"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline baltik
4986 příspěvků moje polička 27. října 2023 07:46

Potrefenáhusa Karja Diky za tipy na vylety v okoli Humpolce.

V sobotu jsme sli z Zelivu na Cervenou Recici, vychazka hezka, na zamek dovnitr jsme nesli, protoze jsme meli psa, ale byli mili, chteli na nas pockat a zpozdit uz skoro odchazejici prohlidku. Jen bacha, mimo leto jsou obe mistni hospody pres vikend zavrene.

Druhy den jsme sli kolem Sazavy z Ledce do Smrcne a zpatky vlackem, moc pekne, ale pro deti a a kocarky nevhodne, je to hodne pres kameny a koreny. 

Online Karja
44729 příspěvků moje polička 27. října 2023 07:53

baltik Jo, tam s kočárky nedá, to mě vůbec nenapadlo....le kdo chce s kočárkem jít kolem sázavy, může jít ze Smrčné až dál do Mrzkovic, a po druhém břehu zpět, to je pro mě nejhezčí usek...pak vlakem na jednu nebo druhou stranu. No tak to byl rychlej výlet, to jsem nestihla dát vůbec žádné tipy. Ještě mi došlo, že je v Humpolci divadlo,takové příjemné, ale nehrají tam pravidelně asi, ale občas nějaký koncert či představení lze chytnout.  Tak snad zase za rok:-D

Offline baltik
4986 příspěvků moje polička 27. října 2023 08:21

Karja my jsme vecer meli hromadne sledovani a komentovani StarDance, takze vecerni program nabyl potreba, tak zase za rok :)

Offline tina
6317 příspěvků moje polička 27. října 2023 09:11

Ercefuryl (nifuroxazid) – změna doporučení pro používání antikoncepce po léčbě

Státní ústav pro kontrolu léčiv (dále jen „Ústav“) informuje o změně doporučení pro používání antikoncepce po léčbě nifuroxazidem v návaznosti na závěr jednotného hodnocení pravidelně aktualizovaných zpráv o bezpečnosti nifuroxazidu (PSUSA). 

Během roku 2021 bylo na národní úrovni přehodnoceno riziko mutagenity nifuroxazidu, přičemž bylo konstatováno, že léčivá látka nifuroxazid a případně i její metabolity mohou vykazovat mutagenní potenciál, jehož klinický význam je ovšem s ohledem na nízkou kvalitu předložených preklinických studií nejasný. Ústav přistoupil k posouzení rizika pro pacienty na základě tzv. nejhoršího scénáře (worst-case scenario) a navrhl opatření ke snížení rizika u těhotných a kojících žen a také u fertilních žen a u mužů, jejichž partnerky mohou otěhotnět1). S ohledem na doporučení Safety Working Party (SWP) Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA) týkající se délky trvání antikoncepce u mužů a žen po ukončení léčby léčivými přípravky s genotoxickým potenciálem2) Ústav doporučil používání účinné antikoncepce během léčby a ještě 6 měsíců po léčbě nifuroxazidem u žen a 90 dní po léčbě nifuroxazidem u mužů, jejichž partnerky mohou otěhotnět. Ústav následně navrhoval přijetí stejného doporučení pro všechny přípravky s obsahem nifuroxazidu zahrnuté do jednotného hodnocení pravidelně aktualizovaných zpráv o bezpečnosti (PSUSA).

Farmakovigilanční výbor pro hodnocení rizik léčiv (PRAC) Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA) následně posoudil doporučení Ústavu a souhlasil, že nifuroxazid nemá být používán v průběhu těhotenství a během kojení. Na rozdíl od doporučení Ústavu byl ale toho názoru, že striktní doporučení pro používání antikoncepce dlouhou dobu po ukončení léčby nifuroxazidem není adekvátní vzhledem k významným nedostatkům, které brání posouzení klinického významu mutagenního potenciálu nifuroxazidu a případně jeho metabolitů. Výbor PRAC také uvedl, že s ohledem na nízkou biologickou dostupnost nifuroxazidu, krátké trvání léčby a indikaci není vhodné, aby ženy ve fertilním věku zahajovaly antikoncepční opatření pouze kvůli léčbě nifuroxazidem a také není vhodné doporučovat konkrétní antikoncepční metody, protože takové doporučení je možné učinit pouze na individuální úrovni po zvážení všech okolností. V souladu s tímto názorem výbor PRAC konstatoval, že nifuroxazid by neměl být doporučen ženám ve fertilním věku, které nepoužívají účinnou antikoncepci, nicméně nutnost používání antikoncepce několik měsíců po léčbě není dostatečně opodstatněná.

