"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Online Potrefenáhusa
38920 příspěvků moje polička 14. srpna 2017 09:38
Reakce na Jiná Realita:

bůůů, nemám ani jeden kašmírovej svetr a ani jednu hedvábnou halenku.....

(já na ty vysoký teploty peru jen ložní a spodní prádlo)

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 14. srpna 2017 09:43
Reakce na Potrefenáhusa:

já právě poměrně hodně kašmírových svetrů mám. ale ani normální svetry člověk snad nepere na 60. nebo šaty, pokud to není nějaký atomově odolný materiál = polyester jak plech. to bych na 60 neriskovala (nosím hlavně šaty, takže v mém případě jde o většinu prádla).

Offline paktofonika
16370 příspěvků moje polička 14. srpna 2017 09:47
Reakce na :

Ja odstreďujem všetko na 1200-1600 otáčok. Znižujem iba pri oblečení ktoré je nutné prať na jemný režim. Do sušičky dávam iba uteráky, posteľné prádlo, a staršie oblečenie. Sukne, šaty, blúzky tričká by som sa tam bála dať. Prestala som tam dávať aj spodné prádlo a ponožky. Síce oblečenie nebolo zničené ani zrazené ale zdalo sa mi, že sa rýchlejšie opotrebuje, hlavne tie farby no. Na sušičke si nastavujem na koľko bolo prádlo odstredené a ona podľa toho upraví program sušenia. 

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 14. srpna 2017 09:48

zkrátka nevidím důvod, proč půl šatníku prát ve vlažné vodě a brát to jako logickou a samozřejmou věc (protože jinak by z podstaty materiálu podlehl zkáze) a druhou půlku štítivě prát na 60 s vidinou plísní a roztočů, když je nosím úplně stejně (přímo na tělo).

a to bez popichování nebo ironie.

Online Potrefenáhusa
38920 příspěvků moje polička 14. srpna 2017 09:48
Reakce na Jiná Realita:

tak ale zase spodní prádlo nebo i to povlečení je ještě zase něco jinýho, ne, než vlněnej svrchní svetr.

Jsou lidi, co by na sebe nevzali spodní prádlo, co neni vyžehlený, jakože fuj hnus, málo dezinfenkce.

Offline baltik
4990 příspěvků moje polička 14. srpna 2017 09:49

tak yperu vetsinu pradla na 40 a ma 60/95 jen lozni a rucniky. Ostatni bych mela na vyssi teploty strach, prece jenom dneska uz je malo co opravdu jen bavlna

Offline viktorka_od splavu
49378 příspěvků moje polička 14. srpna 2017 09:50
Reakce na Jiná Realita:

taky nemam kasmirovy svetry a hedvabny saticky, fnuk;-)

psala jsem preci ze trika apod peru tez na 40, pokud nejsou zapoceny od pubertaku (nevypere se to

a smrdi pri zehleni), ale spodni pradlo no nevim jak to slusne napsat.. asi radej nic. polstare a periny peru. na 60. jsou perovy a je to na nich napsano.

Offline dzizisketa
8994 příspěvků moje polička 14. srpna 2017 09:57

Tak když už tu máme jelení mýdloprášek, nemáte někdo tip na dobrý gel na černé prádlo? Klidně může být eko, resp. byl-li by, byla bych raději.

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 14. srpna 2017 09:58
Reakce na Potrefenáhusa:

to jo, to jsem i psala, ale rozdíl mezi jemnou halenkou a tričkem? proč jedno třeba na 30 a druhé na 60? 

navíc mám pocit, že na úplně všem mém oblečení je doporučená prací teplota právě 40 (nebo 30 nebo přímo ruční praní), a asi bych se hlavně u nových věcí docela bála riskovat, že se mi srazí. většinou peru na 40 věci, na kterých je napsáno 30, takže dle výrobce stejně riskuju, ale na 30 peru fakt jen ten kašmír.

ale asi začínám chápat, proč si nemálo lidí stěžuje, že jim praní ničí oblečení. pokud perou věci, na kterých je napsáno 40, pořád na 60, pak je usuší v sušičce...(tím nemyslím nikoho konkrétního tady, je to hodně častá stížnost všeobecně, která se mi neděje a vždycky jsem bádala, kde mají ti lidi problém, protože mně pračka nezničila snad nikdy nic, krom případu, kdy mi vyžírala fleky na oblečení asi nějaká kombinace prášku a aviváže)..

