"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline luciole
1232 příspěvků moje polička 11. srpna 2017 14:39

Já bych teda po zkušenostech s vařením na různých typech varných desek nic jinýho než plyn nechtěla. Mám klasickej sporák a vaření na ohni je nejlepší. Sice průběžně opaluju chňapky a vařečky... A nevím o jakým drhnutí furt mluvíte. Mám nějakej Kitchen cleaner se sodou, nastříkám, za chvíli setřu a je to.

Offline Potrefenáhusa
38918 příspěvků moje polička 11. srpna 2017 14:58
Reakce na Jiná Realita:

u mýho sporáku se daj ty knoflíky sundat a celkem neproblematicky to umejt, ale jako jo, je to práce navíc

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 11. srpna 2017 15:00
Reakce na Potrefenáhusa:

správně naleštěná deska taky chce víc než jen přelíznout hadříkem, tak jednou týdně musím oškrábat nějakou spešlškrabkou a vyleštit ultrajemným peelingem  protože se kolem varných ploch (nemám indukci) dělají takové hůř vyčistitelné kruhy. ale pořád mi to přijde nesrovnatelně pohodlnější, než nějaké rošty a kolečka. zas tak moc nevařím, abych docenila to, že na ohni se nepopiratelně vaří líp.

Offline Potrefenáhusa
38918 příspěvků moje polička 11. srpna 2017 15:04
Reakce na Jiná Realita:

já mám sklokeramiku, ale bez dotykového displeje, s knoflíkama. ke štěstí mi stačí nějak normálně vyčištěná, i na tu správně naleštěnou nejpozději do 2 sekund dosedne první oranžový chlup...

Offline Tulipe
2474 příspěvků moje polička 11. srpna 2017 15:05
Reakce na luciole:

Já bych teda po zkušenostech s vařením na různých typech varných desek nic jinýho než plyn nechtěla. Mám klasickej sporák a vaření na ohni je nejlepší. Sice průběžně opaluju chňapky a vařečky... A nevím o jakým drhnutí furt mluvíte. Mám nějakej Kitchen cleaner se sodou, nastříkám, za chvíli setřu a je to.

Ja teda taky kopu za team plyn, ale uznávám, ze rozdíl v čištění to je. Nejde jen o setření plochy, ale právě když něco zateče do knoflíků... 

Ale třeba i Wok hořák za to stojí :)

Offline viktorka_od splavu
49378 příspěvků moje polička 11. srpna 2017 15:06
Reakce na Jiná Realita:

na indukci se mi nic takovyho nedela, ale skrabku mam a obcas pouziju, to jo;-) jinak jen jar a voda. varim furt a moc:-)

Offline luciole
1232 příspěvků moje polička 11. srpna 2017 15:14
Reakce na Tulipe:

Ale jo, uznávám, je to občas trochu opruz. Já mám teda knoflíky ještě zepředu, takže tam nic nezatéká. Ale ohni se stejně nic nevyrovná...

Offline domenica blogger
8034 příspěvků moje polička 11. srpna 2017 15:18
Reakce na luciole:

Taky team plyn. A o nic jiného nestojím. 

Offline andulka01
12862 příspěvků moje polička 11. srpna 2017 15:36

Kopu za team plyn, ale vlivem životních změn přecházím na (snad zatím) elektrickou dvojplotýnku :-) Ovšem když se chce, dá se... Doplňujeme samostatným grilem a Remoskou.

Offline žluťásek
8868 příspěvků moje polička 11. srpna 2017 15:56
Reakce na andulka01:

Doporučuju dvouplotýnku indukci, nemůžu si ji vynachválit. Oproti dřívější elektrické (ze které jsem se mohla vzteknout) je to nebe a dudy. Co se vaření i údržby týče.

Offline andulka01
12862 příspěvků moje polička 11. srpna 2017 16:03
Reakce na žluťásek:

Díky :-) to mi nedošlo, že bych si mohla prozatímně pořídit dvouplotýnku v indukci. Vznesu dotaz :-) nebo možná ne a až přijde dostatečná výplata, prostě jí koupím. Vůbec to není za moc, i kdyby to bylo na půl roku. Vždycky se pak bude hodit někomu na chatu nebo tak.

Offline MaeGandal
1632 příspěvků moje polička 11. srpna 2017 16:06

přešla jsem z plynu na indukci, v mezidobí krátce elektrika, a přesunula jsem se do z týmu plyn do týmu indukce. Vaření mi přijde stejný, čištění je nebe a dudy. Plyn mi vydrhla jednou týdně paní na úklid a od druhého dne to bylo zase ušmudlané. Strávit půl hodiny čištění plynu jsem vážně nechtěla a stáhnout nestačilo. Indukci mám do pěti minut vyleštěnou do blesku

Offline žluťásek
8868 příspěvků moje polička 11. srpna 2017 16:11
Reakce na andulka01:

Jediná její nevýhoda je, že dost hučí. Jestli s tou volně stojící nemáš žádnou zkušenost, doporučuju nechat si to třeba v obchodě předvést, mě to po koupi mírně zaskočilo. Přirovnala bych to asi třeba k digestoři na nejmenší výkon, možná malinko míň, ale přeci jen dost znatelně. My už jsme si zvykli, ale je to trochu otravný.

Offline notna
9461 příspěvků moje polička 11. srpna 2017 18:00

Pozor u mřížek od plynového sporáku, které jsou z litiny. Těm myčka nedělá dobře, stejně jako litinovým hrncům. Mně se nejvíc osvědčilo jak litinové mřízky, tak nerezovou desku čistit jen mikroutěrkou. Vymáchám ji v hodně horké vodě, takže vezme bez problému i mastnotu. Po vaření stejně vždycky musím utřít pracovní plochu, vezmu i sporák. Nepřijde mi to nijak namáhavé. Ale je pravda, že mám výborně vyřešné ty mřízky. Mají jen celkem osm nožeček, které ještě zespoda mají gumu, takže při převření jde ta guma dobře utřít, protože na se ni nenapeče.

Offline notna
9461 příspěvků moje polička 11. srpna 2017 18:04
Reakce na 999:

Tak to já bych si rovnou pořídila AGA sporák .http://www.agaliving.com/aga-range-cookers/aga-running-costs

Máte s tímto sporákem zkušenost? Pokukuji po něm a neznám nikoho, kdo by ho měl a podělil se o dojmy.

Offline Torrah
3399 příspěvků moje polička 11. srpna 2017 18:47

Já na indukci přešla už před léty ze starého plynového sporáku a od té doby na ni nedám dopustit. Rychlost vaření je souměřitelná, rychlost čistění naprosto nesouměřitelná.

Offline Ginevra
911 příspěvků moje polička 11. srpna 2017 19:13
Reakce na notna:

Máte s tímto sporákem zkušenost? Pokukuji po něm a neznám nikoho, kdo by ho měl a podělil se o dojmy.

Chcete dojmy? Přečtěte si povídku Sue Townsendové "Sága o sporáku Aga".

Offline 999
19838 příspěvků moje polička 11. srpna 2017 19:26
Reakce na notna:

Bohužel ne. Vždycky jsem ho chtěla, ale nikdy nebyla ta správná chvíle. A teď, když jsme s manželem zůstali sami ( a na vnoučata to nevypadá:-)), už je to zbytečný. A ty prachy, co stojí, radši projíme v dobrých restauracích...