Jos já se ty dětský věci snazim dost kupovat z druhy ruky nebo dost kupuju ty u nás šitý věci, máme ten pomer teď třeba 80%
pepco nebo kik bych ale z 2.ruky nikdy nekoupila, taky je tím zavalenej celej vinted, to je pak leda na vyhození
"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět
viktorka_od splavu kdysI o tom prece sla rec, ze se sije vsechno v jedny tovarne a rozdeluje a cedulky se nasivaji pozdeji uplne jinde. Nevim, jestli je to pravda, ale moc bych se nedivila.
viktorka_od splavu Tak mě v zásadě ani neuráží zaplatit těm lidem po cestě, lepší, než když jsou dřený z kůže všechny články řetezu, jestli si rozumíme ...
Odpad řešim taky, ale dost jsem se v poslední době dovzdělala v greenwashingu. Pochopila jsem, že např. ekologičtější balení produktu je fakt jen marketingový tahák, protože blbej plast může být ve finále ekologičtějí, než třeba papír nebo sklo (na které v procesu výroby padlo mnohem víc materiálu).
Konečně jsem to totiž pochopila na příkladu té blbé okurky v plastu. Že je lepší vyhozenej plastovej obal z okurky (za cenu toho, že okurka dýl vydrží), než vypěstovat o xy víc čerstvých okurek bez plastu, přičemž na ně padne mnohem víc zdrojů, tj. celková stopa je vyšší. Existují na to výpočty, ale kdo má reálnou možnost to takhle řešit u všeho ... takže mě to trochu zacyklilo a hodilo zase v úvahách na začátek ![]()
MP Meri no podle mě jediny řešení je toho kupovat co nejmíň a snažit se všechno nepotrebny pak poslat dal někomu, kdo by to ještě využil
U těch dekoraci bych to asi neresila, tam to asi žádnou udržitelnou variantu nemá, ale proste to koupit jednou a schovat na další roky
tam je otázka, jestli butlers nebo ikea není kvalitnější než action, mne přijde, ze kolikrat i jo
Zrovna IKEA na tu esg politiku nastavenou celkem zodpovědně. Nerikam, že všichni její dodavatele to plní, nicméně se alespoň o neco snaží. Co určite neni případ actionu.
Jako můžeme si uklidňovat svědomí, že je to stejné, nicméně v ieginach za 40 Kč na to není prostor ani teoreticky. A někde se zacit musí, i když dokonale to nebude. Tady fakt platí, že každá cesta začíná prvním krokem.
MP Meri k těm plastům jsem vždy měla hodně tolerantní postoj. Protože plasty, které vyhodím do popelnice já, skončí ve spalovne a vytopi kus Prahy. Jestli ta ropa skončí v benzínu nebo ve spalovne oklikou přes plast mi přijde vlastně jedno, spíš ta plastová cesta nabídla surovině další využití.
Osobně vidím to řešení v tom, že budeme tlačit lokálni samosprávy k racionalnejsimu nakladaní s odpady, než předělávat cely dodacatelsky řetězec. A máš velkou pravdu v té trvanlivosti.
Já třeba bez výčitek kupuji plastové tašky na nákup, protože jinak stejně musím kupovat pytle na odpad a ty papírové nejsou o moc ekologičtější. dokonce Billa myslím zjistila, že je ten dopad horší a dělají to teď z odpadu vyloveného z moře.
continuity myslím, že to bylo tak, že papírová je horší než plastová, pokud se použijí jen jednou, teda že ta výroba papírové je ekologicky náročnější.
Evaeva no a která má větší pravděpodobnost, že se použije jen jednou?
Dovoluje vám vaše svědomí nakupovat ve všech těch Actionech, Kikách a Pepco?