Offline dzizisketa
8994 příspěvků moje polička 14. srpna 2017 09:59

A trochu změním téma - myslím, že na MP někdo psal, že marteny je lepší kupovat v UK? že sem prý vozí nějaké šmejdské. Protože už to vypadá, že si jedny taky konečně po letech uvažování pořídím, ptám se, co je na tom pravdy? A pokud bych objednávala online, jak sedí velikosti? Mám 39, tedy 6.

Offline Ounz
20539 příspěvků moje polička 14. srpna 2017 09:59
Reakce na Jiná Realita:

Haha, jak tu píšete o tom polyesteru, koupila sem si poly triko v hmku, příjemný na tělo ale, no a vyprala na 30 a mám z něj bolerko 

Offline paktofonika
16370 příspěvků moje polička 14. srpna 2017 10:01
Reakce na dzizisketa:

Ja som vyskúšala všetky možné prášky na čierne a skončila som pri obyč Denkmit z DM. Druhé v poradí bol gél z Lidlu ale tak ten z DM mi príde lepší. Po woolite, perwoll a persil som sa vyhádzala. V podstate používam len prášky denkmit. Stačí ich naozaj málo, perie sa s nimi dobre. Mám aj na biele, vlnené, čierne, jemné a farebné prádlo. 

Ešte by som dodala, že k prášku dávam aj jedlú sódu a myslím si, že to prádlo je odvtedy čistejšie a voňavejšie. 

Offline Ounz
20539 příspěvků moje polička 14. srpna 2017 10:02

Na víc špinavý/zpocený doporučuju spíš předepírku, než vyssí stupně..na 90 peru než ručníky a utěrky, ložní na šede, ponožky a spodní dtto (ne dohromady samo)

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 14. srpna 2017 10:05
Reakce na Ounz:

:-O řekla bych, že poleyster se snad ani nemůže srazit 

Offline Ounz
20539 příspěvků moje polička 14. srpna 2017 10:05
Reakce na dzizisketa:

Už je to let co sem je měla (a taky si na ně brousím zuby) ale vydržely věčnost; byly koupený v čr. Soíš mě štve, že nemaj komplet nabídku. Velikost odpvídá, ale můžeš je vyzkoušet, u kulaťáku maj obchod..

Online Potrefenáhusa
38920 příspěvků moje polička 14. srpna 2017 10:05
Reakce na dzizisketa:

mně hrozně smrdí perwol (ale jako fakt ho cítím z lidí třeba v obchodě i na několik metrů), tak kupuju v dm nějakej jejich na černý prádlo.

A k těm martenskám - doporučuju vyzkoušet, mně třeba jsou ty klasický 1460 nový 5=38 jen tak tak a 6 strašně velký, podle mě jsou možná i o půl čísla větší než 39, voni tam maj angličani ještě mezitim půlku, která se k nám ale většinou nevozí. Ale asi bych se nebála si je koupit tady. Voni jednu dobu přesunuli výrobu z UK někam do Asie, tak šly takový zvěsti, že ty anglický jsou lepší. Furt teda maj myslim jednu řadu Made in England, ale o dost dražší.

Offline Ounz
20539 příspěvků moje polička 14. srpna 2017 10:06
Reakce na Jiná Realita:

To sem si myslela taky  a výsledek..

Offline Ounz
20539 příspěvků moje polička 14. srpna 2017 10:06
Reakce na Potrefenáhusa:

Mně pervol (na černy) smrdí tež! 

Offline Sweet Potato
40504 příspěvků moje polička 14. srpna 2017 10:25
Reakce na Ounz:

Nemáš kupovat trika v hrnku! (Zase jsem se nachytala)