"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline brrr
12363 příspěvků moje polička 02. prosince 2023 13:14

Pinot Noir To jsem udělala loni a nepřežily. Letos byly v zeleninové zahradě, co se na jaře orá, to asi nedají taky.

Offline Pinot Noir
29910 příspěvků moje polička 02. prosince 2023 13:27

brrr jo, já ani nepočítám, že by přežily. Prostě je obětuju. 

Online continuity
43166 příspěvků moje polička 02. prosince 2023 15:54

slniecko já sa do toho práve idem prejst a máme susedsku akciu, rozsvecovanie stromceka. 

Offline Mha
příspěvků moje polička 02. prosince 2023 17:21

Přerušuji sněhánky s dotazem.

Jak dostanu z kalhot montážní pěnu? 

Offline Řvousenka
1041 příspěvků moje polička 02. prosince 2023 19:55

Mha Nůžkama, ustřihnout postiženou nohavici.

Offline Manuka
657 příspěvků moje polička 02. prosince 2023 19:59

Mha prý perchlór. Fungovalo to na auto

Offline SunEclipse
3489 příspěvků moje polička 02. prosince 2023 23:47

proběhlo tady doporučení na kloubní výživu, samozřejmě si nepamatuju jméno

Myslím, že continuity ji chválila, že muži pomohla

Online continuity
43166 příspěvků moje polička 02. prosince 2023 23:56

SunEclipsemůj muž na klouby nic nebere 

Já mám dobrou zkušenost s condrosulfem, ale to není kloubní výživa, ale lek, který ten kolagen do kloubu dostane. 

Online RoSa
10179 příspěvků moje polička 03. prosince 2023 00:07

SunEclipse Geloren?

Offline whiskas
21093 příspěvků moje polička 03. prosince 2023 10:05

wendulka Děkuji za podporu a za info. Já si myslím (z rozhovoru se sociálním pracovníkem z UVN), že nemocnice se snaží dostat pacienty domů. Zajímalo by mě, co se děje, když po ukončení "pobytu" na standardním oddělení není k dispozici místo v nemocnini následné péče (LDN)? Teď mě kvůli epidemii 2 dny nepustili za tátou, takže jak na tom je s mobilitou netuším. Údajně dojde v chodítku, s pomocí sestry na WC. No, u našich doma by neprošlo ani toto - úzká chodba, malé WC, navíc ta vana a ještě vše ve stavu, který mě už pár let děsí a chtěla jsem to řešit. Vždy jsem byla odeslána kamsi, že jim to vyhovuje . Bezva, takže teď je to dohnalo. Máma tak nějak stále uvažuje, že to zvládne. Já vím, že ona sama určitě ne, nemyslím si, že všude deklarovaná pomoc docházejících pečovatelů je až v tak širokém záběru, aby vše šlo, jak na drátkách. I kdybych se přestěhovala k našim, stejně se mi ta domácí péče zdá nereálná. Myslím ve smyslu plnohodnotná. Pro psychiku táty by to bylo jistě lepší, ale nemyslím si, že mu dokážeme zajistit profi péči. 

Offline whiskas
21093 příspěvků moje polička 03. prosince 2023 10:08

KokoskaMoc ti děkuju za nabídku. Na ty různé postele jsem koukala, to by se ještě dalo, ale mě děsí ta hygienická péče. Nemůžu být doma 24/7. Vím, slibují, že přijdou asistenti atd. Ale, tak jednou denně a i pro ně musí být vytvořeny nějaké podmínky k výkon práce. Zvedák na vanu např.? Nebo já nevím ... . Sprchu fakt nestihnu za řídit za 2 týdny. To křeslo myslím nebude třeba, strašnné monstrum. Ale děkuji za nabídku.

Offline whiskas
21093 příspěvků moje polička 03. prosince 2023 10:10
Reakce na 711990:

whiskas hlavne bud realista a nenech se premluvit/ovlivnit, abyste si tatinka vzaly domu driv nez to bude opravdu vhodny.

​Hmm, jenže, kdy je to vhodné? Až překopeme byt? Až budu nonstop doma? Je mi z celé situace úzko. 

Offline whiskas
21093 příspěvků moje polička 03. prosince 2023 10:11

KanS těmi úřady jsi mi tedy nepřidala . Ale vlastně mě to nepřekvapuje.

Offline letolet
753 příspěvků moje polička 03. prosince 2023 10:17

whiskas pokud zapujcite domů tu polohovací postel, zvládnou pečovatelé hygienu obstarat velice dobře i na té posteli. Ti, se kterými jsem setkala, byli vsichni velice sikovni.

