Karjabohužel ti vůbec neporadím. Já si občas něco hodím něco do linguee nebo max deepL. Ale já vlastně nikdy nic nepřekládám z češtiny, takže jen EN:DE:IT.
"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět
barbucha jenze povidli a marmelada neni to samy:-) jak pise conti je to jiny zpusob pripravy, tzn marmeladu muzes udelat ze svestek a povidli z hrusek, ale nejsou to zamenitelne pojmy
continuity Tak to mě vůbec nenapadlo, já tu AI ještě ignoruju, ale přesně ty nuance bych potřebovala vysvětlit, přesně, kdy jakej význam to má...ty jo, tak to ozkouším
Tabea Tak hlavně ty to znáš co:-D
Sweet Potato já tuhle uvařila velice stacionární lekvár, to byste doteď ještě ani u vlaku nebyli ![]()
Já ale mluvím o tom, že jsem si vždycky překládala lekvár jako marmeládu. Spíš teda jako takovou řidší, s kouskama toho ovoce (něco podobnýho jak si dávaj rusáci na talířek a pak přes to pijou čaj)... povidlí s tím nemělo co dělat a způsob přípravy taky ne.
barbucha no jenze tos mela blbe, no, spravnr slovensky je to fakt to povidli, husty, vareny tak dlouho, az se tahne jak smrad![]()
To je ale blbý přirovnání! Voňavá marmeláda
A neměla jsem to blbě, dyk i Blanka s continuity to vysvětlujou podobně. Ergo není to jen povidlí.
Tak ten už se ani netáhl, ne? Amaroun!
andulka01 to je ten nejlepší nahoru na moravské dvojctihodné koláče, nesteče to!
barbucha a to je úplně automaticky.... džem. ![]()
https://varecha.pravda.sk/magazin/dzem-lekvar-marmelada-aky-je-v-tom-rozdiel-/11242-clanok.html
viktorka_od splavu A já mám pocit, že marmeláda je zavarenina s citrusy, ostatni je džem
rozarka jo ja vim ze i to je nejak rozdelene, u nas se slovo dzem nepouziva, jakykoliv ovoce rozvarene s cukrem je marmelada. ale neprosazovala bych to jako spravny:-) (btw s temi citrusy to je nejaky narizeni eu, neco jako ze pomazankove nesmi byt maslo nebo tak, ne?)
Sweet Potato Kokoska kamennej, ani nešel vydolovat ze sklenice. Možná z toho sklenici oloupat, nakrájet to na kostičky, dvojctihodné koláče tím sypat a modlit se, aby to nevytahalo plomby všem. Přitom to skvěle vonělo, spálený to nebylo ani náhodou...
viktorka_od splavu nevim, někde jsem to četla, ale ja se vždycky domnívala, že je jedna úplně na maděru a druhá s kousky ovoce
viktorka_od splavu A já mám pocit, že marmeláda je zavarenina s citrusy, ostatni je džem
Obchodně oficiálně ano.
U nás byl vždycky džem s kousky (jako dítě jsem to nesnášela), marmeláda hladká.
Karja uz dlouho neprekladam, ale driv jsem pro oborovy terminy pouzivala evropskej korpus, byval k dispozici online. slo tam precist kontext v jakym se ty slova pouzivaly, bylo to fakt sikovny.
ted ho nemuzu v online verzi najit, ale treba tady nekdo bude vedet :)
andulka01 To mi připomíná takové ty stoleté zaprášené sklenice zavařenic kdysi ve sklepě, místo víčka celofán, obsah se smrsknul, sám odskočil od stěn a dalo se s ním řezat sklo.
Sweet Potato u nás je marmeláda s kousky i bez, se zrníčky i bez,... Prostě ovoce svařené s cukrem.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.