"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline geekygirl
129 příspěvků moje polička 05. srpna 2023 23:34
Reakce na Marielle:

letfenixa rozumím. A taky jsem přemýšlela, co bych pro děti vybrala. Etiku = vyčlenění z kolektivu nebo náboženství? Jsem ráda, že dnes to nemusím řešit. 

​Preco vyclenenie z kolektivu? U nas dost velka cast triedy chodila na etiku. A nie je CR viac ateisticka ako SR? 

Offline Marielle
příspěvků moje polička 06. srpna 2023 00:00

geekygirl jsem mile překvapená! A přiznávám, že nevím, zda si v Čr děti volí mezi etikou a náboženstvím. Rodinné děti jsou mimo školní docházku. Vzdálení příbuzní žiji v Pl, a vycházela jsem z jejich zkušeností.

Online Tulipe
2474 příspěvků moje polička 06. srpna 2023 00:03

Kora ano, je to takhle rychlé

Offline Archivářka
příspěvků moje polička 06. srpna 2023 05:43
Reakce na Karja:

​Přesně, ještě jsem nenašla tu správnou církev pro sebe:D. Na náboženství holky taky dám, ať to znají, oč jako jde a můžeme pak tu správnou církev hledat spolu;-)

​Neodpustím si historku k tomu hledání. Ještě dlouho před křtem jsem párkrát zašla mezi pohany. Prostě nějaká potřeba duchovního prožitku. Řízené meditace související s kolem roku. Navíc to vedla kamarádka. 

Při poslední, na které jsem byla, už v přípravě na křest, ta doba byla dost dlouhá, jsme měli být při meditaci v temnotě jeskyně a pak vyjít ven = prožitek temné zimy a pak radosti jara. No vylezla jsem z věže podlahou kostela, kde stál ten farář, co vedl naši přípravu. Pak mi říkejte, že nejsou věci mezi nebem a zemí

Offline 999
19626 příspěvků moje polička 06. srpna 2023 09:22

Prosím, nevíte někdo, jestli se dneska dostaneme do Jedovnického kostela? Z jejich stránek to nějak nejsem schopna vyčíst. 

Offline Řvousenka
1018 příspěvků moje polička 06. srpna 2023 09:48

999 Od 10:30 do 11:30 mše, prohlídku mimo je možné, pokud vím, domuvit s farářem. Ale jestli to půjde takhle narychlo, to netuším...

Offline Kora
příspěvků moje polička 06. srpna 2023 11:16

Tulipe díky moc, ve středu odjíždím a včera jsem si vzpomněla,  že by se mi pár věcí hodilo. snad to klapne 

Offline letfenixa
10807 příspěvků moje polička 06. srpna 2023 12:42

Marielle 1 hodina tyzdenne dieťa z kolektívu nevycleni. Na našej škole teda drvivá väčšina žiakov chodí na náboženstvo,  katolícke, myslím, že ani jedného evanjelika nemáme. Ono sa to vyberá každý rok. Takže ak sa to synovi páčiť nebude, o rok môže chodiť na etiku.

Offline Marielle
příspěvků moje polička 06. srpna 2023 21:52

letfenixa děkuji za reakci. Psala jsem už geekygirl, jsem mile překvapená, že na Slovensku výběr etika/náboženství se "nehrotí". 

Offline geekygirl
129 příspěvků moje polička 06. srpna 2023 21:58

Marielle Tak asi zalezi aj o ake velke mesto ide, ale nemyslim si, ze by Slovensko bolo az tak vyrazne pobozne, aby to niekoho trhalo z kolektivu. 

Offline Marielle
příspěvků moje polička 06. srpna 2023 23:46

geekygirl z diskuse mi vychází Slovensko, jako tolerantní ve víře. Chci se toho držet. Jsem za to ráda.

Offline Marielle
příspěvků moje polička 07. srpna 2023 00:21

Archivářka tvoje historka s řízenou meditací je nejvíc! Děkuji za sdílení.

Offline Karja
44237 příspěvků moje polička 07. srpna 2023 07:55

Archivářka :-D:-D Třeba tam takhle honil chytat pohany, pěkně v diaři, kdy to zase lezou do jeskyně.... Ne, je to opravdu vtipná náhoda!

Offline barbucha blogger
35486 příspěvků moje polička 07. srpna 2023 08:05

Archivářka 

Já jsem prostě momentálně zaostalá... nedokážu si představit, jak se leze z věže podlahou... natož abych pokládala za zvláštní až osudovou náhodu, že v kostele potkám faráře

Offline Lamicka
14161 příspěvků moje polička 07. srpna 2023 08:35

Dám to sem, protože do dětského vlákna asi nechodí všichni a já už opravdu nevím. Syn (teď ukončil 2.třídu) když čte, tak ho po chvilce bolí oči - začne si je mnout a stěžovat si na bolest. Byli jsme u oční, vše ok. Byli jsme v poradně, zda nemá poruchu učení (při dyslexii mohou oči bolet), vše ok. Pozorovala jsem, zda to třeba nemá po koukaní do mobilu, ale ne. Čte pěkně, i když nerad. Nenapadá vás něco, prosím?

Offline Archivářka
příspěvků moje polička 07. srpna 2023 08:41

barbucha bylo to v meditaci, takže v mé hlavě. Měli jsme si představit temné místo (jeskyni, sklep) a prožít chmurné období zimy a deprese, tak jsem se umístila do věže jedné zříceniny. A pak nám ta, co vedla meditaci, řekla, ať hledáme cestu ven, že ta tma skončí a nastane radost a jaro a naděje. No a moje mysl slezla do sklepů té věže, lezla sklepama a vylezla podlahou kostela v úplně jiné vesnici. A v té meditaci tam stál ten můj farář v zeleném rouchu. Konec meditace.

A mě bylo jasné, že přes pohanství se k tomu duchovnímu životu fakt nedostanu a dokončit přípravu na křest je lepší Farář se smál (už naživo), když jsem mu to vyprávěla. Ale za chození na pohanské rituály mě moc nepochválil...

Offline Karja
44237 příspěvků moje polička 07. srpna 2023 08:45

Archivářka aha, já taky myslela, že to bylo naživo:-)

Offline 711990
18294 příspěvků moje polička 07. srpna 2023 08:58

Lamicka no sla bych na neurologii

Offline dupali
468 příspěvků moje polička 07. srpna 2023 09:10

Lamicka nebo suché oči? třeba alergie? otázka je, zda je řešení kapat umělé slzy?

Offline 999
19626 příspěvků moje polička 07. srpna 2023 09:12

Lamicka Já to nechci vůbec zlehčovat, taky bych se s ním vypravila na neurologii, ale nesouvisí to s tím, že čte nerad? Takovéto jak dítě strašně bolí nožičky, když má jít někam dál? Když mu dáš IPad s něčím zábavným na čtení a dovolíš mu třeba po každém odstavci kouknout na něco, co ho baví, uvidíš, jestli si bude stěžovat. Pokud ano, šla bych samozřejmě k doktorovi.