Ústav plně respektuje závěry výboru PRAC a přistupuje k aktualizaci informací doprovázející léčivý přípravek Ercefuryl v tomto smyslu. Doporučení používat účinnou antikoncepci ještě 6 měsíců po léčbě nifuroxazidem u žen a 90 dní po léčbě nifuroxazidem u mužů, jejichž partnerky mohou otěhotnět, je nyní z informací doprovázejících léčivý přípravek Ercefuryl odstraněno.  

Toto je aktualizace z konce března letošního roku.

Ten egyptský přípravek bohužel vůbec neznám....

Offline Lama_z_Lana
6726 příspěvků moje polička 27. října 2023 09:51

tinazajímavý

Offline rasaNori
8850 příspěvků moje polička 27. října 2023 11:42

tina takže se neví, jestli je reálne hrozba, že se něco pokazí. Každopádně já ho kupovala na konci září, a v pribalovem letáku psali to, co jsem tu postovala. Abych se přiznala, neoveruji si pribalove letáky ještě na různých jiných zdrojích. 

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 27. října 2023 14:11
Reakce na Mohučanka:

MP Meri neviděla jsem tě dnes v zoo u Darwinova kráteru?

​Docitam asi po tisíci letech, ale ne :) Jelikož nevím, kde to je

Offline Pavlena
6920 příspěvků moje polička 27. října 2023 17:12

Mulen už je asi debata jinde, ale bydlím 5 min od nádraží a klidně ti kolo přichýlím. Jen ho musíš vyvézt výtahem (nebo ti s tím pomůžu).

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 28. října 2023 08:30

Dovoluje vám vaše svědomí nakupovat ve všech těch Actionech, Kikách a Pepco? 
Ja tam občas něco "musím" koupit a priznam se, ze mi to nedělá dobře, jak je to nestydatě levný. Tak jestli sem blazen, nebo ...? 

Offline viktorka_od splavu
49359 příspěvků moje polička 28. října 2023 08:39

MP Meri tak muzes koupit tutez vec jinde za trojnasobnou cenu, pokud ti to udela dobre, ale nepomuzes nicemu.. lepsi je asi snazit se nenakupovat tech suntu moc. bohuzel, tady uz se proste nic nevyrabi..

Online continuity
43145 příspěvků moje polička 28. října 2023 09:11

MP Merijá s tebou souznim, taky tam nenakupuji a dost blbě nesu i NewYorker, kam zhusta lezou mé děti. Tuhle přitáhla starší fejkove conversky a to jsem ji už řekla, co si o tom myslím. 

Offline Vari
2221 příspěvků moje polička 28. října 2023 09:11

MP Meri Obcas tam neco koupim, ale presne, radost z toho uplne nemam. Stejne tak mi svedomi zatim nedovoli jet na all in dovolenou do Turecka, prestoze deti by si to tam uzily. Kdybych nemela rodinu v Madarsku, tak by me tam taky nikdo nedostal. A takhle bych mohla pokracovat, obcas je to rozhodovani tezky.

