"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline Evaeva
příspěvků moje polička 09. února 2024 08:05

Garfie protože byla s malým M. Ale chápu tě, taky by mně to štvalo.

Offline Mohučanka
7364 příspěvků moje polička 09. února 2024 08:09

Evaeva nebyla to spíš madla jako držadla? Aspoň tak jsem si to představila já...madla vonící novotou

Offline Garfie
28581 příspěvků moje polička 09. února 2024 08:11

Evaeva Já myslela jako třeba madla u schodů. :-) Když jsou ve výrobě mýdel!! Aspoň tak argumentovala dcera.

Mohučanka

Online viktorka_od splavu
49366 příspěvků moje polička 09. února 2024 08:13

Garfie parfemovana madla na wc pro invalidy!

(jako musim rict ze toto mi delalo ve skole velke, velke potize)

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 09. února 2024 08:26

Mohučanka Garfie no vidíte, tak tím spíš jí to měli uznat!

Offline continuity
43180 příspěvků moje polička 09. února 2024 08:47

Garfie a matice je to kolikrát ještě horší. Nejenom že úloha má několik možných postupů, jak se dobrat k výsledku (a že někteří kantoři lpěj na těch svých), ale taky i několik možností jak se dá vykládat. 

Offline Kokoska
35008 příspěvků moje polička 09. února 2024 08:52

continuity muj muz tvrdi, ze kdo nema logicke mysleni, nikdy se matiku nenauci. Jen mam dojem, ze logicke mysleni matematika je uplne jinde, nez logicke mysleni v beznem zivote.

Offline Sweet Potato
40467 příspěvků moje polička 09. února 2024 09:01
Reakce na continuity:

Sedmá z devítido statistiky uvádím, že na Slovensku to je lekvár. 

Naše dávná pionýrská vedoucí Marienka nás vždycky popoháněla k rychlejšímu pohybu "vlečete sa ako lektvár"

To je prostě nepřeložitelné. 

Offline continuity
43180 příspěvků moje polička 09. února 2024 09:08

Sweet Potato no když si představiš, jak rychle ty povidla tečou

Offline continuity
43180 příspěvků moje polička 09. února 2024 09:11

Kokoska logika je jen jedna, učí se třeba i na filozofii, to není žádná výsada matematiků a už vůbec ne něco vrozeného. Za mě by se měla učit nejpozději k maturitě, protože někdy číst ty diskuze ve veřejném prostoru úplně bolí. 

Offline Sweet Potato
40467 příspěvků moje polička 09. února 2024 09:18

continuity No z hrnce to uměj celkem svižně.
Ale ten výraz byl prostě boží.

Offline Blanka
příspěvků moje polička 09. února 2024 09:20

Nemyslím, že  slovenský „ lekvár “ je to isté, čo  „ povidla “ Lekvár môže byť  rôzny - jahodový, malinový, čerešňový, atď, ale povidla sú  predsa výhradne zo sliviek, a to ešte iným spôsobom  , teda do inej konzistencie varené .  V slovenských obchodoch tak preto  môžete nájsť aj  „ slivkový lekvár “, ale aj „ povidlí - povidla “ / tú  koncovku si musím nabudúce pozrieť,  možná záleží  aj od výtobcu ./

Offline Archivářka
příspěvků moje polička 09. února 2024 09:26

Blanka povidla nemusí být výhradně ze švestek - děláme jablečná i hrušková. Stejným postupem jako ta ze švestek

Offline Archivářka
příspěvků moje polička 09. února 2024 09:29
Reakce na Sweet Potato:

Naše dávná pionýrská vedoucí Marienka nás vždycky popoháněla k rychlejšímu pohybu "vlečete sa ako lektvár"

To je prostě nepřeložitelné. 

​překlad: Táhnete se jako smrad. 

Ale to je poněkud drsnější.

Offline Blanka
příspěvků moje polička 09. února 2024 09:37

Archivářka - aha, tak to som nevedela . 

Offline Karja
44744 příspěvků moje polička 09. února 2024 09:55

continuity Tabea Lilly_Ku děvčata, nemáte prosím tip na nějaký internetový slovník nebo nějakou stránku na internetu, kde by byly nějaké německé ekonomické termíny? nebo vazby se slovesy atp. Jako nějaké základy najdu, ale pak jsou nějaká to slova, která jsou pak v němčině složená z více slov a to jako marně bádám, jaký význam zrovna přiřadit.-D. Dost často je mi to jedno, co napíšu, ale u některých lidí je to na místě dát si trochu záležet. 

Offline continuity
43180 příspěvků moje polička 09. února 2024 10:16

Karja nepomohla by ti alespoň trochu chat GPT? Ona je docela schopna ve vysvětlování těchto jazykových nuancí. 

Offline Sweet Potato
40467 příspěvků moje polička 09. února 2024 10:19

Archivářka To znám, ale to vůbec neni tak pěkný!

Offline continuity
43180 příspěvků moje polička 09. února 2024 10:23

Blanka to je len slovenske zmatenie pojmov, slovo lekvár sa často použije aj na džemy a marmelády, ale ten postup, ked sa vari ovoce do zblbnutia a cukru len minimálně alebo ziaden je typický práve pre ten lekvár. Povidla nie su slovenské slovo, aj ked je možná jasnejsie, přestože v ČR sa pre ine druhy ovocnej zavaraniny nepoužíva. 

Offline barbucha blogger
35903 příspěvků moje polička 09. února 2024 10:23
Reakce na Blanka:

Nemyslím, že  slovenský „ lekvár “ je to isté, čo  „ povidla “ Lekvár môže byť  rôzny - jahodový, malinový, čerešňový, atď, ale povidla sú  predsa výhradne zo sliviek, a to ešte iným spôsobom  , teda do inej konzistencie varené .  V slovenských obchodoch tak preto  môžete nájsť aj  „ slivkový lekvár “, ale aj „ povidlí - povidla “ / tú  koncovku si musím nabudúce pozrieť,  možná záleží  aj od výtobcu ./

​Taky to tak chápu, aspoň jsem to nikdy neřešila a u slova "lekvár" jsem si představila prostě nějakou marmeládu