"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 28. října 2023 13:11

MP Meri Ty dekorace neporadím, ale na tu módu sleduji na youtube Natálii Pažickou z SK, když nedrnčí moc rychle, tak si to nemusím pouštět dvakrát a má ty videa  srozumitelný. Na to dekorování bych asi používala spíš přírodnější věci, sušinu, šišky a co se týče květináčů, tak swapovat. I když s tím swapem mám taky problém, jelikož není nikdy adekvátní náhrada a co vyměním, tak 100% do půl roku potřebuji. 

Jednou jsem mluvila s pánem, který jezdil do Číny nakupovat pro ČR všechny ty věci pro floristy, já se tedy spíš zajímala o lepidlo do tavné pistole, protože jsem si dovezla z Německa a bylo super, drželo, neteklo. On mi povídal, že ten silikon je tam rozdělen na A,B,C u áčka je kvalita dobrá a cena vyšší a je to určeno pro Ameriku, béčko je střední cena_výkon a jde to do západní Evropy a C je šunt pro nás, Maďary, Slováky atd... No a tak je to tam rozděleno všechno zboží, A,B,C.

Offline žluťásek
8866 příspěvků moje polička 28. října 2023 13:21

MP Meri zrovna do ty kavárny to přitáhne spoustu lidí (jo, taky si mě nalákala :-)) a schováš to a použiješ x let.

Já se tu včera snažila cedit třpytky přes sítko, abych to nelila do odpadu. Mno, nebylo to moc úspěšný, přiznávám

V těch levných obchodech kupuju synovi věci na tvoření. A snažím se ho vést k tomu, že sezónní dekorace si můžeme udělat spolu, nemusíme kupovat plastovou dýni a umělý listí.

Jako nejlepší mi přijde vůbec do těch obchodů nechodit a nebrat tam děti, to se člověk tomu smetí nejlíp vyhne

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 28. října 2023 13:29

Kan Doma mě to tolik netrápí, já si to dozdobim věncem z listí a jsem spoko, taky jedu spis ten přírodní styl. Ale v tom podniku to je jiný, musíš to jakoby trochu přehnat, aby to mělo ten efekt. Samozřejmě nabízí se nedělat sezonní výzdoby vůbec, ale lidi to maj proste rádi a děla to to utulno, no A snažím se i tam, jen magor jako já striha po večerech netopýry z černých krabic od proteindrinků, popř. skládá origami nebo vyrabi květiny z krepaku ... to je takovej ekvivalent těch svíček ve skorapkach na teambuilding, proste otrocina, kterou nikdo neocení, jen moje svědomí

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 28. října 2023 13:31

žluťásek Jo, dítě je velká komplikace, já už jsem postoupila tak, ze ho nechávám v Edenu v tom dětském koutku predtim samotného. Vždycky teda zvazuju, co je horší - trpět a vysvětlovat, proč tohle všechno nemůže mít a nebo trmout hrůzou, že ni z toho koutku někam zdrhne, nebo ze me někdo naprási socialce

Offline Myrtila
5345 příspěvků moje polička 28. října 2023 13:40

žluťásek Když zmiňuješ třpytky v odpadu, vždycky když vytáhnu konetický písek a pak ho uklízím, takže zametený sypu do koše, tak si říkám, jak moc to asi prospívá prostředí, když takhle dávám do oběhu písek potažený silikonovým olejem. Vždycky špetku, ale dohromady ho máme jenom my doma asi 2 kila, a časem je pravděpodobně budu muset někam vyhodit. 

A dýně, když vidím, kolik vody je u nás na jižní Moravě potřeba k vypěstování pár hokkaido na jedné rostlině, ty hromady dýní na vyřezávání od té doby vidím jenom jako hromadu vyplýtvané vody, živin a energie. 

Ale jako celek to beru tak, že dneska asi už nikdo si dobrovolně neodepře úplně všechno, prostě dělám, co můžu, třeba dýně kupuju jenom na jídlo a sezónní dekorace vůbec nevedem. Zase máme doma ten písek a ráda se dlouho sprchuju, no. 

Online Karja
44729 příspěvků moje polička 28. října 2023 13:55

MyrtilaNám vyrostlo predloni 16 Hokaido a zalévali jsme ji první týden 

Offline JankaM
3106 příspěvků moje polička 28. října 2023 14:01

Karja mamka každoročně píchne dvě rostlinky do loňského kompostu, dýní je pro celou rodinu a nepamatuiu ze bychom to někdy zalévali. Ale velkopěstování je asi neco jiného

Offline Myrtila
5345 příspěvků moje polička 28. října 2023 14:07

Karja Myslím, že třeba na Vysočině je to jenom míň vidět, když je ta vláha v zemi, ale pořád ty rostliny tu vodu potřebují. Vím, že vypichuju jenom jednu vybranou věc, ale zrovna teď jsou ty hromady dýní všude a za dva týdny budou všechny shnilé, prostě plýtvání potravinou v přímém přenosu. 

