wendulka v Brodě nikoho moc nezajímalo, že máti nechodí a ani si sama nesedne. Buď domácí péče nebo LDN v jiném městě, v nemocnici na následné péči už ani den. Klidně by nám ji byli domů dali, doktorka i ta sociální sestra z nemocnice mi líčily, kdo všechno nám pomůže. Když jsem to pak obvolávala, ukázalo se, že to tak vůbec není.
Však píšu, pokud jsou lékaři soudní. Vím, že to neplatí pro každou nemocnici a každé oddělení. Interny jsou strašný, jak jsou přeplněný a je tam velký tlak na lůžka. Taky jsem bohužel měla to "potěšení", kdy mi staniční vyčetla, že požadavek na přeložení na LDN jsem měla nahlásit hned na začátku hospitalizace, že nebudu schopná se o mamku postarat, kdy v den, kdy mi oznámila její propustitelnost na základě velké vizity, byla mamka schopná se pouze postavit s dopomocí a ještě stále měla ATB nitrožilně na oboustrannou pneumonii
.
Navíc ty pečovatelky ze sociálky nesmí dělat úkony zdravotních sester a sestry z nějaké organizace poskytující domácí péči podmiňujou pomoc tím, že s nemocným bude někdo doma 24/7. Díky tomu pak mamku vlastně vzali do LDN, protože to jsme prostě zaručit nemohli, vždycky by u ní byla jen jedna z nás a aspoň na nákup a do lékárny apod. se dojít muselo. Když jsem se ptala na občasné pohlídání, chtěli přesně vědět, kdy by to bylo, že to musí začlenit do plánu.
No děs, místo aby někdo nabízel pomoc, spíš mi vysvětlovali, co a proč nejde.
Jj, vím o tom. Tenkrát jsem se na to informovala, když jsem to zvažovala, abych zjistila, že pečovatelky nic z toho, co bych bývala pro mamku potřebovala, vlastně neposkytují. Za mě je pečovatelka pro osoby s přiznaným 2. stupněm - má sousedka po lehčí CMP a využívá dvakrát týdně.
A pamatuju si i, že i to "málo", co poskytují, chtějí předem rozepsané do detailu od kdy do kdy, další podmínkou je pravidelnost a i tak na to ještě mají pořadník.