"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline Tak Betty
6162 příspěvků moje polička 16. března 2025 12:08

Victoria Mě tyhle jazykové debaty baví.

Offline Lilly_Ku
4552 příspěvků moje polička 16. března 2025 12:10

Victoria 16 let neziju v cechach, vsimla jsem si toho pri posledni navsteve cech u vyrazu "na cepu" a (asi nejak odvozeneho?) "na mlynku", coz absolutne nechapu, jak mohlo vzniknout :D

jinak rozdeleni "na" v abstraktnejsim a "do" v konkretnejsim, s durazem na "dovnitr" existuje, co pamatuju; myslim ze mate pravdu v tom, ze se pouzivani na v poslednich letech rozsiruje i do oblasti, kde se driv nepouzivalo.

Offline Raduza
příspěvků moje polička 16. března 2025 12:46

Victoria ja to vnímám hodně. Co se týče školy a bazénu souhlasím s predrecnicemi. Jdu na hotel ve smyslu jdu se ubytovat se mi lehce příčí  asi spíš pouziju do hotelu.  Co je teda hrozný a používá kolegyně je jsem.na kanceláři,  jdu na byt.  To mě teda prudi hodně. 

Offline Antje
příspěvků moje polička 16. března 2025 13:11

Prosim vas, kam v Praze s kylou( dvema), vezmou  cloveka z jineho kraje?

Maminka ma bouli na brise ( dve). Na sonu ji lekar rekl at v mistni nemocnici nechodi, je stara (70), muze dostat zanet atd. a jeho slovy je tam nemocnice "medicinsky v pr...".

Ptala se v sousednim meste (nemocnice patri Pente). Vezmou, ale nejdriv v cervenci.

Neporadi nekdo prosim

Offline Blanka
příspěvků moje polička 16. března 2025 13:24

Tých prehreškov v hovorenej češtine vnímam viac .Mne sa nepáči ani nesprávne používanie privlastňovacích zámen  takýmto opisom , napr. - mojí kamarádky dcera / kamarádčina dcera /. Viem, že sa to používa , čítam to aj tu , ale nežijem v Česku 50 rokov,   už nemám ten priamy kontakt, a viem, že jazyk sa vyvíja všade.

Offline 1010
219 příspěvků moje polička 16. března 2025 13:24

Victoria Mě to taky hrozně rozčiluje - na mrazák, na byt, na 6 měsících apod. Ale myslela jsem si spíš, že jde o nějaké nářečí

Offline Anaj
236 příspěvků moje polička 16. března 2025 13:37
Reakce na 1010:

Victoria Mě to taky hrozně rozčiluje - na mrazák, na byt, na 6 měsících apod. Ale myslela jsem si spíš, že jde o nějaké nářečí

​Připojuji se - nám kdysi (nevím, zda to je pravda) říkali o vlivu ruštiny ve vazbě "jet na chatu" (idti na daču). A dost se to rozmohlo.  V poslední době zaznamenávám  spojení  (třeba projednat)  " na vládě" ... připouším, že je to elipsa "na jednání vlády", ale stejně  se mi to nelíbí.  Stejně jako všelijaké "na prodejně", "na městské části" atd.

Online Potrefenáhusa
38931 příspěvků moje polička 16. března 2025 13:46

1010 na byt ani na šestiměsícich bych nevypustila z pusy, nechodim ani na bazén, ale dat něco na mrazák se u nás říká od jakteziva 

Offline JankaM
3111 příspěvků moje polička 16. března 2025 13:48

Chtěla jsem dát zmrznout teriyaki omáčku, protože ji nepotřebuji a ona přes noc nezmrzla. To jako nemzmrzne vůbec? Nebo musím mít mrazák na maximum? Nebo vydrží v lednici déle, i když píšou do 7 dnů spotřebovat?

Offline Tabea
8169 příspěvků moje polička 16. března 2025 13:52

Victoria no přece NAmrazit Na mrazák.

Slyšela jsem i "na mražák" .