Offline whiskas
21093 příspěvků moje polička 03. prosince 2023 10:22

letolet Díky, trochu jsi mě uklidnila. Nicméně, pořád to bude obnášet můj přesun k našim. Mamince je 80 a jak jsem s ní teď byla pohromadě více času, pochopila jsem, že ani zde to není na 100%. Ovšem je chodící, což je bonus. Jen těch sil už opravdu tolik nemá a kognitivní funkce se také nezlepšují. Partner to jistě "pochopí" - ironie, samozřejmě.

Offline whiskas
21093 příspěvků moje polička 03. prosince 2023 10:23

letolet Máma ještě vymyslela, že přece stačí koupit normální postel a dát na ni speciální a omyvatelnou matraci a podložku atd. Já myslím, že tohle nestačí. Normální postel je nízká atd. 

Online wendulka admin
16658 příspěvků moje polička 03. prosince 2023 10:41

whiskas 

Tak ono to čtyřbodové krokovací chodítko, které je pro pohyb v místnosti vhodnější než ta předloketní, co se obvykle používají na nemocničních odděleních, je použitelné i v panelákovém bytě, ti vydají na zdravotní poukaz v prodejně zdravotnických potřeb rovnou stejně jako nástavec na WC. Obojí může napsat neurolog (snad i ten nemocniční). Jen madla si musíš uhradit sama. Ale tak to je otázka chvilky, jen sehnat někoho, kdo ti je přivrtá. Drží pevně i na umakartu. To jen, že i úzké WC je řešitelné. Úprava koupelny ano, to je už na delší trať.

Jinak tedy ještě k té psychice. Ano, v těch počátečních fázích obecně funguje domácí prostředí lépe na zlepšení stavu, dokud funguje hlava. Jen tě chci upozornit, že až začne opravdu zlobit a postoupí to, tak potom bohužel už na zlepšení stavu nepomáhá, tak abys nebyla zaskočená. A to je potom ta domácí péče teprve masakr. Tam už není reálný ani částečný pracovní úvazek, natož plný, i kdyby ses k rodičům přestěhovala. Takže neodkývni domácí péči, dokud na vlastní oči neuvidíš, jak na tom tatínek je. Oni to místo pro něj v LDN určitě najdou. Pak můžeš soukromě vyjednat přeložení do nějaké vhodnější, jakmile se tam uvolní místo, když se dohodneš s jejich sociální pracovnicí. Jen převoz sanitkou budeš muset uhradit.

Online Evaeva
příspěvků moje polička 03. prosince 2023 10:46

whiskas jestli chodí s chodítkem, asi by to wc zvládl. Moje babička se teď rok po bytě pohybovala na vozíku/s chodítkem a tohle zvládla. Neptej se mně jak, mají klasickou minipanelákovou koupelnu a WC, kde se koleny prakticky dotýkáš dveří. Ale tím tě rozhodně nechci přemlouvat k domácí péči, nepřijde mi to rozumné vzhledem k tomu, jak je tvůj táta spolupracující a co by to znamenalo pro tebe.

Offline Mrs.Robinson
607 příspěvků moje polička 03. prosince 2023 10:55

whiskas Máme dobrou zkušenost s nástavcem na WC tohoto typu přímo s madly . Zakoupeno pro maminku - 91 let, po operaci obratle - a zvládala s tímto zcela bez problémů. Výhodou byla i možnost použít samostatně jako sedátko do sprchy

Offline letolet
753 příspěvků moje polička 03. prosince 2023 10:56

whiskas s posteli platí otřepané "kdo nezkusi, nepochopi". Je to velká pomoc pro všechny, kdo se starají a hlavně pro toho, kdo je na lůžku 24/7. Se zapujcenim bych neváhala. 

Přeji pevné nervy. Asi bych se na tvém místě nestehovala hned. Pokud se podaří zajistit osetrovatelskou službu, která každý den přijede a zajisti hygienu, zbytek maminka možná zvládne. Zkusila bych to, třeba si pak řekne sama, co potřebuje.  Když mi u nás sociální pracovnice přede rodiči řekla, že si můžu vzít v praci až 3 měsíce osetrovačku, tak mi po jejím odchodu oba razantně zakázali byť o tom jen uvažovat. Zpětně vidím, že víc, než poslechnout je, jsem v té době pro ně udělat nemohla.