Online Janulik03
20280 příspěvků moje polička 28. října 2023 14:10

Ja kupujem v pepcu a kiku skôr tie košíky na kvetináče , oblečenie vobec. Dekorácie "fasujem" od známej ktorá pracuje v družine a vyrábajú tam krásné blbinky. Detské oblečenie najviac v obchode ktorý si ofvorila dievčina co to sama šije. A tak akosi si myslim to čo viktorka_od splavu , ze cena nič nezaručí. 

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 28. října 2023 14:33

MP Meri Nikdo neocení, to znám, já teda vždycky manželovi doma říkám, že je tolik tvoření které si chci ještě vyzkoušet. Jmelí z plechu od Cocacoly znáš?. :D

Online Miru
16840 příspěvků moje polička 28. října 2023 15:39
Reakce na Catherinne:

dzizisketapřípravky na vlasy nebrat!

​...proč, prosím, ne.?

Online continuity
43145 příspěvků moje polička 28. října 2023 16:11

Myrtila dýně na vyřezávání nejsou potravina. Ty naše měly uprostřed fakt prázdno. To, že se to pěstuje, přeci neznamená, že je to plýtvání, když se to neji. (speciálně zrovna tohle, co když má vhodné podmínky roste jak plevel).  To by si tuto logiku mohla uplatnit i na to, že někdo zalévá kytky na zahradě. 

Online Karja
44729 příspěvků moje polička 28. října 2023 16:15

JankaM Určitě jo, to velkopěstování je jiné. Já tyhlety dýně každoročně beru tady ve vsi vedle na jednom statku. Mají všechny možné druhy, na jídlo, i ozdoby. Myrtila No jasně, to máš pravdu, je to v podstatě uplně spotřební věc na 14 dní a nic z toho.

Gatita Moje děti mají třeba více hraček a více oblečení, jak říká máma, ...ale hračky jsou na několik let, oblečení se podědí, donosí.. Ale že bych měla v domácnosti více věcí než moji rodiče před lety, to nemám. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 28. října 2023 16:36

Karja my máme určitě víc spotřebičů, navíc dneska to všechno hrozně stárne. Když si vezmu, že naši měli barevnou Teslu starou jako já asi do mých 15, dneska máš telefon třeba tři roky.

Ale s těmi dýněmi a podobně nevím. Samozřejmě je to zbytečnost, ale když si vezmu ideální případ, tj. dýně vypěstovaná v Čechách, která nakonec skončí v kompostu, tak mi to nepřijde tak hrozný.

Online Janulik03
20280 příspěvků moje polička 28. října 2023 16:42

Dyne co vyrezavame, nejeme, ale jadierka pečieme a su hrozne dobré.

Offline Myrtila
5345 příspěvků moje polička 28. října 2023 17:34

continuity Jasně, to je prostě úhlem pohledu, já teď vypíchnu ty dýně, někdo jiný zase zalévání okrasných kytek, jiný třeba dojíždění autem vs. autobusem. Plýtvání je to všechno, ale nikdo to asi neeliminujem všechno. 

Online continuity
43145 příspěvků moje polička 28. října 2023 17:44

Evaeva tak televizi mame odkdy jsme se nastěhovali. Letos 14 let a vůbec neuvažujeme o vyměně.

Ty počítače a mobily jsou trochu jiná věc, ale obecně je to o pořád o kvalitě, ty počítače pro firmy mají cyklus obnovy klidně 4 roky a pak se to ještě recykluje a odprodává. Nikdo to nevozi na smetiště. 

Online continuity
43145 příspěvků moje polička 28. října 2023 17:45

Myrtila

Dwbata začla u ekologických dopadu. A trvám na tom, že legíny z Kiku ho mají horší než dýně, ač cena stejná

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 28. října 2023 17:54

continuity dobře, ale těch spotřebičů máš třikrát tolik než měli moji rodiče v mém věku. A třeba ty malé spotřebiče se nám pořád rozbíjejí, ruční mixér už mám třetí stejně jako příruční vysavač. První příruční vysavač mých rodičů pořád používáme na chalupě.

Offline Potrefenáhusa
38882 příspěvků moje polička 28. října 2023 18:28

Evaeva my ani ne, já mám všechno fakt letitý a funkční, ani nepamatuju, ze by se mi něco rozbilo