"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline Malenge
4842 příspěvků moje polička 16. března 2025 08:29

Pinot Noir úplně ti rozumím, pracovně jsem se setkala s cca 10 hodně velkými prusery jedné renomované kliniky a zasáhlo mě to opravdu moc, protože co se všechno může stát, si nechtěj ani představovat. Ted naposledy mladá kolegyně těsně po 30 najednou z ničeho nic zákal, na oko během pár dnů přestala videt, prý se to někdy stává, takže operace, ta měla komplikace, pak další operace, blbe hojení, bolesti, motání hlavy, jako říkala, že kvůli dioptriím by ji tam nikdo nedostal. A ne nadarmo se říká, jak už tu taky zaznělo, že očaři nosí brýle...

Offline continuity
43219 příspěvků moje polička 16. března 2025 10:02

Malenge tak kolegyně tam asi nebyla s dioptriemi. Sama bych na dioptrie nešla, ale nedá se zarovnávat zrak zachraňující operace na akutně nemocném oku s rutinní operací dioptrií. 

Teda za blbost považuji už i to, jak tady někdo popisoval, že když ho neodoperovali na jedné klinice, šel to zkusit na jinou. 

Offline Malenge
4842 příspěvků moje polička 16. března 2025 10:30

continuity však to píšu celkem jasně, že kolegyně na operaci musela a dost se jí to komplikovalo, takže když se konečně vrátila do práce, říkala, že na dioptrie by ji nikdo po těch zkušenostech nedostal. 
a ty případy, kterých jsem byla účastna, byly všemožný mix operací očí, kdy nastaly extrémní komplikace a v některých případech nebyla trvala ztráta zraku to nejhorší, takže osobně by mě tam dobrovolně nedostal nikdo.

Offline Samantha
3298 příspěvků moje polička 16. března 2025 10:41
Reakce na Myrtila:

viktorka_od splavu DruI Kvůli tomuhle, ještě stránku, ještě stránku, a jsou tři ráno, jsem si pořídila podsvícenou čtečku, u ní se dá krásně usnout čtu už potmě, na boku, čtečku mám o něco opřenou vedle sebe, jenom přehazuju stránky a u toho pomalu usínám. Čtečka se pak sama vypne. 

(jen s tím rozdílem, že usínám rychle )

Offline Sweet Potato
40530 příspěvků moje polička 16. března 2025 10:55

Dám to i sem.

Nechcete někdo jeden lístek na úterý do pražské Archy na HaDivadlo? Představení Sekyra.

https://www.hadivadlo.cz/hra/sekyra/

Offline Victoria
1427 příspěvků moje polička 16. března 2025 11:13

Ne že by mě to nějak trápilo, chápu, že se jazyk vyvíjí a na češtině moc nelpím, ale už dlouho pozoruji jev, a to, že předložka "na" nahrazuje předtím užívané jiné předložky... takže, místo "jdeme DO bazénu" se používá "jdeme NA bazén", místo "jdeme DO hotelu" se řekne "jdeme NA hotel"... uniklo mi něco nebo je to nějaká módní záležitost? V mých očích tomu bizarní podobu dala Tereza Matějčková ve svém filozofickém podcastu, když prohlásila "už jsem o tom NA podcastu také mluvila". Už jsem také slyšela "jdu NA školu". Pozorujete to taky? Mě je to opravdu jedno, ale zajímalo by mě, jak se to rozjelo, třeba je tu nějaká jazykovědkyně:-)

Offline continuity
43219 příspěvků moje polička 16. března 2025 11:15

Malenge

Taky předpokládám, že nikdo soudný by ji už dioptrie neoperoval. S očima může být milion komplikací, některé velmi vážné (takové odchlípení sítnice, co měl našich kamarád je vážně něco.) Ale s operacemi dioptrií to má společného asi jen to oko. 

Offline continuity
43219 příspěvků moje polička 16. března 2025 11:19

Victoria

Já jako cizinec:

jdu na školu beru ve významu jdu na vysokou školu, jakože tam jdu studovat. Jdu do školy = vejdu do budovy školy ten den.

Na hotel chodím běžně. Ve významu jdu do hotelu, ve kterém zrovna bydlím a strávím tam už večer. Do hotelu beru, že zrovna vycházím do té budovy. 

Plavecký oddíl pravidelně trénuje na bazénu Radlice. Ale když jdu jednorázové odpoledne zaplavat: jdu do bazénu. 

To jsem zvědavá, kdo k tomu co napíše. 

Offline Tabea
8169 příspěvků moje polička 16. března 2025 11:20

Victoria ja 18 let nežiju v Česku, nemám českou tv ani neposlouchám podcasty, česky čtu jen tady, maximálně noviny Ale na bazén a na hotel znám. To druhý bych možná i řekla. Tak to asi nic novýho nebude.

