydlí společně a ségra se o ni v případě potřeby postará. Když ale nechaly zrušit věcné břemeno (kvůli hypotéce), byla (a vlastně jsem pořád) trochu naštvaná. Když se ségře něco stane, dům zdědí švagr-a co bude s mámou? Znovu se ožení a bude vymalováno. Vím, že je to katastrofický scénář, ale stejně.
Kan mne darovani za zivota neprijde stastny.Znam hodne pripadu kde nato nakonec doplatil ten darce.
A muj otec je uplne nekompromistne proti tomu a myslim,ze ma pravdu.
Kora to je dost zvláštní, k pozůstalostnímu řízení bys možná přizvaná být nemusela, nevím, ale jako dítě jsi snad neopomenutelný dědic.
A pokud bys byla vyděděná, předpokládám, že i tak bys měla být vyrozuměná. ( Je to jen laický pohled, určitě tu je někdo, kdo by věděl.
Garfie muj otec si treba preje aby kdyby umrel,my se sestrou dedily az nebude ani mami,ja s tim problem nemam,ale u moji sestry si jista nejsem tak ho honim do zaveti a tam jsou velke majetky tak by to bylo vic nez dobre,ale on je v tomhle povercivy jak muj muz.![]()
rozarka taky to tak vidim a jsem zvedava co napise nekdo kdo tomu rozumi.
Kora To je fakt divný. To vydědění není úplně jednoduchý, to se mi nezdá. Leda že by mu nezůstal vůbec žádný majetek? Zajímalo by mě, co na to řeknou zdejší právníci.
Zarinya Souhlasím s tebou, mamince mojí kamarádky dokonce notář přímo při dědickém řízení vymluvil, aby se vzdala dědictví ve prospěch dětí. I takové ty tlaky ze strany dědiců přímo nesnáším.
Někdy je to prostě komplikované. Třeba moje kamarádka vlastní část činžáku, v jednom bytě bydlí, v druhém bydlel táta se svojí druhou ženou. Když tatínek zemřel, nechala ji tam pochopitelně bydlet, zadarmo. Jenomže už tam žije patnáct let, navíc se s kamarádkou téměř přestala stýkat (nebo spíš její rodina, dřív se vídali s rodinami nevlastních sourozenců, ale to úplně přestalo), je to taková podivná situace....
Zarinya taky mi to nepřijde dobré. Moje babička měla závěť sepsanou desítky let, obě její děti i druhý manžel věděli kdo co dostane, ale za života to bylo její.
Zarinya Jenomže i v případě závěti vás nemůže opominout, tady je jediný způsob, že by to přepsal na maminku....
Zarinya to se dá ošetřit, známí si takto nechali sepsat něco u právníka, že majetek přejde na pozůstalého manžela celý a až po smrti i jeho, přijde na řadu dcera.
rozarka taky myslim,ze by to nejak slo udelat.
Zarinya Jak na to může doplatit dárce? Jediné co mi napadá je, že nemá napsáno dožití, jinak nevím.
Evaeva Tak závěť a darování nemovitosti za života, jsou dvě různé věci. Ne?
Kan no,me se to tu uplne nechce rozebirat ac to bylo u sestrenek,ale fakt velky spatny,vlastne pro vsechny a nechat si teta ten barak napsanej na sebe bylo by to uplne jiny.A muj otec ji rikal nedelej to.....acdala mu za pravdu.pozde ovsem.
Tchyne to samy.....
Garfie Něco trošku podobného teď řeší moje kamarádka. Bydlív domě, kde dole bydlela maminka přítelem. Před rokem maminka umřela, kamarádka se sestrou zdědily celý dům (půlka byla maminky, druhou půlku na ně přepsal tatinek, když se rozváděli). Sestra má svůj vlastní dům, kamarádka ten svůj dokončuje. Otázka je, co s tím zděděným domem, až se přestěhují, protože v něm stále bydlí přítel maminky, který to z důchodu asi celé neutáhne. Na dlažbu ho vyhodit nechce, pro její děti je to dědeček, ale zas peníze by se jí hodily.
Kan ono to z pohledu obdarovanych nemusi byt spravedlive a i kdyz toho cloveka na ulici nevyhodi uz to nemusi byt prijemne souziti.A taky si treba reknou tak uz mi vse dal tak uz od nej nemam co cekat a vztahy jsou v tu ranu nekde uplne jinde.....jako uskali nese vsechno,ale darovat vse co mam a videt co se pak muze stat neni hezky.po smrti mas aspon klid a nevidis co se treba zvrhne.![]()
A nevi nekdo, jak to je s prijmem z pojistneho plneni v pripade rozvodu? Je to taky majetek toho jednoho z partneru, jako prijem nebo dar, a nebo se to pocita do sjm? Diky
Zarinya Tak to chápu. My s tím v rodině máme dobrou zkušenost, všem je to jasný co dostanou po rodičích a třeba prarodiče to konzultovali se všema dětma a každej se k tomu vyjádřil. Tady to dělení po smrti, kdy máš třeba 1/3 domu, lesa, pole, mi přijdou nešťasný.
Kan no pockej....vsem je jasny co dostanou?
takze jim to jeste nikdo nedaroval...coz je tedy jina situace.
A jen dodam,ze co se odehralo u sestrenek bych pred tim fakt prisahala,ze se nemuze stat/nemuze blbe dopadnout.A stalo se.![]()
ony pak i faktory jako treba jejich muzove/zeny zamichaji kartama uplne jinak.
exmanzel od sestry taky rikal,kdyby jsme se rozvedli pujdu s igelitkou a pak vystehoval cely byt.![]()
Zarinya souhlasím, partneři dědiců můžou vyvinout tlak, který způsobí, že se jinak milující sourozenci rozejdou ve zlém a navěky. Taky znám z blízkého okolí.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.