Offline Jos
příspěvků moje polička 28. října 2023 09:22

MP Meri No a kde nakupujes? Prisel mi ted kasmirovy svetr a co myslis, made in PRC. Uprimne skoro vsichni sijou v Cine, Bangladesi, Turecku a pak to sem jezdi v kontejnerech.V Pepcu/Kiku nakupuju diteti obleceni a takove ty tvorici kancelarske veci, hracky. Protoze to stejne brzo znici...Sama tam kupuju treba ruzne organizery ale jinak moc ne. Jenze je treba Ikea vyrazne lepsi? Mne posledni dobou treba drasa kolik plastu jako rodina vyprodukujujeme. Pritom balenou vodu nekupujeme, treba tvaroh/jogurt kupuju v kilovkach a ty kbelicky nechavame ruzne na sber plodin apod. Ale stejne vsechno je v plastu. 

49359 příspěvků moje polička 28. října 2023 09:24

Jos presne, ted jsem koupila boty renomovane znacky, na krabici banglades. jedine nekupovat nic...

ikea lepsi neni urcite

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 28. října 2023 09:29

Já myslím, že ani nejde o to, kde se to vyrábí, ale za jakých podmínek (což je neověřitelné samozřejmě). Samotná cedulka made in Bandladéš/Čína/whatever mě neuráží, ale když vidím, že ta věc stojí stovku, tak je mi jasný, že absolutně není naděje, že by to bylo vyrobený za nějakejch adekvátních podmínek. Když je to dražší, tak je tam aspoň ta naděje ... Dává to smysl? 

Kdybyste k tomu měli někdo nějakej zdroj, budu ráda. 

Snažim se k tomu aspoň nepřistupovat konzumně. Třeba z New Yorkeru continuity mam shodou okolností jeden svetr (z umělotiny) už asi 6 let a vypadá pořád stejně a každou zimu ho nosím několikrát týdně. Zatímco teď nedávno koupený vlněný s alpakou zežmolkovatěl po jednom! nošení takovým způsobem, že sem měla cukání ho hned hodit do popelnice. 

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 28. října 2023 09:30

Jinak je prostě rozdíl, jestli třeba vánoční girlandu koupim za 150 v Action, nebo za 500 v Butlers ... já to cejtim obzvlášť u těchhle dekorací, mám vždycky za úkol vyzdobit podnik a muž mi dá rozpočet ...a uplně štědrej nebejvá

Samozřejmě hodně recykluju, schovávám z minulých let, snažim se to nepřehánět, ale stejně. 

49359 příspěvků moje polička 28. října 2023 09:37

MP Meri ja jsem dost pesimista v tomhle (nejen) a myslim ze fabriky v bangladesi vypadaji vsecky stejne/obe veci ta za 50,- i za 500,- se vyrabi v te same.. jen ve druhem pripade si priplatis za znacku tzn ty prachy dostanou lidi po ceste ne ve vyrobe. ale treba se mylim, bylo by to hezke...

Offline Jos
příspěvků moje polička 28. října 2023 09:40

MP Meri Je nejaky seznam ceskych/cizich znacek, ktere maji trochu lepsi politiku. Resp. se da aspon ramcove dohledat, kde a jak vyrabi. Ale velke iluze nemam, ze treba Gap, lindex, M&S jsou na tom lip. Z tech dekoraci to zrovna moc neresim, mam stejne dekorace roky a roky.  Treba vanocni ozdoby kupuju striktne ceske, tam mam svedomi ciste (zdravim Slezskou tvorbu ). Spis mi vadi to dalsi zavaleni planety bordelem obecne, za ktere muzu konkretne ja. 
viktorka_od splavu To si myslim taky, ze pro ty chudaky u linky to moc rozdil nebude. 

Offline Makara
3652 příspěvků moje polička 28. října 2023 09:42

MP Meri ja se trochu obavám, ze ta vyšší cenovka v obchodě neznamená významně lepší podmínky pro dělníka a ŽP. Takže svůj podíl na devastaci planety a zneužívání děti se snažím řešit minimalizaci nákupu zbytečnosti. Ale tvé dilema chápu.

Offline Řvousenka
1041 příspěvků moje polička 28. října 2023 09:50

viktorka_od splavuJá bych řekla, že dělníci dostanou prd. To by asi například majitel řetezce Zara pak těžko mohl být desátým nejbohatším člověkem na světě podle Forbesu