"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline barbucha blogger
35936 příspěvků moje polička 10. června 2024 11:01
Reakce na Liesel:

Tak ještě jednou k příspěvku na péčí: dnes jsem mluvila se sociální pracovnicí a žádosti o příspěvěnek se na poprvé zamítají nebo dávají jen ty nejnižší možné stupně, prý je to v současné době běžné/standard, aby se člověk něčeho domohl, tak se musí odvolat.

​No neříkala jsem to?! 

Offline Marbuša
1427 příspěvků moje polička 10. června 2024 11:05

Prosím vás, někdy v zimě zemřela paní, která měla bezdětnou dceru a syna, který zemřel ještě před ní, ale od něj měla jednoho vnuka. Takže dcera a z druhé strany vnuk (plnoletý) jsou přímí dědici. Je možné, že ta dcera se domluvila s notářem, že paní nic nevlastnila a notář toho vnuka vůbec neoslovil a vůbec  ho k žádnému jednání nepozval?  Paní zřejmě ještě za života všechno přepsala na tu dceru, takže opravdu asi nic formálně neměla, ale to ten notář ani tomu vnukovi neoznámí? 

Offline tv
4246 příspěvků moje polička 10. června 2024 14:19

Liesel v naší třídě je dítě, které má svalové oslabení. Nezapne si kalhoty, bundu, často neotevře/nezavře vodu, neodnese si samo tác s obědem, nenakrají jídlo, neučeše se atd. Do školy/ze školy nikdy samo nepůjde, nenakoupi,  nenavari. Prostě bude mít celoživotní péči. Maminka žádala o příspěvek na péči a nějaký posudkovy lékař zamítl s tím, že má čtyři končetiny, tak co by chtěla.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 10. června 2024 14:34

tv

Offline rozarka
4218 příspěvků moje polička 10. června 2024 15:03
Reakce na Evaeva:

tv

​v první chvíli jsem si myslela, že za tím  TV mělo být L. 

Skoro by to tam patřilo. Strašný tyhle posudky!

Offline Liesel
1677 příspěvků moje polička 10. června 2024 16:07

tv strašný!!! tohle už snad hraničí s urážkou či pohrdáním...

to mi připomělo, když byli mladší 4 roky, tak se mi na horách opařila čajem z termosky (bylo to v pátek a v Trutnově na dětském o víkendu nesloužili dětští lékaři, ale docházeli z dospělých oddělení) a mě se milý pan doktor v sobotu zeptal, po zjištění, že se opařila čajem "a kdo uvařil ten čaj?", ne asi chtěla jsem, aby se opařila.... no, po pár hovorech se sestrami jsem zjistila, že dotyčný doktor je opravdu debil a mám si na něj stěžovat...

Offline Makara
3655 příspěvků moje polička 10. června 2024 17:52

Marbuša divné. Když zemřela manželovi maminka, tak dostali výzvu od notářky manžel a všichni synové. Ale teda nevím, zda si to vyhledala sama notářka v registru, nebo už tam tchán byl a syny uvedl. Co mě ale fakt překvapilo, že tchán mohl manžela zastupovat na základě plné moci BEZ ověřeného podpisu. Tak třeba paní měla "plnou moc" ....

z Černých ovcí

V rámci dědického řízení má notář dvě základní povinnosti. Jedna povinnost je zjistit řádně okruh dědiců, ať už to jsou dědici ze zákona, nebo ze závěti a zjistit řádně pasiva a aktiva dědictví, tzn., majetek dědictví, který se bude rozdělovat. Notář ke zjištění dědiců má v podstatě dvě možnosti. Jedna věc je nahlédnout do centrální evidence obyvatel, kde jsou rodinné vztahy napsané, a druhá možnost je zeptat se ostatních dědiců. Pokud notář nezjistí řádně okruh dědiců, a nějaký dědic bude poškozen, nebo opomenut, může následně dodatečně žádat, aby se to projednalo, ale v tuto chvíli notář udělal chybu a může vzniknout škoda. Pokud vznikne škoda, tak stát odpovídá za škodu, která vznikla pochybením notáře při špatném projednání dědictví.

Offline continuity
43194 příspěvků moje polička 10. června 2024 20:10

Makara no tak to mě fakt pobavilo, dědice ještě notářka zvládla, ale majetek ji museli sepsat a že se zapomnělo na jeden účet se přišlo až po vypořádání. 

Že se třeba nevypořáda smlouva třeba na hrobové místo, to už ani nezmiňuji, jedno takové je v rodině a víceméně se čeká až vyprší nájemní smlouva po nebožce, která je tam pohřbena. A ještě můžeme být rádi, že tu smlouvu někdo z rodiny přežije (byla na 50 let). 