Ja tam občas něco "musím" koupit a priznam se, ze mi to nedělá dobře, jak je to nestydatě levný. Tak jestli sem blazen, nebo ...?
nemam ty obchody rada a nakupuju v nich minimalne. I proto, ze ty veci casto jsou k nicemu, detske obleceni se hned smrskne, zmeni tvar atd. Nemam rada veci na jedno pouziti. O cene bych si ale nedelala iluze ani jinde. cetla jsem takovou reportazni knizku z Absyntu, kde ten novinar popisoval, ze ty velke retezce se sice obcas zasnazi byt vic fair, ale v zasade netusi, kdo a za kolik a za jakych podminek jim to nakonec v tom retezci subdodavatelu v Bangladesi spichne, a ze to treba ani vedet nechteji, protoze cena je alfa a omega.
ad udržitelnost: Švédové (skupina HM-COS-Arket-Weekday-Monki atd.) spustili už i pro CZ internetový sekáč ; jsou tam i jiný značky, např. Ikea, parfémy... nejenom hadry
MP Meri ta knizka se jmenuje Zivot na miru, reagovala na pru.ery ve fabrikach v Dhace.
continuity No právě, u vasje spalovna! Ja na stará kolena mam problém s tim, ze moji spoluobčané, když už se má řešit, tak je vypsána petice proti, tak to snetou ze stolu. Takže svemu potomstvu chtějí zanechat spoustu skladek kolem dokola.
Mě to trápí. A tak ulevuju svému svědomí teda Don Quijotsky - Když jedu do Brna ( 1x za 10 dní nebo méně casto do Prahy) tak vozím pytlíky od kávy se spalitelným odpadem .![]()
černá káva tohle NIMBY smýšlení je úplná katastrofa. Nahazet to těm lidem do dvora!
Já bych okamžitě vyrobila petici ZA spalovnu.
Já nemám nutkání kupovat dekorační kraviny, takové věci jdou úplně mimořádně mě, takže aspoň v tomhle dílčím ohledu se nad svou ekologickou stopou trápit nemusím ![]()
Sice to u nás doma nevypadá instáčově ani pinterestově, ale výhody tahle má slepá skvrna má.
MP Meri Obávám se, že dekorace za 50 a za 500 vyjíždí i z té samé fabriky. Taky nad tím celým procesem poslední dny přemýšlím, protože před pár dny jsem viděla na IG nějakou ukázku, co někdo objednává pro děti z aliexpressu, shodou okolností tam byly 2 úplně stejné věci, co už mám doma taky na Vánoce pro syna, jednu z Lidlu, druhou od SmallFoot, oboje dřevěné hračky. Byla na nich i ta loga
cena samozřejmě byla jinde.
Podle mě je jediná šance prostě to nekupovat, nebo aspoň v menším množství.
MP Meri Kupuji tam jen věci pro děti na vyrábění, taky mi to vadí, tyhlety různý kraviny a dekorace za pár šupů, je to prostě jen bordel. Ale já jsem zjistila, že celkově moc nenakupuji ve srovnání s ostatními a spoustu věcí prostě doma nemám.
MP Meri Kupuji tam jen věci pro děti na vyrábění, taky mi to vadí, tyhlety různý kraviny a dekorace za pár šupů, je to prostě jen bordel. Ale já jsem zjistila, že celkově moc nenakupuji ve srovnání s ostatními a spoustu věcí prostě doma nemám.
a to je prave to desive. Take jsem zjistila, ze toho v porovnani s jinyma moc nenakupuji, ale i tak toho mame doma 100x vic nez jsme meli v dome, kdyz jsem byla mala. Ty jo, jen veci na plavani mame doma celou ikea tasku![]()
dzizisketa Já toho taky nemam doma tuny, nemam rada ten vizuální bordel ... Ale do podniku můžeš přitáhnout Ikea tašku plnou dekoraci a je to jak plivnout do more, a to to není velký. Plus v mým případě jsou to i ty různý květináče a kreativní pomůcky, doplňky na foceni ...to se nascita, jako vlastním toho už docela dost. Jako uznávám, ze jsou to vesměs zbytny číčoviny, ale zase boty nosím 10 let a šaty mám asi patery ![]()
MP Meri já bych se řídila tou potřebnosti (chápu to do toho bistra) a znovupouzitelnosti
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.