"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline wendulka admin
16658 příspěvků moje polička 30. listopadu 2023 23:48
Reakce na Kokoska:

wendulka v Brodě nikoho moc nezajímalo, že máti nechodí a ani si sama nesedne. Buď domácí péče nebo LDN v jiném městě, v nemocnici na následné péči už ani den. Klidně by nám ji byli domů dali, doktorka i ta sociální sestra z nemocnice mi líčily, kdo všechno nám pomůže. Když jsem to pak obvolávala, ukázalo se, že to tak vůbec není.

Však píšu, pokud jsou lékaři soudní. Vím, že to neplatí pro každou nemocnici a každé oddělení. Interny jsou strašný, jak jsou přeplněný a je tam velký tlak na lůžka. Taky jsem bohužel měla to "potěšení", kdy mi staniční vyčetla, že požadavek na přeložení na LDN jsem měla nahlásit hned na začátku hospitalizace, že nebudu schopná se o mamku postarat, kdy v den, kdy mi oznámila její propustitelnost na základě velké vizity, byla mamka schopná se pouze postavit s dopomocí a ještě stále měla ATB nitrožilně na oboustrannou pneumonii.

Navíc ty pečovatelky ze sociálky nesmí dělat úkony zdravotních sester a sestry z nějaké organizace poskytující domácí péči podmiňujou pomoc tím, že s nemocným bude někdo doma 24/7. Díky tomu pak mamku vlastně vzali do LDN, protože to jsme prostě zaručit nemohli, vždycky by u ní byla jen jedna z nás a aspoň na nákup a do lékárny apod. se dojít muselo. Když jsem se ptala na občasné pohlídání, chtěli přesně vědět, kdy by to bylo, že to musí začlenit do plánu.

No děs, místo aby někdo nabízel pomoc, spíš mi vysvětlovali, co a proč nejde.

Jj, vím o tom. Tenkrát jsem se na to informovala, když jsem to zvažovala, abych zjistila, že pečovatelky nic z toho, co bych bývala pro mamku potřebovala, vlastně neposkytují. Za mě je pečovatelka pro osoby s přiznaným 2. stupněm - má sousedka po lehčí CMP a využívá dvakrát týdně.

A pamatuju si i, že i to "málo", co poskytují, chtějí předem rozepsané do detailu od kdy do kdy, další podmínkou je pravidelnost a i tak na to ještě mají pořadník.

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 01. prosince 2023 06:42
Reakce na notna:

RoSa To nakonec udělala. Papír o přijetí do opravy mám spárvný, si myslím. Ale proč mi furt vykládala, že mám starý certifikát. A na můj dotaz, jestli je to nějaký problém, řekla, no je starý. tak je jasny, že papír je z roku, kdy se koupil, tak je to holt starý. Ale furt to platí, ne? Vždyť 15 let u prstenu není nic neobvyklého, ne? Jsem si teda myslela.

​Hele to ti říkala blbost, starej certifikát je něco jako starej techničák od auta.

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 01. prosince 2023 06:47

whiskas Tak v dnešní digitální době úředníci nefungují, tam musíš osobně, pěkně si to vysedět a čekat. Pokud ti dají špatné datum jako mě, tak tam musíš zase a ještě se jim omluvit, že udělali chybu. Obrň se trpělivostí, já mám s úředníky špatné zkušenosti, půlku bych jich vyházela.

Offline 711990
18320 příspěvků moje polička 01. prosince 2023 06:49

whiskas hlavne bud realista a nenech se premluvit/ovlivnit, abyste si tatinka vzaly domu driv nez to bude opravdu vhodny.

Offline Marbuša
1425 příspěvků moje polička 01. prosince 2023 07:39

notna Mně by to asi nedalo a zeptala bych se jí, jak to myslela, že je ten certiifikát starý. Jestli podle ní je neplatný. Protože já to chápu tak, že certifikát potvrzuje pravost toho kamene nebo počet karátů v diamantu. Nemusí na tebe dělat chytrou nebo se pochechtávat.