Offline Řvousenka
1042 příspěvků moje polička 16. března 2025 11:23

Victoria Nejsem jazykovedkyně, ale i před mnoha mnoha lety jsme šli NA střední školu

Online Pinot Noir
29959 příspěvků moje polička 16. března 2025 11:23

Victoria hlásím se na školu, dávám přihlášku na školu, ale chodím do školy. Na bazén se u nás jezdí odjakživa, tj. přes 40 let. Do bazénu se skáče, chodí v plavkách, ale jede se prostě na bazén. 

Offline Victoria
1427 příspěvků moje polička 16. března 2025 11:25

continuity Tabea Abych to vyjasnila, já to také znám, ale pozoruji, že se to používá více v tom smyslu, kde se předtím, dle mého, více používala předložka DO. Tedy ano, "jdu na školu" ve smyslu na vysokou třeba, ale já to právě slyšela ve smyslu, kde bych já použil to DO, jako do budovy dovnitř. Ve fitku, kam chodím a kde je i bazén, tak lidé (už v té budově přítomni) řeknou, že jdou na bazén. A právě to zaznamenávám i v takových jevech jako "na podcastu". Slyšela jsem už i "na rádiu".

Offline Victoria
1427 příspěvků moje polička 16. března 2025 11:28

Řvousenka Jasně, tohle znám taky a samozřejmě používám. V tomto smyslu se nikdy předložka DO nepoužívala. Já mám na mysli jev, kdy předložka NA, stále více, dle mého pozorování, nahrazuje jiné předložky. Místo V rádiu, NA rádiu a tak:-)

Offline Samantha
3298 příspěvků moje polička 16. března 2025 11:28

VictoriaChápu, ale ještě mě to nezvedá ze židle.

Ale ty hrubky... A od českých parfumaček.

Offline Victoria
1427 příspěvků moje polička 16. března 2025 11:31

Výstižný příklad toho, co mám na mysli je, že někdo kdo chce něco zmrazit řekne, že to dá "NA mrazák", nikoliv "DO mrazáku". 

Online Pinot Noir
29959 příspěvků moje polička 16. března 2025 11:32

Victoria mě velmi rozčiluje na šesti měsících, na 18 měsících, místo v šesti měsících atd. u dětí. Bohužel to používají i lékaři.

Offline Victoria
1427 příspěvků moje polička 16. března 2025 11:34

Samantha Jak jsem psala, mě je to jedno, už vůbec mě to ze židle nezvedá, no a hrubky, to se stane snadno, lidi píšou na telefonu a tak... nad tím bych tu mávla rukou. Ale je tu jeden takový jev, že sem občas někdo přijde, na něco se zeptá (jedna uživatelka ohledně rostlin opakovaně) a když jí ostatní odpoví, poradí, doporučí, tak se neobtěžuje ani poděkovat a zase se odmlčí. To je tedy nepochopitelné pro mě. Jako nejsem tu pořád, ale tohoto si všímám. Nedávno jsem dávala doporučení na základě dotazu na Kodaň, no a co myslíte:-)

Offline Victoria
1427 příspěvků moje polička 16. března 2025 11:35

Pinot Noir Ha, no vida, rozmáhá se to:-)

Offline olte
758 příspěvků moje polička 16. března 2025 11:51
Reakce na Victoria:

Výstižný příklad toho, co mám na mysli je, že někdo kdo chce něco zmrazit řekne, že to dá "NA mrazák", nikoliv "DO mrazáku". 

​tak dát "na" mrazák používám odjakživa, "do" mrazáku málokdy, jedu "na" bazén a když už tam jsem, tak jdu "do" bazénu ve smyslu do vody

Offline Victoria
1427 příspěvků moje polička 16. března 2025 12:04

olte Ano, to že to používáte a používá se to, je jedna věc, druhá věc, zda je to nějak logicky správně, že. Proto ty předložky jsou různé a mají různý význam. NA vyjadřuje obvykle umístění na nějaké ploše, DO obvykle uvnitř nějakého objektu. Takže pokud byste měla samostatně stojící mrazák, jak logicky odlišíte, kam se ta věc má dát? Nechcete, aby se zmrazila, chcete jen aby ležela na mrazáku, na tom objektu... pak jste pouze s předložkou NA v koncích, pokud ji používáte i na vyjádření toho, že ta věc má být uvnitř:-)

Ale já tu nechci rozjet nějakou jazykovou debatu. Opravdu mě zajímalo, zda si toho nahrazování předložek ve prospěch předložky NA, všímá i někdo jiný, myslím, že je to opravdu nějaký trend. Opravdu to pozoruji ve více a více (pro mě) bizarních vyjádřeních. Pinot Noir uvedla další příklad.