andulka01 to se mi jednou povedlo s rybízem. A to jsem poctivě průběžně zkoušela jestli to sedne. a furt tekutý, dokonce jsem ho dávala podruhé znovu vařit, protože neztuhnul. Až najednou... Beton. vyházela jsem to i ze skleničkami.
"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět
Jednu marmeládu v pevný formě mám doma taky, ostrým nožem vyříznout kus, roztavit v mikrovlnce, naředit, nechat vychladnout a použít :)
viktorka_od splavu rozarka Viktorka má pravdu, je to rozdělení na marmelády (citrusové) a džemy (z dalšího ovoce).
https://www.cidonio.cz/jaky-je-rozdil-mezi-dzeme-a-marmeladou/
Sweet Potato sklep se zavařeninami mě čeká k vyklizení letos na chalupě. Zatím jsme vyndali jen okurky z roku 2003, že je z legrace otevřeme. Teta asi zavařovala poctivě a měla geniální recept, byly skvělé, křupkavé... Jinak vše půjde do popelnice, jsou tam i věci z minulého století
continuity tohle ten bezcukrový pečený, dva litry
strašilo mi to pak dva roky ve špajzu, než jsem měla morál to vyhodit
ale tak poučila jsem se, povidla skoro nepoužívám a tak si je občas koupím na trhu
andulka01zavařeniny a marmelády vypálit . A buď budete mít mazání na kolena nebo luxusní slivovici. Nám se povedlo to druhé a jediný problém je že toho bylo jen asi 20 litrů ![]()
andulka01 A není to škoda? Třeba někdo ze sousedů pro slepice? Taková marná práce.
Přesně, staré zavařeniny - kompoty a marmelády - jedině do kvasu!
rysamona na vypálení je toho zas málo, možná těm slepicím sousedům. Ještě jsem to neviděla (na průzkum potenciálně strašidelných prostor mám lidi :-), až to vynesem na světlo boží, tak nějak rozhodnem.
Okurky, bohužel, byly jediný.
barbucha a to je úplně automaticky.... džem.
https://varecha.pravda.sk/magazin/dzem-lekvar-marmelada-aky-je-v-tom-rozdiel-/11242-clanok.html
No výborně.
Ale stejně jako u jiných, jak vidím, se u nás doma používala "marmeláda" pro úplně všechno, všechny zavařeniny. No vida, i ten lekvár bych klidně přeložila (když teda ne jako marmeládu
) jako zavařeninu! A to už by snad šlo... ![]()
Pinot Noir já to fakt pálit nebudu :-) kromě grappy pálenky nepiju. Takže jen rozhodnu zda rovnou do popelnice, nebo slepicím.
andulka01 tak to je skoda!
barbucha lekvar ako zavaraninu?
. Lekvár je proste povidla, nie sú v ňom žiadne kúsky. Zaváranina je zavarené ovocie (kompót).
Neviem ako na celom Slovensku, ale u nás sa marmeláda nepoužíva, všetko je džem (až na lekvár teda
).
Spomenula som si ako som pred dvadsiatimi rokmi v jednej dedinke na výskume spovedala jednu veľmi starú ale čipernú babičku. Dala mi ochutnať z 30-ročného lekvára, skladovala ho v hlinenej nádobe. Musela mi z neho nožíkom odkrojiť :)
Mrakoplas zavařenina je na Slovensku kompot (ovoce ve sladké vodě)?
tady se zavařenina víceméně rovná marmeláda (aspoň v naší rodině)![]()
Evaeva u nás je to souhrnný název pro všechno, co je zavařené. Takže klidně vepřovka. ![]()
Pinot Noir co se tady všechno nedozvím![]()
![]()
Evaeva to ale fakt jen u nás doma. Podle mě se zavařenina na Moravě moc nepoužívá, já to znala snad jen z nějaké pohádky (dort pejska a kočičky?) A používali jsme to slovo jen jako takový interní vtípek, protože u nás ten "regál na zavařeniny" z velké části vždycky zabíralo maso.
Pinot Noir my to taky moc nepoužíváme, říkáme prostě marmeláda
Tak jsem se zeptala meho Slovaka, co je lekvar. Pry marmelada z ruznyho ovoce vcetne svestek.
Jinak vše půjde do popelnice, jsou tam i věci z minulého století
![]()
Aby sis to pak nevyčítala![]()
https://www.novinky.cz/clanek/koktejl-v-aukci-se-prodal-citron-stary-284-let-40459265
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.