"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Online continuity
43141 příspěvků moje polička 22. zaří 2023 20:43

Evaevajá jsem po tomto týdnu v práci tak umluvena, že neže už nezvládám mluvit, ale ani psát.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 22. zaří 2023 20:49
Offline Lenka7717
95 příspěvků moje polička 22. zaří 2023 21:29

Mám hodně specifický dotaz, ale třeba má někdo zkušenost: žádám o stavební povolení na rekonstrukci domu, vedlejší nemovitost má 19 vlastníků a jeden z nich zemřel. Dědické ŕizeni se táhne už přes rok a konec je v nedohlednu. Je nějaká možnost, že by stavební úřad oslovil "dědice pana XY" přes vývěsku? Sousední nemovitost je neobývaná ruina, vlastníci jsou zčásti ve věznicích, někteří v Anglii... Mám obavu, že z toho počtu lidí může zemřít někdo další a potáhne se to donekonečna. 

Offline Lenka22
2645 příspěvků moje polička 23. zaří 2023 00:17

Evaeva díky :-) 

Offline rysamona
1109 příspěvků moje polička 23. zaří 2023 06:55
Reakce na Lenka7717:

Mám hodně specifický dotaz, ale třeba má někdo zkušenost: žádám o stavební povolení na rekonstrukci domu, vedlejší nemovitost má 19 vlastníků a jeden z nich zemřel. Dědické ŕizeni se táhne už přes rok a konec je v nedohlednu. Je nějaká možnost, že by stavební úřad oslovil "dědice pana XY" přes vývěsku? Sousední nemovitost je neobývaná ruina, vlastníci jsou zčásti ve věznicích, někteří v Anglii... Mám obavu, že z toho počtu lidí může zemřít někdo další a potáhne se to donekonečna. 

​Jsou vlastně dvě možnosti, SU osloví notáře aby mu sdělil okruh možných dědiců a ty všechny pak zahrne do řízení a nebo (pokud si to trochu usnadní) nedá se doručovat a doručují veřejnou vývěskou. Obě varianty se dělají běžně.

Offline Lenka7717
95 příspěvků moje polička 23. zaří 2023 08:33

rysamona SU oslovil notáře před 6 měsíci a dosud bez odpovědi. Bylo mi řečeno, že to může trvat 2-3 roky, což mě dost děsí. 

Offline rysamona
1109 příspěvků moje polička 23. zaří 2023 12:31

Lenka7717 to se mi taky stalo. Notáři na to pečou. Tak zkus sú poprosit zda může zaurgovat u notáře. Ten okruh by znát měli. A když to nepůjde tak bych volila doručování přes veřejnou vyhlášku, osoba neznámého pobytu. Trochu opruz ale když je to jen sousední pozemek tak to jde. Uvidíš jak bude sú vstřícný.

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 23. zaří 2023 15:28

Garfie Díky. Sice odepisuju až teď, ale vše jsme prošli. Nakonec jsme měli průvodce, který tam studoval, tak se vše dobře hledalo. 

Offline Lamicka
14199 příspěvků moje polička 23. zaří 2023 15:46

Prosim, nevite, zda je mozne na matrice ziskat neci original umrtiho oznameni bez plne moci pozustaleho? Ten je totiz na druhe strane sveta a potrebuje ho k vykonu povolani. Plnou moc ma jeho advokatka, ktera skoncila a nekomunikuje. Radi bychom mu pomohli, ale prijde mi to skoro nemozne.

Online continuity
43141 příspěvků moje polička 23. zaří 2023 16:19

Lamickajakýkoliv příbuzný muže požádat 

Oprávněnou osobou jste, pokud:

jste členem rodiny (sourozenec, manžel/ka, registrovaný partner/ka, rodiče, děti, prarodiče, vnuci a pravnuci),

prokážete právní zájem na získání úmrtního listu (např. zaměstnavatel pro účely skončení pracovního poměru),

jste osoba, která se zemřelým žila v době jeho smrti ve společné domácnosti,

jste vypravitelem pohřbu,

jste zmocněncem výše uvedených osob na základě plné moci s úředně ověřeným podpisem zmocnitele

Offline Lamicka
14199 příspěvků moje polička 23. zaří 2023 16:24

continuity bohuzel zije jen zet (ten v zahranici)

jeste existuje osoba, ktera by ten umrtni list teoreticky mohla mit u sebe, ale dotaz na nas byl, zda to muzeme nejak obstarat my na matrice, to myslim, ze nemuzeme. 

Online continuity
43141 příspěvků moje polička 23. zaří 2023 19:39

Lamicka a kdo vypravoval pohřeb?

Offline SunEclipse
3488 příspěvků moje polička 23. zaří 2023 22:04

Lamicka já teda poradit neumím, ale vrtá mi hlavou, k výkonu jakého povolání potřebuji úmrtní list člena své rodiny? 

Offline Lamicka
14199 příspěvků moje polička 23. zaří 2023 22:50

continuity jeji dcera, ktera uz taky nezije :( 

SunEclipse je to diplomat, podrobnosti nevim. Radi bychom mu pomohli, ale bohuzel nevim jak. 

Offline Mrakoplas
9996 příspěvků moje polička 23. zaří 2023 23:25

Lamicka a neda sa tak, ze by splnomocnil vas - vy by ste to vybavili tu, poslali mu postou a jeho podpis by overili na ambasade? Nie som si ista, ci je to takto mozne ale zda sa mi, ze mi to niekto spominal (keby som si tak vedela spomenut kto ). No a so splnomocnenim by ste umrtny list uz vybavili. Len to asi cele nebude rychlovka.

Offline SunEclipse
3488 příspěvků moje polička 24. zaří 2023 08:51

Mrakoplas Lamicka postup pro žadatele v zahraničí je popsán tady

Offline Lamicka
14199 příspěvků moje polička 24. zaří 2023 09:02

Mrakoplas to by slo, jen jak pises to nebude rychlovka

SunEclipse dekuji, ja vubec nevim jak tohle funguje - myslis ze on muze zazadat na ceske ambasade v zahranici, i kdyz je on sam neni Cech? 

Ja snad risknu rozhovor s jednou protivnou a zlou babou, co by ho mohla mit u sebe.

Offline SunEclipse
3488 příspěvků moje polička 24. zaří 2023 09:32

Lamicka já taky ne, nebylo by nejjednodušší zavolat na matriku a zeptat se přímo tam?

Offline Kokoska
34994 příspěvků moje polička 24. zaří 2023 10:24

Lamicka zkus babu, pripadne se potej na matrice, a kdyz to nepujde, to by pan nemohl pricestovat do Cech? Chapu, ze z druheho konce sveta je to horsi, ale pokud je to pro nej tak dulezite a kdyz je to diplomat, snad by tomu par dni a nejaky ten peniz obetovat mohl?

Offline Lamicka
14199 příspěvků moje polička 24. zaří 2023 11:22

SunEclipse me ta ambasada navedla na napad zavolat rovnou na min.vnitra a zahr., vetsinou jsou tam urednici ochotnejsi nez na uradech. 

Kokoska ono to je cele slozite, je ve sluzbe, neuvolni se a zaroven ma umisteni jinam, takze stehovani, prelet pres CR by byl slozity, stejne neumi cesky. Zkusim to obvolat, babu, ministerstva, pak budeme resit plne moci. Vsechno mu resila ta pravnicka, ktera nereaguje.

Diky. Navedlo me to na par napadu.