Janulik03 jj, velká bolest v krku, na každé polknutí se musim připravit. V pondělí jdu k doktorovi, to nevypadá, že přejde. Děkuju za přání.![]()
"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět
tv Na bolesť hrdla je výborný Dorithricin. Je to lokálne antibiotikum.
U nás jsem to nenašla.
Ano asi tak dřív vypadal, ale teď už není tak barevný.
Můj nemá postranní kapsy, jen síťky. Jinak je to jen vreco nahoře na utažení.
tv tak to je škoda.
tv su to cucave tablety, tiež ich mam, a pomohli. Skoda ich u vas nemaju
tv su to cucave tablety, tiež ich mam, a pomohli. Skoda ich u vas nemaju
A u vás se dají volně koupit?
tv Áno.
tv ano , bol ich kúpiť syn , stáli cca 9€
Nie je tu nejaka doktorka? Mna by zaujimalo, ze ak viem, ze ma boli hrdlo kvoli virusovej infekcii (napr. covid), ma zmysel pouzivat tieto lokalne antibiotika (Dorithricin)? Neprispieva to skor k nejakej rezistencii na atb?
My sme mali covid doma pred 2 tyzdnami a tiez to bolo spojene s hroznou bolestou hrdla. Nastastie to tak po jednom dni preslo. A rozmyslala som, ze nasadim Dorithricin, ale potom som usudila, ze atb nepotrebujem. Mozno zle. ![]()
geekygirl Uvažuješ správně. Nasazování antibiotik na virové infekce, napomáhá rezistenci. Jenže spousta doktorů stále nasazuje atb bez crp a nález v krku na začátku virózy může být celkem dramatický a neprokazatelný. Já jsem kdysi dělala u dětské dr a ta řikala, že bez crp je antibiotikum, první tři dny, vyloženě hádání z křišťálivé koule. Naše dětská ho má, my ho máme v práci a tím pádem nikdy antibiotika nemáme, i když kolikrát je to dés. Já neměla atb od dětství, jedno ditě do 17 jednou v životě, druhej měl jeden rok asi 6x anginu, od té doby 13 let nic.
Renusatko Ale není rozdíl v těch lokálních atb, jak zduraznuje geekygirl ? Že jsou to lokální? Ještě mi přijde zajímavé, že naše doktorka praktická dospělá i dětská, ATB nasazují, když se dlouho nedaří zaléčit virovou infekci...takový to, že máš dva týdny silnou virózu, je to nahoru, dolů, lupnou ti ATB je ti hej. Jako to nadužívání a zbytečné užívání ATB nijak nerozporuju, ale tohle mi vrtá hlavou, že to nakonec nasadej a je to vyřešeno.
Karja mně se to dětská loni nějak snažila vysvětlit. Ona teda crp udělala, syn měl takové na pomezí, a prostě ten jeho klinický stav byl blbý už dlouho. A přesně jak píšeš, do dvou dnů byl skoro zdravý. Crp holt není všechno.
Karja ale to nasadila asi preto, ze po nejakej dobe uz presla virusova infekcia do bakterialnej? Ale nie som doktor, tak hadam :)
Karja já myslím, že když to trvá tak dlouho, tak už to není čistě virová infekce, je to prostě na pomezí.
Karja Náš doktor, když se viróza nelepší, tak udělá crp znovu a antibiotika dává, když vidí, že se od předchozí návštěvy zvedlo.
Karja ty lokální jsou jen vétší problém, že si je nasazují lidi úplně kdykoliv je bolí v krku, nedodrží ani dobu používáni a tím podporuji vznik rezistence. Někde byl teda výzkum, že už kolem roku 2025 budeme umírat na bakteriální infekce víc, než na infarkty a nadory.
EvaevaOno právě po delší době už rozhoduje hlavně klinický obraz, CRP jen napomůže a pokud je nejasné, člověk má přiznaky už spíš bakteriální infekce a nepřejde to do pár dnů, tak se atb nasadí. Ale mezi kamarádkama vidím atb klidně druhý den potíží, bez ničeho dalšiho. To nechápu.
Renusatko jo, to taky nechápu, že do sebe někdo láduje atb jak céčko. Naše dětská dává atb fakt v nouzi nejvyšší, dospělá taky. Docela by mě zajímalo, jak často se doktoři potýkají s tím, že někdo ty atb vyžaduje a oni musí vysvětlovat, že je nenapíšou.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.