Odměna v řádu desetitisíců za dvě schůzky a 5 stran textu. Ja chápu, že pak jsou případy, které se vlečou léta, jen nechápu, proč to mají zaplatit dědicové, kteří se domluvili bez problémů. 

Offline Makara
3655 příspěvků moje polička 10. června 2024 20:30

continuity tak smlouvu na hrobové místo bych v nějakém centrálním registru nečekala, ale já si fakt naivně myslela, že třeba bankovní úcty zjisti notář  "na tři kliknutí". A ono se o tom teprve  začíná mluvit, jako že by to bylo užitečné.

Offline Kokoska
35030 příspěvků moje polička 10. června 2024 20:33

Makara nase notarka mela zjistene vsechno, vcetne deviti stovek na nejakem uctu, o kterem jsme se segrou vubec nevedely.

Offline continuity
43194 příspěvků moje polička 10. června 2024 20:38

Makara tak by to mohla třeba pozůstalým říct, ať na to myslí. Mají na to nějaké lejstro, co ji mají dědicové sehnat, ale rozhodně se nepřetrhla, aby cokoliv zjistila sama. 

Offline Tabea
8152 příspěvků moje polička 10. června 2024 20:58

Makarajá bych třeba čekala, že budou mít nějaký seznam k odškrtání a ten s dědici projdou. Těch možností není neomezený množství. 

Offline dzizisketa
8984 příspěvků moje polička 10. června 2024 21:01

brrr 

Celý den nad tím přemýšlím, myslím, že nemohl, ale jistá si nejsem, chtělo by to nějakého anorganika.

Offline Makara
3655 příspěvků moje polička 10. června 2024 21:06

continuity Tabea Když oni vlastně notáři nemají motivaci hledat něco nepříliš hodnotného, protože si z toho vypočítání odměnu nula-nula-nic. Takže spoléhají, že investigaci provedou dědici, aby se dostali a/k hodnotnějším, b/ k citově motivovaným majetkům/právům.

Online RoSa
10192 příspěvků moje polička 10. června 2024 21:13

dotaz k mobilům: matce se zapíná a hned vypíná mobil, je to mžik, furt dokola, na nic se nestihne kliknout... Nokia G10, kupovaná 12/2022... na webu jsem se dočetla, že je potřeba reset SW pomocí režimu obnovení...

můžu s tim naklusat do Datartu, jakože záruka?

edit: tak mi to vzali jako reklamaci

Offline Marbuša
1427 příspěvků moje polička 11. června 2024 07:05

tv Hrozný!  Oni mají snad nějaký tajný nařízení, kolik peněz smějí na invalidní důchody a péči ročně utratit?

Offline Marbuša
1427 příspěvků moje polička 11. června 2024 07:17

Makara Díky! Tak uvidíme, jak to dopadne. Je to v rodině mé sestřenice. Mimochodem, další případ z rodiny: Zemřel můj strejda, dvě dcery z prvního manželství, dvě z druhého manželství a syn ze třetího. Ještě za života přepsal všechno na syna. A když strejda umřel, z notářství jedné z těch dcer pouze zatelefonovali, že nemusí chodit k dědickému řízení, že po jejich tátovi nic není! Tak na to řekla, že to chce tedy aspoň písemně. Ani nevím, jak to dopadlo. Každopádně, brácha zůstal najednou "jedináček", protože jsou na něj ségry naštvané a nechtějí s ním mít nic společného. Tam šlo o větší majetek a nedostaly po tátovi na památku ani hrnek na kafe, i když měli vždycky úplně pohodové vztahy. 

Offline viktorka_od splavu
49376 příspěvků moje polička 11. června 2024 08:24

Marbuša ja myslela ze tohle ani legalne nejde? chapu ze ty majetky mohl prepsat za zivota, ale nejake drobnosti, treba posledni duchod na uctu, by se melo rozdelit?(byt chapu ze o to by treba ani nikdo nestal, ale..

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 11. června 2024 08:40

viktorka_od splavu taky mně to napadlo, že něco ten člověk přece mít musel.

Offline Mohučanka
7364 příspěvků moje polička 11. června 2024 08:49

Evaeva asi nemusel, můj táta to udělal taky tak, že majetek rozdělil za života a umřel úplně bez majetku. Důchod chodil na společný účet s mámou...

Akorát že na tom rozdělení se s námi domluvil a bylo to spravedlivé. 

Jak to bylo u notáře už si nepamatuju, určitě tam šla jenom máma. Nejspíš jsme jí napsaly plnou moc.