Offline Sweet Potato
40530 příspěvků moje polička 16. března 2025 13:53

Victoria Používá se to čím dál víc. Někde to má význam, viz předřečnice, doplním třeba ještě "jsem na bytě (dočasné bydlení, podnájem)

Vadí mi ale, že se to čím dál víc ("díky" mimopražským a náplavám) objevuje u ulic. Kdysi mne vytáčela reklama "Student Agency se stěhuje NA Ječnou".

Offline Tabea
8169 příspěvků moje polička 16. března 2025 13:53

Lilly_Ku co to znamená "na mlýnku"? 

Offline Sweet Potato
40530 příspěvků moje polička 16. března 2025 13:55

Zde přehledně ÚJČ.

Jsou tam i ty ulice.

https://prirucka.ujc.cas.cz/?id=640

Offline Allysa
898 příspěvků moje polička 16. března 2025 13:58
Reakce na Tabea:

Lilly_Ku co to znamená "na mlýnku"? 

​Na mlýnku je ten a ten druh kávy,  na čepu je ten a ten druh piva. 

Offline brrr
12371 příspěvků moje polička 16. března 2025 13:58

Sweet Potato ano,na letní byt

TabeaTo samé co "na čepu", že připravují aktuálně kávu z konkrétních zrnek (nevím, teď plácnu, z ethiopské robusty z plantáže xy, nebo tak něco).

Online Pinot Noir
29959 příspěvků moje polička 16. března 2025 14:00

Tabea totéž, co na čepu, ale v kavárně. Aktuální nabídka kávy (ve smyslu původu, druhu, pražírny).

Offline Tabea
8169 příspěvků moje polička 16. března 2025 14:02
Reakce na Blanka:

Tých prehreškov v hovorenej češtine vnímam viac .Mne sa nepáči ani nesprávne používanie privlastňovacích zámen  takýmto opisom , napr. - mojí kamarádky dcera / kamarádčina dcera /. Viem, že sa to používa , čítam to aj tu , ale nežijem v Česku 50 rokov,   už nemám ten priamy kontakt, a viem, že jazyk sa vyvíja všade.

​to je nářečí, ne? Tátovo žena...

Pro mě je zajímavý, že dost podobný to má i němčina. Meiner Mutter ihre Schwester : die Schwester meiner Mutter. 

Dokonce má němčina dvojí zápor. Das ist kein Problem nicht. 

Mě tyhle vybočení hodně baví. Ale na 6 měsících mi rve uši teda fest.

Když na x čtu některý český příspěvky, tak jim vůbec nerozumím. Kdybych seděla v tramvaji a někdo se vedle mě tak bavil, tak bych se asi neudržela a smála se nahlas.

Offline Raduza
příspěvků moje polička 16. března 2025 14:06

Potrefenáhusa tak ja zásadně do mrazáku. Na mrazák by mě vůbec nenapadlo. Zajímavý tohle. 

Offline Raduza
příspěvků moje polička 16. března 2025 14:07
Reakce na JankaM:

Chtěla jsem dát zmrznout teriyaki omáčku, protože ji nepotřebuji a ona přes noc nezmrzla. To jako nemzmrzne vůbec? Nebo musím mít mrazák na maximum? Nebo vydrží v lednici déle, i když píšou do 7 dnů spotřebovat?

​a dala jsi ji do mrazáku nebo na mrazák?

Offline Anaj
236 příspěvků moje polička 16. března 2025 14:08
Reakce na Tabea:

​to je nářečí, ne? Tátovo žena...

Pro mě je zajímavý, že dost podobný to má i němčina. Meiner Mutter ihre Schwester : die Schwester meiner Mutter. 

Dokonce má němčina dvojí zápor. Das ist kein Problem nicht. 

Mě tyhle vybočení hodně baví. Ale na 6 měsících mi rve uši teda fest.

Když na x čtu některý český příspěvky, tak jim vůbec nerozumím. Kdybych seděla v tramvaji a někdo se vedle mě tak bavil, tak bych se asi neudržela a smála se nahlas.

​Vybavuju si Svěrákův komentář k tomu "až půjdu přes KArla most do Národa divadla..." nebo tak nějak.  Takové ty neshodné přívlastky na špatném místě (otcovo auto dcera x auto mého otce x  mého otce auto), v mnoha případech tipuju na vliv angličtiny.