"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline JankaM
3111 příspěvků moje polička 16. března 2025 14:10

Raduza DO mrazáku

Offline Anaj
236 příspěvků moje polička 16. března 2025 14:11
Reakce na Raduza:

Potrefenáhusa tak ja zásadně do mrazáku. Má mrazák by mě vůbec nenapadlo. Zajímavý tohle. 

​Myslím, že to vzniklo  historicky, protože chladničky neměly zprvu uzavíratelné samostatné mrazáky, ale v horní části bylo místo, kde se tvořil led a na to místo (mrazák) se dávaly zmrzlé koupené věci. Dlouho tam nevydržely :-)

Offline Kokoska
35053 příspěvků moje polička 16. března 2025 14:15

Sweet Potato na Jecnou je divny, ale na Vinohradskou nebo na Konevovu (kdysi) mi usi nerve.

Offline Tabea
8169 příspěvků moje polička 16. března 2025 14:20
Reakce na Allysa:

​Na mlýnku je ten a ten druh kávy,  na čepu je ten a ten druh piva. 

​a to se říká kdy? Jako že přijdu do kavárny a zeptám se, co mají na mlýnku a pak si případně to kafe nedám? Jakože když točí Bráník, tak si dam radši vodu s citronem?

Já jsem zamrzla v době, kdy jediný kafe, co bylo veřejně v mlýnku, byla Jihlavanka, co jsme sami mleli u babičky v Jednotě.

Online Pinot Noir
29959 příspěvků moje polička 16. března 2025 14:22

Tabea tak těch káv je na mlýnku většinou víc, tak jako piv v lepších pivnicích, takže si vybereš, z které chceš připravit kávu. 

Offline Lilly_Ku
4552 příspěvků moje polička 16. března 2025 14:23

Tabea

pred 15 lety by se reklo denni nabidka :D

Offline Tabea
8169 příspěvků moje polička 16. března 2025 14:23

Kokoska a není to tím, že jedno je ulice a druhý třída? 

Offline continuity
43219 příspěvků moje polička 16. března 2025 14:25
Reakce na Anaj:

​Připojuji se - nám kdysi (nevím, zda to je pravda) říkali o vlivu ruštiny ve vazbě "jet na chatu" (idti na daču). A dost se to rozmohlo.  V poslední době zaznamenávám  spojení  (třeba projednat)  " na vládě" ... připouším, že je to elipsa "na jednání vlády", ale stejně  se mi to nelíbí.  Stejně jako všelijaké "na prodejně", "na městské části" atd.

​Tak ist na chatu se řekne i slovensky. Třeba na byt vůbec a na hotel jen zřídka. 

Offline Tabea
8169 příspěvků moje polička 16. března 2025 14:26

Pinot Noir no, jsem fakt zastydlá. Ještě nikdy jsem asi nebyla (jako doprovod) v kavárně, kde by si ten pijan kávy objednával podle značky. Znám to jen u piva a vína. 

Offline Tabea
8169 příspěvků moje polička 16. března 2025 14:27
Offline Evaeva
příspěvků moje polička 16. března 2025 14:34

Kokoska mně stěhovat se na ječnou vůbec divný nepřijde. Ale jdu DO ječný.

Na mrazák jsem vždycky měla za krajovou specialitu. Co bych použila místo na mlýnku nebo na čepu, nevím. Ale ten příklad na šesti měsících jsem v životě neslyšela a přijde mi to hodně divný.

Online Pinot Noir
29959 příspěvků moje polička 16. března 2025 14:35

Tabeařekla bych, že většinou je "na mlýnku" opravdu jen jedna káva, ale kavárny zkrátka uvádějí, která, protože jsou lidi, které to zajímá a vyznají se. Přiznám se, že na mlýnku a na čepu mě nepobuřuje, považuju to za takový terminus technicus, který je důsledkem pozvednutí pivní a kávové kultury.

Offline Potrefenáhusa
38931 příspěvků moje polička 16. března 2025 14:40

Evaeva ja myslim, ze to na šesti mesicich uz jsme tu taky řešily a ze to byla nějaká krajová specialita (mozna okoli mladý Boleslavi?)

taky se jezdi na Mělník a na Kladno, stěhuje se na vinohrady, na Žižkov, na prosek, ale do Vršovic nebo do Letňan (taky jsou ještě na kopci, ne :-))

Offline Tabea
8169 příspěvků moje polička 16. března 2025 14:43

Evaeva co točíte? Jaký/od koho máte kafe?

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 16. března 2025 14:48

Tabea dobře, ale to není chybné užití předkožky na, to je prostě jiná věta. Na to vídám třeba na ceduli NA ČEPU:.... Že bych se zeptala co je na čepu? to asi ne.

Offline Sweet Potato
40530 příspěvků moje polička 16. března 2025 14:54

Kokoska Ano, to se říká odjakživa, protože to nejsou ulice, ale třídy, byť jim to v názvu nezůstalo. Na Národní. Uzus.

Offline Kokoska
35053 příspěvků moje polička 16. března 2025 14:56

Tabea že by? Stěhuju se do ulice X, stěhuju se na třídu Y... možná.

Sweet Potato tak asi jo:)

Offline Raduza
příspěvků moje polička 16. března 2025 15:00

Pinot Noir tak na mlýnku nebo na čepu slyším prvně v životě 

Offline Mrakoplas
9996 příspěvků moje polička 16. března 2025 15:02

U nas sa tiez pouziva "na výčape". continuity ja "na hotel" pouzivam, ale ktovie ci to nie je tunajsim vplyvom :) Ale bezne sa u nas hovori aj "idem na byt", ale tusim len vtedy, ked sa jedna o byt, v ktorom dotycny nebyva (trebars ho prenajima alebo rekonstruuje), inak povie "idem domov".

Offline Kokoska
35053 příspěvků moje polička 16. března 2025 15:05

Raduza na čepu znam, na mlynku ne. Ale jestli chci radsi kafe robusta nebo arabika, to uz jsem zazila, jen si nevzpomenu, kde.