Offline Kokoska
34999 příspěvků moje polička 01. prosince 2023 08:31

notna kdyby to byl certifikat na zlatou vec dejme tomu z Rakouska-Uherska a chtelas to prodat, tak by se to mozna muselo nejak nechat znovu zkontrolovat, ty stare puncy muzou byt problem. Coz ale nebyl tenhle pripad, myslim, ze na tebe zbytecne ta osoba delala ramena. Mozna by vedela 999 , jak to je?

Offline continuity
43158 příspěvků moje polička 01. prosince 2023 08:39

Tchýni poslali domu se zlomenou stydkou kosti a poukazem na berle, aniž by ji někdo ukázal, jak se s nima chodí. Ona na to teda neměla ani sílu. po třech dnech, kdy ji nosil na wc tchán prakticky na zádech, to skončilo dalším pádem a konečně hospitalizaci. V LDN ji doktorka zakázala i sedat a dostala léky na kosti. 

Já úplně nevím, co si v té nemocnici představují. Že má každý doma polohovací postel, toaletní židli a bezbariérovou koupelnu? 

Offline continuity
43158 příspěvků moje polička 01. prosince 2023 08:42
Reakce na wendulka:

Jako nemůže po tobě chtít ani on, ani tvoje matka, abys tahala jeho mrtvou váhu, to by sis zničila záda za týden a následně i zdraví, tak snad mají trochu soudnosti, ne? Ona už mrtvá ženská váha je dost o hubu, natož mužská.

Ani mi nemluv, moje máma na těžkou obezitu. Léta s tím nic nedělá, vždy se akorát urazí a teď, když mám zkušenosti s tou tchýni, tak vídím, že ten konec nebude vůbec hezký, pokud to nebude extra rychlý.

Prostě tohle nebude mít žádné dobré řešení. 

Offline Kokoska
34999 příspěvků moje polička 01. prosince 2023 08:48
Reakce na continuity:

Tchýni poslali domu se zlomenou stydkou kosti a poukazem na berle, aniž by ji někdo ukázal, jak se s nima chodí. Ona na to teda neměla ani sílu. po třech dnech, kdy ji nosil na wc tchán prakticky na zádech, to skončilo dalším pádem a konečně hospitalizaci. V LDN ji doktorka zakázala i sedat a dostala léky na kosti. 

Já úplně nevím, co si v té nemocnici představují. Že má každý doma polohovací postel, toaletní židli a bezbariérovou koupelnu? 

...Já úplně nevím, co si v té nemocnici představují. Že má každý doma polohovací postel, toaletní židli a bezbariérovou koupelnu? 

​Ne, to si nepredstavuji, daji ti kontakty, kde to sezenes.

Chci videt ty jednodenni hospitalizace po operacich, jak se o tom ted mluvi. Za chvili dostanes domu balicek se skalpelem a radu, at to pred pouzitim vyvaris a umejes si ruce.

Offline letfenixa
10890 příspěvků moje polička 01. prosince 2023 08:48

Tiež mám už skúsenosti s opatrovanim babky doma a následným umiestnením do DD.

S vážne chorými rodičmi zároveň s malým dieťaťom. 

A začínam sa hroziť toho, ako pokračujú naši. Tento rok mali 70, mama chodí čím ďalej, tým horšie. Otec po každej anesteze je horší a horší, zas ide na chirurgiu kvôli odstráneniu nadora na tvári, ktorý má kvoli lieku na imunosupresiu. V auguste mu odstraňovali 2, následne prišiel o kúsok ucha.

Áno, syn je už väčší, ale stále na mne závislý a veľmi naviazany. 

whiskas mňa v tejto digitálnej dobe prekvapí, keď niečo funguje. Partner opakovane nosí na ÚPSVaR doklady, ktoré mu oni vydali ! 

Offline continuity
43158 příspěvků moje polička 01. prosince 2023 08:55

Kokoska no ji právě nedali nic. Prostě ji poslali sanitkou domů s tím poukazem na berle, v šest večer. Asi v naději, že v 80 letech prehopka po schodech na jedné noze jako králík.

A I když ty kontakty máš, tak přece potřebuješ pár dní, abys to zařídila? Ne, že tu mas babičku a vyřeš si to jak umíš. Ona se teda tvářila, že to doma zvládne, ale to musel videt každý soudný lékař že ne. A ještě bylo velké štěstí, že si při tom druhém pádu nic dalšího nezlomila. "jen" si rozbila hlavu. 

I sanitaci nám davali rady, jak to v nemocnici říct, aby ji zas neposlali domu. 

Offline Kokoska
34999 příspěvků moje polička 01. prosince 2023 09:01

continuity strasny.

Offline continuity
43158 příspěvků moje polička 01. prosince 2023 09:07

letfenixa jsi statečná moc.

Ale syna ochran, moje děti jsou starší a stejně nas pořád potřebuji. Já mám tohle srovnané, jakkoliv bezcitně to může znít, ale ty děti jsou moje budoucnost a priorita. Pokud to nekdo odnese, tak ony to nebudou. 

Offline barbucha blogger
35890 příspěvků moje polička 01. prosince 2023 09:10

continuity 

To je děs.

Já teda měla buď štěstí nebo bylo příznivý ovzduší či co... protože jsem nikdy neměla problém s tou následnou péčí, vždycky se sice zeptali jestli by dotyčnej nemoh jít domů že potřebujou lůžko, ale když jsem jim sdělila že nemoh, tak dali hned pokoj a zařídili (s matkou) LDN nebo to aspoň (s milostpánem) zařídit nabídli. Oba případy v Motole, tak třeba jsou tam rozumnější, nevim

Offline continuity
43158 příspěvků moje polička 01. prosince 2023 09:13

barbucha tohle je UVN, je to dobrý špitál, ale asi jak je vojenský, počítá s duchodcema ve špičkové kondici. 

Nás stávající prezident vypadá tak, že ty schody jistě vyskáče po jedny noze ještě v devadesáti, natož aby si něco lámal při pádu z postele. 

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 01. prosince 2023 09:13

barbucha Já mám s následnou péčí taky zkušenost dobrou, ale je to JM kraj. 

Offline barbucha blogger
35890 příspěvků moje polička 01. prosince 2023 09:20

continuity 

Tak tam neléčej jen vojáky přece... ale holt mají asi drsnější přístup tak nějak celkově. Voják se stará, voják má?

Kan 

No, tak ta motolská LDN nebyl žádnej ráj na zemi, ale šlo mi spíš o to, že s tím ve špitále nedělali žádný velký cavyky - nemůžeš se starat, tak se nedá nic dělat a dotyčnýho tam přeložíme... sama jsem nemusela nic shánět. To s domácí péčí to pak bylo horší, ty "ošetřovatelky", to byla teprve hrůza

Offline letfenixa
10890 příspěvků moje polička 01. prosince 2023 09:35

continuity vďaka za podporu.

Nedávno mi mama hovorila, že videla inzerát na dvojgeneracny dom , že by oni predali svoj byt, ja môj a išli by sme bývať spolu! Skoro som odpadla! Že aby som sa o nich mohla starať! 

Naozaj, čím je človek starší, tým viac stráca súdnosť a zabúda, ako to on prežíval. 

Offline 999
19821 příspěvků moje polička 01. prosince 2023 09:51

notna Dočítám to s tím kamenem, to je nějaká blbost, ne? Ten certifikát je z gemologické laboratoře?

Online Jos
příspěvků moje polička 01. prosince 2023 09:56

continuity Jenze co maji v te nemocnici delat? Vis jak vypada luzkove oddeleni na traumatologii? Je vecne plne a lidi se davaji pomalu, kam se da. Traumatologicky sal jede pomalu nonstop. Proste jakmile ten pacient muze pryc, tak musi uvolnit misto. Vetsinou na mistni ONP, pokud se to nezaridi jinak. Ja to rikam uz dlouho, ze tenhle zdravotnicky system se musi zhroutit.